april 4, 2020

Ste danes za domač štrudelj?

Če mene vprašate, katera sladica mi je iz otroštva najbolj ostala v spominu, potem je to zagotovo domač štrudelj. Skorajda ni minilo nedeljsko popoldne brez njega … po eni strani, ker z njim ni veliko dela (je pa treba imeti malo veselja do peke), po drugi pa, ker je bilo sestavin zanj vedno dovolj pri hiši. Verjamem, da tudi v tehle časih ne bo težave s tem, da bi vam manjkalo kaj bistvenega zanj.

Med vsemi domačimi sladicami ima prav posebno mesto jabolčni štrudelj. Gotovo bo tudi vam privabil nasmeh na obraz ...

Dandanes smo se ljudje že kar malo razvadili s predpripravljenim kupljenim vlečenim testom … in marsikdo se še ni preizkusil v pripravi domačega. Ampak, ko ga boste enkrat preizkusili in videli, da je stvar pravzaprav zelo enostavna, sem prepričana, da ga boste naslednjič raje pripravili kar doma – kot naše babice. Pa še za cel kup različnih jedi ga lahko uporabite, ne le za štrudelj. 

Najprej se torej lotimo priprave domačega vlečenega testa.
Zanj potrebujemo: 
• 40 dag mehke bele moke (del moke lahko zamenjate za katero drugo, vendar mora približno polovica ostati osnovne),
• dobra 2 dcl mlačne vode, 
• jedilna žlica olja, 
• jedilna žlica (belega) kisa, 
• beljak enega jajca,
• kavna žlička soli. 

Vse sestavine damo v skledo in jih z rokami zgnetemo v voljno testo, ki lepo odstopa od sklede in od rok. Gnetenje dokončamo na kuhinjskem pultu; nazadnje na roke kanemo res malo olja in pogladimo kroglo testa (da se ne osuši in ostane lepo elastično). Kar na pultu ga pokrijemo s skledo in ga pustimo vsaj uro in pol počivati (nujno!; drugače se testo ne bo pustilo lepo razvleči). 

Priprava domačega vlečenega testa je enostavna; najbolj pomembno pa je, da damo testu čas, da "si dobro odpočije" od gnetenja. 

Za tokrat smo se pri nas odločili za jabolčni zavitek. Domačih jabolk je v tem trenutku še v marsikateri kleti dovolj, seveda pa se lahko odločite za kakšen drugačen nadev (s skuto, z zamrznjenim sadjem, tudi s kakšnim kupljenim sadjem, ki vam malo ostaja … ali pa s kombinacijo vsega naštetega :) ). 

Ko »si testo dobro odpočije«, na kuhinjski mizi pripravimo prt za pod testo, ga malo pomokamo in nanj mehko vlečeno testo najprej razvaljamo. Ko je plast debela približno 3 mm, odložimo valjar, zavihamo rokave in testo dokončno raztegnemo z rokami. Z eno roko držimo testo, z drugo sežemo pod njega in z razprtimi prsti potegnemo testo proti sebi. Testo, ki je dovolj počivalo, je zelo voljno in se zlahka raztegne tako na tanko, da vidimo skozenj. Ko smo dosegli dokončno velikost (za to količino sestavin ga lahko raztegnemo na »okrogel prt« premera približno 115 cm), se lotimo priprave nadeva; testo pa pustimo, da se nekoliko osuši. Nalupimo jabolka (če so mlada in domača, niti ni treba) in jih naribajmo direktno na testo.

Testo previdno raztegnimo, nato pa ga - preden damo nanj nadev - pustimo nekaj minut, da se malce posuši. 

Kaj pa nadev? 
Pri nas imamo radi malo bolj sočen zavitek, zato potrebujemo nekaj več jabolk (približno 1,5 kg za to količino testa). Posujemo s sladkorjem (po okusu in glede na sladkost jabolk) ali pokapamo z medom, dodamo malo cimeta, vanilijevega sladkorja, malenkost posujemo s krušnimi drobtinami (ki smo jih prej na hitro popražili na maslu), pokapamo z limoninim sokom, lahko posujemo z rozinami … in nato smo pripravljeni za zavijanje. 
No, skoraj …. Če želimo, da so robovi štrudlja lepi, enakomerni, bomo zadebeljeni rob testa odrezali stran – seveda pa to ne bo nič spremenilo okusa. Levi in desni rob zavitka rahlo zapognimo (s tem preprečimo, da bi nam nadev po straneh uhajal iz zavitka), nato pa na eni strani s pomočjo prta zavijmo zavitek. Razrežemo (jaz ga dam na tri dele in pečem v velikem pekaču), lahko pa ga seveda tudi samo zavijete v polža in v pomaščenem pekaču pečete na ta način. Po vrhu ga malo pogladite z raztopljenim maslom, ni pa treba prav pretiravati. Preden ga damo v pečico, ga še nekajkrat prebodemo z leseno špiljo … nato pa v pečico z njim – za približno 40 minut na 180 stopinj Celzija. 

Pri jabolčnem štrudlju je tako, da človeka spravi v dobro voljo že takrat, ko ga pripravlja. Poskusite, zagotovo vam ne bo žal. 

Glede na vonjave, ne verjamem, da boste čakali, da se popolnoma ohladi! Bi bilo tudi škoda – najboljši (čeprav ga je razrezati lažje hladnega) je seveda še malo topel. Pa še nekaj je – domač jabolčni štrudelj je ena od jedi, ki človeku pričarajo nasmeh na lica …. in tega v časih epidemije ni nikoli preveč. 
Ko smo ravno pri vlečenem testu … in štrudljih vseh vrst … ste kdaj pripravili njegovo slano različico? Kot samostojno jed h recimo kakšni dobri pomladni solati?! Če še niste – bi pa poskusili – se je naslednjič lotimo skupaj. :) Veliko zdravja do takrat! (AK) 

Povezani prispevki: 
KAKO PORABITI NEKAJ DNI STAR KRUH?
PONOČI VZHAJAN KRUH 
DAJ NAM DANES NAŠ VSAKDANJI KRUH