april 6, 2020

PONEDELJEK in koronavirus v naših krajih

Četrti teden se je začel, odkar je življenje v Sloveniji praktično obstalo. Šole in vrtci so še vedno zaprti, prav tako lokali, številne trgovine, podjetja, turistične atrakcije, javne ustanove. Število potrjenih okužb je medtem preseglo številko 1000. Dogajanje vseskozi budno spremljamo in tako je tudi danes.

Praktično po vsem svetu življenja v teh tednih narekuje koronavirus. (Foto: Pixabay)

PODČETRTEK, CELJE - V skladišče v Rojah je Uprava za zaščito in reševanje danes med drugim prevzela 14.000 kosov kirurških mask, ki jih je dobavila Konfekcija Marja iz občine Podčetrtek. Prejeli so tudi 10.000 kosov kirurških mask od celjskega podjetja Prevent&Deloza. Gre za nabavo Zavoda RS za blagovne rezerve.

CELJSKO, SLOVENIJA - Sedež štaba Civilne zaščite Zahodne Štajerske je danes obiskal psiholog državne enote za psihološko pomoč CZ Peter Markič, ki je opravil razbremenilni pogovor s člani štaba CZ ZŠ, zaposlenimi in ostalimi aktivno vključenimi pripadniki CZ. Iz štaba ob tem sporočajo, da se vzpostavlja telefon za psihološko podporo ob epidemiji COVID-19 za prebivalstvo, in sicer na številki 041 443 443. Društvo psihologov Slovenije v partnerstvu z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in v sodelovanju s Slovensko krovno zvezo za psihoterapijo, Združenjem zakonskih in družinskih terapevtov, Združenjem psihiatrov pri Slovenskem zdravniškem društvu in ekipo za psihološko pomoč pri Civilni zaščiti želi zagotoviti podporo ljudem, ki se v času epidemije soočajo z različnimi stiskami. Prek telefona bodo pomoč nudili izkušeni psihologi in psihoterapevti. Na povabilo k sodelovanju pri nudenju prostovoljne psihosocialne podpore se je do danes odzvalo več kot 200 strokovnjakov. Kot pravijo, je telefon namenjen krajšim pogovorom za:
- čustveno podporo pri obvladovanju tesnobe, strahu, jeze in drugih čustvenih stanj ter z njimi povezanih odzivov;
- podporo obolelim in svojcem oseb z boleznijo COVID-19;
- podporo ob izgubi bližnjega zaradi bolezni COVID-19;
- priporočila in podporo pri vzgoji otrok in izvajanju šolskih obveznosti v teh posebnih okoliščinah;
- podporo ob soočanju s partnersko krizo v času bivanja v izolaciji;
- razmislek o drugih duševnih spremembah, ki jih doživljamo v tem obdobju.
Telefon za psihološko podporo ob epidemiji COVID-19 bo obratoval vsak dan, ob delavnikih od 16. do 24. ure, ob sobotah in nedeljah pa 12. do 24 . ure. 

BISTRICA OB SOTLIŠtab Civilne zaščite občine Bistrica ob Sotli je za občanke in občane dosegljiv:
- na centralni telefonski številki Občine Bistrica ob Sotli, tel. 03 800 15 00 med delovniki od 8. do 14. ure 
- 24 ur na dan: na tel št. 051 444 090 (Franjo Debelak) in 068 147 432 (Mirela Kunst)
- elektronska pošta: CZ.BistricaobSotli@urszr.si

ŠMARJE PRI JELŠAH - Štab Civilne zaščite Občine Šmarje pri Jelšah v dogovoru z vodstvom Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah zagotavlja logistično podporo za izvajanje tehnično-vzdrževalnih del v domu. Tako opremljeni so danes prostovoljci Dušan Pavič, Igor Rihter, Dean Kokot, Tomaž Žnider, Jure Zagajšek in Borut Bevc pomagali pri premestitvi določenega pohištva in opreme v domu upokojencev. 

Foto: Občina Šmarje pri Jelšah

ZREČE - Poveljnik Občinskega štaba Civilne zaščite je sprejel odločitev, da bodo vsem občankam in občanom, starejšim od 60 let, s stalnim prebivališčem v zreški občini, razdelili po dve kirurški zaščitni maski. Delili jih bodo v četrtek, 9. 4. 2020, med 15.00 in 18.00 uro.

CELJSKO - Policisti policijske uprave Celje so poslali statistiko glede kršitev Odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji: "Nekaj nadzorov smo izvedli v sodelovanju s predstavniki Zdravstvenega inšpektorata Republike Slovenije. S skupnimi močmi smo spoštovanje odloka preverili v 3331 primerih. V zadnjih treh dneh smo Zdravstvenemu inšpektoratu Republike Slovenije podali 279 predlogov o zaznanih kršitvah, v 302. primerih smo občanom v skladu z Zakonom o nalogah in pooblastilih policije izrekli opozorila. Največ kršitev je bilo zaradi nedovoljenega druženja več oseb na javnih mestih, bodisi na priljubljenih sprehajalnih poteh, v okolici bivališč, trgovin, bencinskih servisov in drugje. V nekaterih primerih smo zaznali kršitve neuporabe zaščitne opreme v trgovinah, bencinskih servisih in pekarnah. Glede potovanj med občinami smo med vikendom kontrolirali 513 voznikov. Občani so zelo spoštovali omejitve. Zaznali smo devet kršitev odloka, sedem voznikov smo opozorili, za dva smo podali predlog prekrškovnemu organu."

ŠMARJE PRI JELŠAH - Knjižnica vas danes vabi, da prisluhnete ponedeljkovemu srečanju z dr. Karlom Gržanom. O izobraževanju na daljavo in prihodnosti mladih se bo z njim pogovarjala Jana Turk Šulc. Pogovor boste ob 18. uri lahko spremljali na Youtube kanalu knjižnice, TUKAJ

SAVINJSKA REGIJA - Sveži podatki kažejo, da je v Savinjski regiji doslej skupaj potrjenih 223 okužb z novim koronavirusom. V občini Šmarje pri Jelšah se je številka povzpela na 137, večina okužb je v tamkajšnjem domu upokojencev, so pa danes potrdili tudi novo okužbo pri zaposlenem v zdravstvenem domu, o čemer podrobneje TUKAJ. V občini Rogaška Slatina je 34 potrjenih okužb, v Celju 16, v Šentjurju 9, v Mozirju 6, v Žalcu 5. V občini Velenje so 3 osebe s potrjenim koronavirusom, v Podčetrtku 2, po 1 pa v občinah Vojnik, Vitanje, Tabor, Šoštanj, Nazarje, Ljubno, Slovenske Konjice, Rogatec, Laško, Kozje in Dobrna. 

ŠMARJE PRI JELŠAH - V tamkajšnjem zdravstvenem domu so potrdili okužno z novim koronavirusom še pri enem zdravniku. Več preberite in prisluhnite TUKAJ.

FRANKOLOVO - Na Frankolovem letos niso zaradi epidemije novega koronavirusa niso izdelali butare velikanke, ki bi sicer letos doživela 20. ponovitev. Je pa Toni Brecl, kot so sporočili iz Občine Vojnik, z ženo Zdenko kar nekaj časa nabiral material in izdelal več kot 200 križcev. Na včerajšnjo cvetno nedeljo jih je blagoslovil pater Branko Cestnik. Križce so lahko v svoje domove odnesli krajani Frankolovega.

Foto: Nuša Lilija/Občina Vojnik

ROGAŠKA SLATINA - Občina bo v tem tednu za vsa gospodinjstva na območju občine pripravila sterilne maske za enkratno uporabo. Za vsako gospodinjstvo so zagotovili tri zaščitne maske za enkratno uporabo z navodili, ki jih bodo s pomočjo prostovoljnih gasilskih društev razdeljevali na sedežih društev v torek in sredo, 7. in 8. aprila, med 12. in 17. uro. "Zdrav član gospodinjstva lahko zaščitno opremo prevzame na sedežih PGD Rogaška Slatina, PGD Steklarna Rogaška, PGD Kostrivnica ali PGD Sv. Florijan," sporočajo iz občine.

LAŠKO - Občina Laško obvešča: "Prihodnjo sredo, 15. aprila, bo ponovno začela obratovati občinska blagajna, ki je namenjena plačevanju položnic. Odprta bo kot doslej:
- sreda: od 8. do 12. ure in od 13. do 16. ure
- petek: od 8. do 12. ure.
Pri vstopu bo treba upoštevati vse ukrepe, ki so potrebni za zajezitev širjenja koronavirusa. Vstopalo se bo posamezno, z zaščitno masko na obrazu in rokavicami. V primeru poslabšanja stanja oz. razširitve epidemije v občini, pa se lahko blagajna tudi zapre."

POLJČANE - Občina je naročila pralne zaščitne maske za občane. V gospodinjstva jih bo poslala takoj, ko jih dobi. Ob tem še vedno vabijo k sodelovanju prostovoljce, če želite pomagati, pokličite na številko 064 243 990. 

ROGAŠKA SLATINA - V Steklarni Rogaška so podaljšali ukrepe v boju proti novemu koronavirusu. Po besedah predstavnice za odnose z javnostm Judite Vrečar do 14. aprila. Tako še naprej ohranjajo le sedem odstotkov proizvodnje, to je minimalni odstotek, ki ga morajo ohraniti, saj talilnih peči brez dolgoročnih posledic ne morejo zaustaviti. Večina oddelkov je zaprta, prav tako njihov obrat proizvodnje embalaže v Kozjem. Zaprte ostajajo tudi vse njihove prodajalne, prodaja kristalnih izdelkov trenutno tako poteka le preko spletne trgovine. Še več o tem, tudi s podatki iz nekaterih ostalih večjih podjetij v naših krajih, preverite TUKAJ

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje smo preverili, kako je v luči epidemije novega koronavirusa minil vikend in kakšno je trenutno stanje. Infektologinja Tanja Selič Kurinčič nam je povedala:

Selič Kurinčičeva ob tem dodaja, da so doslej v domačo oskrbo odpustili 7 bolnikov s COVID-19, tekom današnjega dne jih bodo še nekaj. Kljub spodbudnemu stanju, pa infektologinja dodaja, da o koncu epidemije še zdaleč ne moremo govoriti. Ključno je, kot pravi, da z upoštevanjem sprejetih ukrepov nadaljujemo in skušamo širjenje bolezni čim bolj upočasniti.

SLOVENIJA - 
Sveži podatki kažejo, da je bilo do včeraj do polnoči v Sloveniji 24 novih potrjenih okužb z novim koronavirusom. Tako smo presegli tisoč okuženih oseb, skupna številka je zdaj 1.021. Umrlo je 30 ljudi. Uradni govorec vlade ob epidemiji Jelko Kacin je ob tem na današnji novinarski konferenci dejal:

Ob tem bodo, kot je še povedal, ključne usmeritve stroke.

CELJE - Mestna občina Celje aprila obeležuje svoj občinski praznik. Osrednje slovesnosti in ostalih prireditev letos zaradi epidemije koronavirusa ne bo, so pa izdali praznično brošuro s predstavitvijo vseh prejemnikov najvišjih priznanj. Mestna obhčina Celje je dobila novega častnega meščana, arhitekta Janka Hartmana. Zlati celjski grb dobi gospodarstvenik Tomaž Benčina, srebrne grbe mag. Marijana Kolenko, Ekonomska šola Celje in Nogometni klub Celje, bronaste grbe pa dr. Borut Batagelj, Lenart Horvatič in Območna obrtno-podjetniška zbornica Celje. Praznično brošuro najdete TUKAJ.

ŠENTJUR - Občina Šentjur v naslednjih dneh pričakuje pošiljko zaščitnih mask za svoje občane. Vsako gospodinjstvo bo upravičeno do dveh mask, do njih lahko občani, kot sporočajo iz občine, pridejo po tem postopku: 
- v torek, sredo in četrtek, 7., 8. in 9. aprila, bodo med 9. in 14. uro naročila mask sprejemali preko telefonske številke 03 747 13 60,

- operater bo sprejel klic občana in zabeležil oddano povpraševanje po maskah, zapisal si bo osnovne podatke in naslov, 
- maske bodo občani prejeli po pošti takoj ko bo občina dobila maske,
- število mask je omejeno na 2 za vsako prijavljeno gospodinjstvo, pošiljali jih bodo do porabe zalog.
Na šentjurski občini ob tem apelirajo na občane, da maske zagotovijo najšibkejšim članom skupnosti, torej socialno ogroženim, starejšim ter bolnikom, saj je količina mask omejena. Pri tem ne gre pozabiti, da je nujna pravilna uporaba mask, navodila najdete TUKAJ

SLOVENIJA - Z današnjim dnem, je zaživel projekt ČvekiFON, brezplačni klepetalnik, namenjen klepetu starejših s starejšimi. »ČvekiFON smo ustvarili z namenom dolgotrajnega spletanja socialne mreže, zmanjšanja osamljenosti ter povezovanja. Uporaba je brezplačna in varna. Z brezplačnim klicem na 080 38 07 se uporabnik registrira in izvede brezplačni klic, ČvekiFON pa ga poveže z naključnim starostnikom. In ravno ta naključnost je pravzaprav zabavna stvar, saj z njo poskušamo razširiti socialno mrežo starostnikov,« pravi Ana Pleško iz Simbioze, vodja projekta ČvekiFON. ČvekiFON deluje neprekinjeno vse dni v tednu, med 8.00 in 20.00 uri, klici so povsem brezplačni in varni, saj sta številka klicatelja in klicočega skriti.

SLOVENSKE KONJICE - Mladinski center Dravinjske doline organizira brezplačno skupinsko vadbo Razgibajmo se doma, ki bo v živo preko spleta, vsak ponedeljek in sredo. Prijaviti se morate do 8. aprila na e-naslov gasper.sojc@mcdd.si ali poklicati na 051 308 500.

CELJE - Simbio bo ta teden v starem mestnem jedru temeljito čistil javne površine, vključno s podhodi. Dela se bodo med drugim izvajala z vodo pod visokim pritiskom, zato bo gibanje pešcev ovirano. "Redno čiščenje javnih površin v mestnem središču Simbio izvaja dvakrat letno, spomladi in poleti. Tako kot običajno bomo tudi tokrat oprali tlakovce in kanalete ter podhode. Ker pa so letos pogoji za čiščenje zelo primerni, saj so ulice prazne, trgovine in lokali pa zaprti, bomo dodatno očistili še pločnike in trge v mestnem središču, oprali in razkužili koške ter očistili še kak dodaten podhod, kot je ta pri pošti, skupaj torej šest podhodov. Delo bo izvedla ekipa 13-14 zaposlenih, in sicer s tremi vozili za pranje pod visokim tlakom ter dvema delovnima voziloma za pometanje" sporočajo iz družbe za ravnanje z odpadki.

LAŠKO - Občina Laško je skupaj s Civilno zaščito Laško naročila zaščitne maske za občane. Gospodinjstva bodo zaščitne maske dobila danes ali jutri, po pošti na dom, vsako gospodinjstvo bo dobilo po dve maski.

SLOVENIJA - Četrti teden se začenja, ko bodo zaradi epidemije novega koronavirusa zaprti vrtci in šole. Učenje je na daljavo, kako dolgo bo še tako, ni znano.