september 6, 2023

VPOGLED: Posebne potrebe otrok je potrebno prepoznati

Raziskave kažejo, da se število otrok s posebnimi potrebami povečuje. Kot ob tem opozarjajo strokovnjaki, je izjemno pomembne, da morebitne otroke razvojne težave prepoznamo hitro in mu z usmeritvijo na programe prilagojenega izobraževanja omogočimo uspešnejše in manj stresno napredovanje.

Število otrok s posebnimi potrebami se povečuje (Foto: Pixabay)

Na področju širše celjske regije je več takšnih šol oz. programov. Otroke s težjimi, težkimi in najtežjimi stanji med drugim izobražujejo na Dobrni in celjski Osnovni šoli Glazija, šole za otroke s posebnimi potrebami pa najdemo tudi v Rogaški Slatini, Žalcu in Velenju. Nekoliko redkejša oblika tovrstnega izobraževanja pa je prilagojen program z nižjim izobrazbenim standardom v sklopu rednih osnovnih šol, ki ga obiskujejo učenci z avtizmom ali lažjimi motnjami v duševnem razvoju. Šol s takim programom v državi ni veliko, v naših krajih so med drugim v OŠ Franja Malgaja Šentjur, OŠ Primoža Trubarja Laško in OŠ Minke Namestnik-Sonje Slovenska Bistrica.

Otroci s posebnimi potrebami so otroci z motnjami v duševnem razvoju, slepi in slabovidni otroci oziroma otroci z okvaro vidne funkcije, gluhi in naglušni otroci, otroci z govorno-jezikovnimi motnjami, gibalno ovirani otroci, dolgotrajno bolni otroci, otroci s primanjkljaji na posameznih področjih učenja, otroci z avtističnimi motnjami ter otroci s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, ki potrebujejo prilagojeno izvajanje programov vzgoje in izobraževanja z dodatno strokovno pomočjo ali prilagojene programe vzgoje in izobraževanja oziroma posebne programe vzgoje in izobraževanja.

Tematiki izobraževanja otrok s posebnimi potrebami smo posvetili prvo oddajo Vpogled v novi sezoni. Spregovorili smo z defektologinjo Aleksandro Lampret Senčič, ki deluje na OŠ Franja Malgaja Šentjur, ter ravnateljico OŠ Glazija Nevenko Kus.

Aleksandra Lampret Senčič

(ViP)

Oddaja VPOGLED, v kateri z gosti podrobneje pogledamo na aktualne teme z različnih področij, od politike in gospodarstva do zdravja in drugih področij, je na sporedu na Radiu Štajerski val vsako sredo, po 18. uri.

Uredništvo informativnega programa radia Štajerski val je prejelo stanovsko pohvalo Čuvaj za serijo oddaj Vpogled. "Gre za radijsko oddajo, ki globalne in nacionalne teme poglobljeno prenaša v lokalno okolje. Teme obravnava z lokalnimi gosti ali konkretnimi primeri. Tovrstno žlahtno lokalno novinarstvo žal ni več pogosto," je zapisala porota.