marec 10, 2022

ISKRA LETA 2021 izjava o svetih mašah in pici prek Zooma

Iskro leta 2021 smo slovesno razglasili na dogodku v živo

V šentjurskem Ipavčevem kulturnem centru je Štajerski val pripravil zaključek radijske akcije Iskra leta 2021. Med 12 izjavami, mesečnimi iskrami, ste poslušalci našega radia in obiskovalci naše spletne strani z glasovanjem odločili, da se je v minulem letu najbolj iskrilo ob izjavi duhovnika Martina Goloba.

Ob izjavah se je - iz takšnega ali drugačnega razloga - iskrilo. Največ vaših glasov pa je prejela izjava duhovnika Martina Goloba.

»Prenašanje maš preko spleta in televizije je v bistvu samo zato, da ojačamo hrepenenje, da bomo lahko nekoč spet prišli k maši. Ne more zamenjati svete maše, tako kot pica preko zooma ne more zamenjati doživetja, ko gremo v gostilno na pico, se bomo čisto drugače najedli in se lepo imeli. Vsi komaj čakamo, da bo epidemije enkrat konec, do takrat je pa to ena pomoč, da se kot duhovnik lahko ljudem približam in jim prenašam bogoslužje in božjo besedo.« (Martin Golob, duhovnik, župnija Grosuplje, ISKRA LETA 2021 na Štajerskem valu) 

IZJAVE, KI IZSTOPAJO
»Projekt ISKRA TEDNA na Štajerskem valu je nastal v času korone, ko je, se mi zdi, beseda dobila še večjo težo. Iskre pa so tiste izstopajoče izjave, izrečene v našem programu, ki se nas na poseben način dotaknejo, nas morda na kaj opomnijo, nas razveselijo ali pa morda celo razjezijo,« razlaga programska direktorica Štajerskega vala Greta Kokot Rajković. Iskrive izjave izmed številnimi izjav naših sogovornikov vsak teden izluščimo v radijskem uredništvu, med njimi pa poslušalci našega radia in obiskovalci naše spletne strani z glasovanjem določite ISKRO TEDNA. Tista, ki med iskrami tedna v nekem mesecu prejme največ glasov, postane ISKRA MESECA. In med 12 iskrami meseca sta poslušalci – znova z glasovanjem – izbrali še ISKRO LETA 2021.

Veseli smo, da je pojenjanje epidemije in s tem rahljanje ukrepov omogočilo, da smo se z avtorji mesečnih isker, pa tudi z avtorji tedenskih isker, lahko srečali na prireditvi v živo. V večeru, skozi katerega so krmarili naši voditelji, smo prisluhnili 12 iskram meseca, ki so jih izrekli ljudje z najrazličnejših področij ter o najrazličnejših temah. »Mnogokrat so to povsem običajni ljudje, ki so v našem programu s svojo izjavo pritegnili našo pozornost, kasneje pa tudi pozornost naših poslušalcev, ki so jim s svojim glasom izkazali podporo. Zanimivo je slišati tudi mnenja poslušalcev, zakaj komu namenijo svoj glas. Največkrat z njimi delijo svoje mnenje ali pa se izjava nanaša na kakšno aktualno problematiko, ki na nek način 'žuli' tudi njih,« razlaga Anja Deučman, urednica informativnega programa na Štajerskem valu. 


Pisana druščina ljudi, ki so v minulem letu na našem radiu izrekli najbolj iskrive izjave. Vsem izjavam lahko prisluhnete TUKAJ.

FINALNE IZJAVE, ZMAGOVALNE ISKRE POSAMEZNIH MESECEV
Zmagovalne ISKRE posameznih mesecev so izrekli osnovnošolec iz Slivnice pri Celju Ožbej Pušnik, po treh mesecih pouka na daljavo o ponovni vrnitvi v šolo, Judita Methans Šarlah z Občine Šentjur, o pomenu skladateljev Ipavcev, duhovnik Martin Golob, o mašah preko spleta, Toni Golež iz šmarske gostilne Krpan o aprilskih strogih pogojih za obisk gostiln, babica Nastja Pavel, ustanoviteljica Zavoda Moja babica, o čudežu rojstva in babiškem poklicu, Sonja Švajger, ravnateljica OŠ Podčetrtek, o tem, da učni uspeh ni vse, kar šteje, Petra Kolšek, koordinatorka programov v Hiši generacij Laško, o tem, kako je zadnje leto vplivalo na medgeneracijske odnose, Irena Friškovec, s celjske enote Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, o vztrajnosti kmetovalcev in hmeljarjev, Karmen Gajšek, nabiralka iz Lesičnega, o povezanosti z naravo in pomenu nabiralništva, Natalija Nedeljko, predsednica Društva za zaščito konj s Polzele, o nedopustnosti slabega ravnanja z živalmi, Nina Ermenc Pangerl iz Griž, mamica 10-letnega dečka s sladkorno boleznijo, o življenju sladkorčkov, in Milan Ninić, predsednik Humanitarnega društva Enostavno pomagam, o dobrodelnosti Slovencev.

KATERA JE NAJBOLJ ISKRIVA MED VSEMI ISKRAMI?
Vrhunec je bila razglasitev ISKRE LETA 2021. Največ glasov je prejela izjava duhovnika iz Župnije Grosuplje Martina Goloba, ki je na duhovit in zelo slikovit način – s primerjavo svete maše s pico – spregovoril o pomanjkanju bližine in socialnih stikov, ki smo jih v času koronakrize vsi pogrešali:

Martin Golob na prireditev zaradi obveznosti žal ni prišel, smo pa iz Šentjurja z njim vseeno – tudi nekoliko v stilu zmagovalne izjave – spregovorili prek videoklica:

Martinu Golobu bomo nagrado - kristalni krožnik, ki so ga izdelali v Steklarni Rogaška, predali ob prvi priložnosti, so pa tudi sicer prav vsi avtorji mesečnih isker prav tako prejeli kipec Steklarne Rogaška - kristalni svetilnik, ki simbolizira luč, svetlobo, iskrenje, in lepo simbolizira tudi radijsko akcijo Iskra leta. Prav tako so prejeli še praktične nagrade partnerja akcije, blagovne znamke Iskra podjetja Ahac, ter nagrado Zavarovalnice Vzajemna - Varuh zdravja, Cvetličarna Majda iz Šentjurja pa je vsakemu pridala še cvet. 
Svetilnike, ki simbolizirajo svetlobo, luč in iskrenje, so za vse mesečne zmagovalne iskre izdelali v Steklarni Rogaška. 

Izjava Martina Goloba je druga ISKRA LETA na Štajerskem valu, prvo smo dobili v letu 2020, o prijaznosti je govorila, izrekla pa jo je Celjanka, prostovoljka Jerneja Mastnak, slišite jo TUKAJ.

Lepo pa smo nagradili tudi enega od poslušalcev, ki ste glasovali v naši akciji in tako pomagali izbrati iskro leta 2021. Žreb je srečo naklonil Mariji Lipuš iz Šmarja pri Jelšah. Dobila bo lep paleto izdelkov blagovne znamke Iskra, in sicer namizni mešalnik, parni čistilec, sušilnik las, baterijski vrtalnik in diagnostično tehtnico

Še več utrinkov z našega slovesnega dogodka ob zaključku akcije Iskra leta 2021 pa v etru Štajerskega vala in v spodnji galeriji. (Foto: Jure Godler in Štajerski val) 

MARTIN GOLOB: PRI ČLOVEKU IŠČEM TISTO, KAR NAJU POVEZUJE.

ISKRA MESECA MARCA ŽUPNIKU MARTINU GOLOBU

ISKRA TEDNA MARTINU GOLOBU IN IZJAVI O MAŠAH PREKO SPLETA IN PICI

GLASOVANJE ZA ISKRO LETA 2021