januar 7, 2023

Kje in do kdaj menjati hrvaške kune?

Sosednja Hrvaška je s prvim januarjem dobila novo plačilno valuto – evro. Če imate doma še kaj kun, kje in do kdaj jih lahko zamenjate?

V teh dneh je na Hrvaškem še mogoče plačevati s kunami, a vrnjene dobite evre. Kmalu pa kun ne bo več.

Hrvaška je med Slovenci najbolj priljubljena počitniška destinacija. S prvim januarjem je vstopila v schengensko območje, kar je prineslo spremembe na meji, o čemer smo podrobneje poročali v oddaji VPOGLED. Je pa novo leto prineslo še eno novost – uradna plačilna valuta ja postal evro. Hrvaške kune se tako s sredino tega meseca dokončno poslavljajo.

Na Banki Slovenije menjava le do konca februarja
Če boste kune, so vam ostale, menjali v Sloveniji, bo treba precej pohiteti. Direktor oddelka Gotovinsko poslovanje pri Banki Slovenije Gregor Miklavčič pravi:

V Banki Slovenije je menjalni tečaj fiksen, drugod ga je pred menjavo dobro preveriti in primerjati z ostalimi bankami ali menjalnicami.

Kako je z menjavo na Hrvaškem? 
Če vas bo pot vodila na Hrvaško, pa se vam kune, ki so vam ostale, bolj splača menjati kar tam – tudi obdobje za menjavo bo daljše, še pravi Miklavčič:

A četudi bo kaj kun ostalo skritih v kakšnem predalu, ne bo vse izgubljeno. Na hrvaški centralni banki bodo kovance hrvaških kun menjali še tri leta, bankovce pa neomejeno. Tako je tudi na slovenski centralni banki še danes možno zamenjati tolarske bankovce. (AD)