maj 15, 2017

Srebrni jubilej Igorja in Zlatih zvokov

Leta teko hitro, z glasbo pa zagotovo še hitreje. Igor Podpečan nas je ob srebrnem jubileju ansambla Igor in Zlati zvoki obiskal v studiu in se na kratko sprehodil po svoji in ansambelski glasbeni poti. Med drugim je povabil tudi na katerega od petih jubilejnih velikih koncertov in napovedal izid jubilejne zgoščenke.

Ob srebrnem jubileju ansambla je ob mikrofon Štajerskega vala sedel Igor Podpečan.

Ansambel je začel delovati leta 1992, njegov vodja Igor Podpečan pa je že pred tem igral v skupini Celjski instrumentalni kvintet, nato v zadnji zasedbi ansambla Avsenik. Po tem, ko so Avseniki prenehali z delovanjem, je vzel v roke harmoniko, za nekaj časa z glasbo odpotoval v tujino, nato pa ustanovil lasten ansambel pod imenom, ki ga poznamo danes. Skupina je do zdaj izdala 23 albumov v Sloveniji in 12 za nemško govoreče poslušalce. Ansambel Igor in Zlati zvoki so prejeli številna domača in tuja priznanja in nagrade za svoje ustvarjanje,  za svoje večje uspehe pa štejejo nagrado za najboljši slovenski valček leta 1998  (skladba Zlatolaska)  in več nastopov v sloviti TV oddaji Karla Moika "Musikantenstadl". Gostovali so v najbolj znanih radijskih in televizijskih glasbenih oddajah po Sloveniji in zunaj njenih meja ter ustvarili na desetine zimzelenih uspešnic. Njihove najbolj znane viže so: Naš ata ni copata, Deklica s črnimi očmi, Zlatolaska, Čestitke in pozdravi, Gasilec moj, Lunco bom vprašal, Kavboj Joe, Labodi na Blejskem jezeru, Zakaj si tak štor, Le ti si mi zaupala, Piranski zaliv, Slovenček, Vse v življenju se obrne, Halo Evropa ...

Ansambel še vedno nastopa tudi v živo, tako doma kot v tujini. Vseskozi so ostali zvesti tipičnemu kvintetovskemu zvoku, včasih pa vpletejo tudi elemente modernejših glasbenih zvrsti. Ponosni so tudi na to, da je bila njihova pevka Jelka Hafner kar dvakrat proglašena za naj pevko domače glasbe. Zadnja leta v ansamblu radi sodelujejo tudi z znanimi glasbenimi izvajalci, kot so Fantje s Praprotna, Lucienne Lončina, Alfi Nipič, Tomaž Domicelj in Irena Vrčkovnik in prav ti pevci bodo tudi posebni gostje njihovih jubilejnih koncertov po Sloveniji. Igor nam je povedal, da jih ob svoji 25-letnici organizirajo pet; in sicer 1. julija v Slovenj Gradcu, 23. Junija v Škofji Loki, 24. avgusta v Libojah, 31. avgusta v Slovenski Bistrici ter 22. decembra v Begunjah.  

Seveda pa bodo ob svojem srebrnem glasbenem jubileju izdali tudi zgoščenko; izšla bo sredi junija, kot njeno napoved pa smo v našem tokratnem Nedeljskem mehu že zavrteli nekaj skladb, ki bodo posnete na njej. Ansamblu Igor in Zlati zvoki želimo vse najlepše na glasbeni poti tudi vnaprej, vas pa vabimo k poslušanju pogovora z Igorjem Podpečanom v dodanem posnetku oddaje.

Galerija slik