april 5, 2020

NEDELJA in koronavirus v naših krajih

Nedelja je in zaznamoval jo bo predvsem koronavirus. Še vedno veljajo stroge omejitve gibanja ljudi ter prepoved druženja. Število smrtnih žrtev se je medtem povzpelo na 28. Nedeljsko dogajanje spremljamo na tej novici. Klikni.

Cvetna nedelja je, a ne bo takšna kot običajno. Cerkve bodo zaradi koronavirusa samevale. Kaj pa še prinaša nedelja? (Foto: Pixabay)

SLOVENSKE KONJICE - Stanovalci konjiškega doma za starejše – Lambrechtovega doma bodo prihajajoče toplejše dni lahko izkoristili tudi na prostem. Okoli doma so namreč postavili dodatno ograjo, ki bo preprečila neposredne stike z ostalimi osebami. Kjlub pozivom so namreč nekateri svojci, v času ko je razglašena epidemija, vseeno poskušali stopiti v stik z njimi. Obiski v domu so sicer že od 26. februarja prepovedani, saj oskrbovanci spadajo v najranljivejšo in ogroženo populacijo. V domu jih želijo zaščititi, zato prosijo za razumevanje.

SLOVENIJA
- Policisti so od uveljavitve vladnega odloka, ki prepoveduje gibanje zunaj občin (razen izjem) in zbiranje na javnih površinah, to je od 30. marca pa do 4. aprila v zvezi z upoštevanjem odloka izrekli 1.083 opozoril. V 1.252 primerih pa so odstopili predlog zdravstvenemu inšpektoratu, ki je prekrškovni organ. Nadzor policija nadaljuje tudi danes, in sicer na avtocesti, lokalnih in državnih cestah, ter na tradicionalno turistično bolj obljudenih točkah. Sicer pa na Generalni policijski upravi pravijo, da ljudje odlok večinoma upoštevajo.


CELJE
- V Zdravstvenem domu Celje so v minulih tednih na testiranje za okužbo s koronavirusom poslali 10 ljudi, 72 so svetovali samoosamitev. Kot je za STA povedala tamkajšnja predstojnica družinske medicine Katarina Skubec Moćić, je pritisk bolnikov v tem obdobju velik. Nekateri želijo preventivne bolniške staleže, saj imajo svojce ali pa so sami v ogroženi skupini. Nekateri pa želijo testiranje, tudi če nimajo nobenih bolezenskih znakov, saj jih delodajalci brez potrdila o negativnem testu ne spustijo v službo. Skubec Moćićeva je ob tem še opozorila, da zdravstvo trpi že od prvega dne epidemije, v tem času so namreč odpovedani vsi nenujni pregledi in obravnave bolnikov. Po njenem mnenju bo smiselno, da se določene zdravstvene storitve začenjajo počasi znova izvajati.


CELJE
- V Splošni bolnišnici Celje je trenutno hospitaliziranih 17 bolnikov, od tega 5 v enoti intenzivne terapije. Ena oseba je trenutno na respiratorju, ena pa na neinvazivni ventilaciji.

SLOVENIJA
-
Po zadnjih podatkih je v Sloveniji 997 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom. Zaradi COVID-19 je včeraj umrlo 6 ljudi, skupno število umrlih je tako 28. Trenutno je v bolnišnici hospitaliziranih 108 bolnikov s koronavirusom, od tega 31 na intenzivni negi. Pet bolnikov so včeraj odpustili iz bolnišnice v domačo oskrbo. Dosedaji trend je viden na spodnjem grafu.



SLOVENIJA - Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki Civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. Včeraj je bilo na vseh ravneh angažiranih najmanj 2.751 pripadnikov sil za zaščito in reševanje. Na državni ravni sodelujejo štab Civilne zaščite, podporne službe, Državni logistični center Roje, Karitas in drugi. Na regionalni ravni so vpeti štab Civilne zaščite, podpora in logistika, na ravni občin pa občinski štabi Civilne zaščite, občine, gasilske enote, Rdeči križ Slovenije, javne službe in drugi.

SLOVENIJA - Katoličani praznujejo cvetno nedeljo. Ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore bo predvidoma ob 11.20 na TV Slovenija 1 ob tej priložnosti nagovoril vernike, spregovoril bo o praznovanju cvetne nedelje v času epidemije ter o duhovnem življenju v družinah in domovih v času omejitve bogoslužja v cerkvah. Na radiu Štajerski val pa popoldne prisluhnite upokojenemu mariborskemu nadškofu msgr. dr. Marjanu Turnšku.
Nekatere cerkve v naših krajih bodo maše prenašale prek Facebooka.

ŠMARJE PRI JELŠAH
- Občinski štab Civilne zaščite je prejel novo donacijo blaga za izdelavo zaščitnih mask. Če ste vešči šivanja in bi se radi pridružili 10 šiviljam, ki doma že šivajo maske za občane, pokličite na 041 441 227 ali pišite na cz@smarje.si.

SLOVENIJA - Policisti bodo tudi v nedeljo izvajali poostren nadzor nad upoštevanjem prepovedi gibanja izven občin in zbiranja na javnih površinah. Nadzirali bodo predvsem dostope do priljubljenih turističnih točk, kjer je pričakovati zadrževanje večjega števila ljudi.

SLOVENIJA, SAVINJSKA in PODRAVSKA REGIJA - V nedeljo vstopami s temi številkami potrjenih okužb: v vsej državi je po zadnjih podatkih 977 potrjenih okužb z novim koronavirusom. Doslej je bilo opravljenih več kot 27 tisoč testiranj. V Savinjski regiji je 205 okužb, podrobneje o številkah v posameznih občinah preberite TUKAJ, v Podravski pa 75