junij 14, 2023

Kje boste lahko navijali za kolesarje na dirki po Sloveniji?

Dogodek, ki je tudi velika turistična promocija

Slovenske ceste – tudi v številnih naših krajih – bodo od danes do nedelje zavzeli kolesarji in navijači. Na sporedu je petdnevna kolesarska dirka Po Sloveniji. Start prve etape bo v Celju in cilj v Rogaški Slatini. V katerih krajih vse boste lahko navijali?

Dirka je v preteklosti vodila tudi tik mimo našega radia v Šentjurju. Letos bodo kolesarji šentjurske ceste zavzeli kar dvakrat, na prvi in drugi etapi. (Foto: arhiv Štajerskega vala)

Okoli 140 profesionalnih kolesarjev se bo na petih etapah potegovalo za zeleno majico, ki jo bo dobil najhitrejši, prav tako pa tudi za belo (najboljši mladi kolesar), modro (gorski cilji) in rdečo (točke) majico. Skupaj bodo prekolesarili 833 kilometrov in premagali več kot 9.000 višinskih metrov.

Že današnja prva etapa bo najdaljša, pred kolesarji je trasa, dolga skoraj 190 kilometrov. Start bo ob 11. uri v Celju, cilj pa okoli 15.30 oz. 16. ure v Rogaški Slatini. Kolesarska karavana bo med drugim peljala skozi Vojnik, Polzelo, Šmartno ob Paki, Velenje, Dobrno, Zreče, Slovenske Konjice, Šentjur, Ponikvo, Šmarje pri Jelšah in Pristavo. Direktor dirke Bogdan Fink o njej pravi:




Profil prve etape. (Foto: Dirka po Sloveniji)  

V našem delu države bo tudi jutrišnja druga etapa dirke, ki bo dolga dobrih 160 kilometrov. Začela se bo v Žalcu malo pred 11. uro in končala v Ormožu. Med drugim boste lahko za kolesarje navijali v Štorah, Šentjurju, Šmarju pri Jelšah, Rogatcu, Majšperku, Kidričevem in Vidmu pri Ptuju.


Profil druge etape. (Foto: Dirka po Sloveniji)

Ostale tri etape bodo od Grosuplja do Postojne, od Ljubljane do Kobarida in od Vrhnike do Novega mesta. Podbrobne profile in časovnice vseh etap najdete TUKAJ.

Ob tem ni odveč opozorilo, da bodo zaradi dirke občasne popolne zapore cest, zato previdno in potrpežljivo.

Takšen športni dogodek je sicer tudi velika priložnost za promocijo Slovenije, saj bo prenos dirke poleg slovenske nacionalne televizije tudi na Eurosportu,s čimer bo podobe Slovenije ponesel v okoli 130 držav sveta. O tem smo že podrobneje pisali TUKAJ. (AD)