december 21, 2022

NA OBISKU PRI BOŽIČKU

Božičkova vas, v kateri domuje Božiček, leži neposredno ob severnem tečajniku

Tole bo zvenelo kot pravljica, a je čisto res. V predprazničnem času smo se odpravili na obisk k Božičku, tja daleč na Laponsko, kjer so doma jelenčki, med njimi seveda tudi Rudolf. Božiček živi v zasneženi pokrajini, pod goro Korvatunturi - Ušesno goro - in prav s pomočjo Ušesne gore vse leto posluša naše želje in si zapisuje naše sanje.

Božička smo obiskali na njegovem domačem naslovu v Božičkovi vasi, neposredno ob severnem tečajniku. (Foto: Štajerski val)

Božička smo obiskali na njegovem domačem naslovu v Božičkovi vasi in se na lastne oči prepričali, da je vse nared za božično praznovanje in obdarovanje.

Božiček in palčki imajo polne roke z vašo pošto. (Foto: Visit Rovaniemi - the Official Hometown of Santa Claus)

Božiček in Rudolf se pripravljata za pot (Foto: Visit Rovaniemi - the Official Hometown of Santa Claus)

Zimski solsticij, ko je dan najkrajši
Danes je zimski solsticij, ko je tudi najkrajši dan v letu in ko se začenja koledarska zima. Sončev obrat ali zimski solsticij bo nastopil nocoj ob 21.48. Koliko dneva pa je bilo danes v Božičkovi deželi? Dneva danes v Božičkovi deželi na Laponskem, na severu Finske, skoraja ni bilo. Sonce je vzšlo malo po 11. uri, zašlo pa malo po 13. uri, najkrajši dan v letu je pri Božičku tako trajal le dobri dve uri, jutranja zora pa je prešla v večerni mrak.

Sončni zahod v mestu Rovaniemi na Finskem, ob sotočju rek Ounasjoki in Kemijoki (Foto: Štajerski val)

Severni tečajnik ali arktični krog, ki teče skozi Bož8ičkovo vas in označuje mejo, severno od katere je Sonce vsaj enkrat na leto nad obzorjem vseh 24 ur v dnevu ter vsaj enkrat pod obzorjem vseh 24 ur v dnevu. (Foto: Štajerski val)

Božičkova vas leži točno ob severnem tečajniku, kjer lahko v jasnih nočeh in primerni sončevi aktivnosti na nebu opazujemo tudi svetlobni fenomen severni sij ali Aurora Borealis. Finci mu pravijo tudi »lisičji ogenj«, ki je pomenil vsaj malo luči v temnih zimskih dneh, ko sonca skoraj ni. 

Včerajšnji severni sij, Aurora Borealis, viden globoko v finskem gozdu, dovolj daleč od mesta Rovaniemi, kjer ni več motečih mestnih luči. (Foto: Rovaniemi Travel Forum)

Božičkova dežela Laponska je velika za 5 Slovenij, šteje pa le 180 tisoč prebivalcev. In kar je še posebej zanimivo, na Laponskem živi uradno več jelenov kot ljudi, 200 tisoč naj bi jih bilo, in vsak jelenček ima svojega lastnika. Vendar bi bili nevljudni, če bi katerega od predstavnikov tradicionalnega nomadskega ljudstva Sami povprašali po številu jelenčkov v njihovi lasti. Samiji se tradicionalno ukvarjajo predvsem z lovom, ribištvom in rejo severnih jelenov, čeprav le še manjšina živi samo od teh aktivnosti in v nomadskem slogu. 

Na Laponskem ima vsak jelen svojega lastnika. Premoženje Laponcev se tako šteje v številu jelenov. (Foto: Štajerski val)

Mama in hči, prijazni gostiteljici na jelenji farmi, sta potomki ljudstva Sami. Samiji oziroma Laponci so ugrofinski narod, ki živi na Norveškem, Švedskem, Finskem in na polotoku Kola v Rusiji. (Foto: Štajerski val)