junij 1, 2023

ISKRA MESECA MAJA je poziv državi, naj poskrbi za bolnike s celiakijo

Dobili smo peto iskro meseca v letu 2023. Poslušalci Štajerskega vala in obiskovalci naše spletne strani ste z glasovanjem izbrali štiri tedenske iskre. Tista med njimi, ki je dobila največ vaših glasov, je dobila naziv ISKRA MESECA MAJA.

Borki za pravice oseb, ki ne smejo uživati glutena, ste v maju namenili največ glasov. (Foto: Štajerski val)

Prvo tedensko iskro v maju je izrekel lastnik in direktor šentjurskega podjetja Kemoplast Peter Lapornik, tudi navdušen in uspešen vinogradnik. Njegovo vino je letos dobilo naziv Gistavovo vino Občine Šentjur. Prav o vinogradništvu je spregovoril v iskri ter poudaril, da moraš biti vanj malo zaljubljen.

Mag. Marta Kos, predsednica združenja ONA VE, je v iskri drugega majskega tedna izpostavila spolne stereotipe v javnem nastopanju, zlasti v medijih, kjer občinstvo ženske še vedno bistveno bolj presoja po izgledu kot po tem, kaj povejo.

Iskra tretjega tedna je šla na Sladko Goro, v našem radijskem srečanju jo je izrekla Majda Jurše, strokovnjakinja za pripravo brezglutenskih jedi, predsednica Slovenskega društva za celiakijo. Izpostavila je problem, ker odrasle osebe s celiakijo v Sloveniji še vedno ne dobijo nobenega dodatka za nakup brezglutenske hrane, ki je nekajkrat dražja od ostale.

Zadnja iskra tedna pa je nastala na razstavi v Galeriji Božena v celjski Fotohiši Pelikan »Zgodovina Celja skozi objektiv mojstra Pelikana«. Kustos Muzeja novejše zgodovine Celje Egon Horvat je spregovoril o pomenu dela in ustvarjanja znamenitega Josipa Pelikana.

Vsem iskram lahko prisluhnete TUKAJ.

Največ glasov med vsemi tedenskimi iskrami je dobila izjava Majde Jurše, ki je poziv pristojnim, nam vendarle uredi dodatek za prehrano za odrasle osebe s celiakcijo. Postala je ISKRA MESECA MAJA:



Po razglasitvi iskre meseca maja se je z Majdo Jurše pogovarjal Silvester Javornik:

V letu 2023 imamo že 5 mesečne iskre, ki se bodo konec leta potegovale za naziv ISKRE LETA. Že ta petek pa se začne glasovanje za prvo junijsko iskro tedna.