maj 23, 2023

Rogaška: kolesarska dirka drag šport, a veliko prinese

V Rogaški bo cilj ene od etap že petič

Med 14. in 18. junijem bo v Sloveniji športni spektakel – 30. kolesarska dirka Po Sloveniji. Okoli 140 kolesarjev iz 20 ekip, tudi najboljših na svetu – se bo pomerilo na petih etapah. Zanje bomo lahko navijali tudi v naših krajih. Že devetič bo gostitelj dirke tudi Rogaška Slatina, podrobnosti so predstavili to dopoldne.

Tako velikega dogodka ne bi bilo brez sponzorjev, vodstvo dirke je danes s podjetniki iz Rogaške Slatine podpisalo sponzorske pogodbe. Fotografirani so ob pokalu, ki ga bo prejel zmagovalni kolesar prve etape petdnevne dirke, izdelali so ga v Steklarni Rogaška. (Foto: Štajerski val)

Televizijski prenos v 130 držav
V Rogaški Slatini bo cilj prve etape dirke Po Sloveniji, ki bo na sporedu 14. junija. Začela se bo v Celju, s skoraj 190 kilometri bo najdaljša etapa. Direktor dirke Bogdan Fink o njej razlaga:

Kolesarsko dirko Po Sloveniji bo poleg nacionalne televizije prenašal tudi Eurosport, prenos bo v kar 130 držav po vsem svetu. Tako je to izjemna priložnost tudi za promocijo Slovenije in posameznih destinacij. Župan Občine Rogaška Slatina Branko Kidrič poudarja, da je Rogaška gostitelj s startom ali ciljem katere od etap že devetič. Pravi:

Kraji, kjer je cilj dirke, morajo za to plačati 65.000 evrov. Občina Rogaška Slatina je 40.000 evrov zagotovila iz občinskega proračuna, 16.000 evrov bo prispevalo 13 sponzorjev, s katerimi so to dopoldne slovesno podpisali pogodbe, preostanek pa bodo, kot pravi Kidrič, oddelali – med drugim bo progo varovalo več kot sto prostovljcev.

Profil prve etape kolesarske dirke, ki bo vodila od Celja do Rogaške Slatine ter peljala še skozi številne kraje. (Foto: Tour of Slovenia)

Ne le športna, tudi pomembna turistična prireditev
Dirko po Sloveniji ter vse njene gostitelje podpira tudi Slovenska turistična organizacija (STO), ki vsako leto poskrbi za promocijo Slovenije in posameznih destinacij. Mamestnica vodje sektorja za področje medijskih kampanj in odnosov s tujimi javnostmi Maša Puklavec pravi:

V Rogaški 5 navijaških posebnosti
Na dirki, ki ob ceste iz leta v leto privabi več navijačev, že tradicionalno izberejo tudi naj gostitelja. Lani so naziv dobili Celjani. Letos na titulo ciljajo tudi Slatinčani, ki napovedujejo kar nekaj atrakcij. Župan našteva:


Župan občine Rogaška Slatina Branko Kidrič in direktor kolesarske dirke Po Sloveniji Bogdan Fink sta podpisala pogodbo o sodelovanju. Občina je v svojem proračunu za ta športni dogodek namenila 40.000 evrov. (Foto: Štajerski val)

Ni še znano, ali bo na štartu tudi Tadej Pogačar
Kateri kolesarji vse bodo v igri za osvojitev kolesarske dirke Po Sloveniji, še ni znano, ekipe naj bi spiske objavile po Dirki po Italiji, ki se bo končala konec tega tedna. Je pa znano, da bo zmagovalec prve etape od Celja do Rogaške v dar prejel kristalni pokal, ki so ga izdelali v Stekarni Rogaška.

Podrobnosti o kolesarski dirki Po Sloveniji, vključno s profili in časovnicami vseh etap, najdete TUKAJ. Dirka je sicer tudi eden od štirih velikih dogodkov v mesecu športa v Rogaški Slatini, katerega del bo tudi Afroditin tek s Štajerskim valom 3. junija, o čemer smo podrobneje pisali TUKAJ. (AD)