september 27, 2023

VPOGLED: O novih prostorih za šentjurske gasilce in policiste

Prostorski dokument sprejet, kako naprej?

Gasilci in policisti v Šentjurju že dolgo opozarjajo, da potrebujejo nove prostore za svoje delo. Rešitev je v gradnji dveh novih objektov na skupnem zemljišču in na primerni lokaciji izven centra mesta. Občina je sprejela občinski podrobni prostorski načrt, ki je podlaga za nadaljnje postopke. In zdaj? To preverjamo v tokratnem Vpogledu.

Šentjurski gasilski dom je na neprimerni lokaciji, brez zunanjih površin, premajhen in star. Nov bo nudil vse, kar gasilci potrebujejo za svoje delo. (Foto: Štajerski val)

Tako gasilski dom kot policijska postaja v Šentjurju sta utesnjena v samem središču mesta, brez primernih zunanjih površin ter v starih prostorih, ki so premajhni in nefunkcionalni.
Občina Šentjur in država načrtujeta gradnjo dveh novih objektov na skupnem zemljišču, kjer bi nastal tako imenovani intervencijski center. Gre za zemljišče ob glavni cesti iz Šentjurja proti Šolskemu centru Šentjur, med cesto in Voglajno. Tam bi prostor poleg gasilcev in policistov dobile še nekatere druge službe.
Šentjurska policijska postaja domuje kar v enem od blokov v centru Šentjurja. (Foto: Štajerski val)

O pomenu načrtovanih naložb, nadalnjih postopkih zdaj, ko je sprejet občinski podrobni prostorski načrt in o predvideni časovnici gradnje je Anja Deučman spregovorila s šentjurskim županom Markom Diacijem, poveljnikom Prostovoljnega gasilskega društva Šentjur Danilom Matušem in načelnikom šentjurske policijske postaje Ludvikom Petričem, odgovore pa je iskala tudi na ministrstvu za notranje zadeve. Prisluhnite Vpogledu v spodnjem posnetku.



Kaj napoveduje ministrstvo?

Dva dni po objavi oddaje Vpogled smo prejeli tudi odgovore Ministrstva za notranje zadeve.

Razlagajo, da je v Šentjurju predvidena gradnja policijske postaje, velike okoli tisoč kvadratnih metrov, z urejenimi parkirnimi prostori. V letu 2021 je bil projekt ocenjen na okoli 3 milijone evrov. »Z vidika zagotavljanja finančnih sredstev je projekt uvrščen med prioritetne investicije policije,« so zapisali, na naše vprašanje, ali bi ga lahko ogrozila sanacija po nedavnih poplavah, ki bo terjala izredno veliko denarja, pa odgovarjajo: »Nedavne poplave bodo imele nekaj vpliva na hitrost izvajanja investicije, zato bomo morali dinamiko izvajanja ustrezno prilagoditi, še vedno pa projekt ostaja ena izmed prioritet policije v naslednjih proračunskih obdobjih.«

Na ministrstvu so še dodali, da je v letošnjem letu v izdelavi investicijska dokumentacija (PIZ) ter da je treba zaključiti tudi postopek menjave zemljišč z občino. »Ministrstvo bo izdelalo predinvesticijsko zasnovo, v kateri bo obdelana tudi spremenjena in ustrezno prilagojena časovnica izvedbe aktivnosti, ki vključuje tudi samo novogradnjo. V letu 2024 bomo izvedli postopek izbire projektanta za izdelavo projektne dokumentacije (DGD, PZI) ter pričeli s pridobivanjem gradbenega dovoljenja,« razlagajo.

Pričetka gradnje nove policijske postaje še ne morejo natančneje opredeliti, saj da je med drugim odvisen tudi od zagotavljanja finančnih sredstev.

Intervencijske službe bodo prostore dobile tik ob glavni cesti iz centra Šentjurja proti Grobelnem. (Foto: Štajerski val)

Postavitev objektov policijske postaje in intervencijskega centra, kot ju določa občinski podrobni prostorski načrt. (Foto: gradivo za sejo OS Občine Šentjur)


Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.

Uredništvo informativnega programa radia Štajerski val je prejelo stanovsko pohvalo Čuvaj za serijo oddaj Vpogled. "Gre za radijsko oddajo, ki globalne in nacionalne teme poglobljeno prenaša v lokalno okolje. Teme obravnava z lokalnimi gosti ali konkretnimi primeri. Tovrstno žlahtno lokalno novinarstvo žal ni več pogosto," je zapisala porota.