junij 15, 2023

VPOGLED: Bi županom omejili število mandatov?

Piratska stranka Slovenije je zbrala potrebnih pet tisoč podpisov podpore za omejitev županskih mandatov na največ dva zaporedna. Ideja sicer ni nova, vedno pa je deležna burne razprave. Tudi tokrat so stališča med predlagatelji in župani diametralno nasprotna. Bo tehtnico prevesila parlamentarna razprava?

V Sloveniji je 212 občin. Kdo jih bo vodil, odločajo občani na volitvah vsaka štiri leta.

Kot je za naš radio pojasnil predstavnik Piratske stranke Slovenije Jasmin Feratović, želijo s predlogom dvigniti raven demokratičnosti in učinkovitosti. Župani si po besedah predlagateljev omejevanja mandatov namreč prevečkrat podrejajo občinske organe, niža se raven kritičnosti. Predlogu ostro nasprotuje Skupnost občin Slovenije, prav tako številni župani iz naših krajev, med katerimi sta dva župana že 29 let. Za zdaj je vprašljiva tudi podpora med parlamentarnimi strankami. Kakšni so argumenti Piratske stranke ter kako odgovarjajo novi in dolgoletni župani iz naših krajev, smo preverili v tokratni oddaji Vpogled. Za mnenje smo poprosili župane občin Rogaška Slatina Branka Kidriča, Podčetrtka Petra Misjo, Šmarja pri Jelšah Matijo Čakša, Celja Matijo Kovača ter Laškega Marka Šanteja. Oddajo je pripravil Vid Palčnik.

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.

Uredništvo informativnega programa radia Štajerski val je prejelo stanovsko pohvalo Čuvaj za serijo oddaj Vpogled. "Gre za radijsko oddajo, ki globalne in nacionalne teme poglobljeno prenaša v lokalno okolje. Teme obravnava z lokalnimi gosti ali konkretnimi primeri. Tovrstno žlahtno lokalno novinarstvo žal ni več pogosto," je zapisala porota.