junij 26, 2020

V Bistrici ob Sotli večja in sodobnejša knjižnica

Občina Bistrica ob Sotli je zaključila celovito prenovo bistriškega kulturnega doma, v katerem je uredila tudi večjo knjižnico in dodatne prostore za delo društev. Novosti so stale slabih 300 tisoč evrov.

Nekoč zapuščeni podstrešni prostori so postali prijeten ambient za druženje ob knjigi. (Foto: Radio Štajerski val)

Bistrica ob Sotli z bogato tradicijo knjižničarstva
V stavbi Kulturnega doma Bistrica ob Sotli je bistriška občina v minulih letih obnovila prostore nekdanje sušilnice in uredila lastniška razmerja z Kmetijsko zadrugo Šmarje, letos je poskrbela še za ureditev podstrešnih prostorov kulturnega doma, v katerih je nove in večje prostore dobila tudi knjižnica. Knjižničarstvo ima v Bistrici ob Sotli bogato tradicijo, saj tamkajšnji prebivalci radi posegajo po knjigi, razlaga bistriški župan Franjo Debelak in dodaja, da gre zasluga za to velikemu števili entuziastov, ki so se trudili knjigo približati ljudem.

 Delo v novih prostorih bo prijetnejše, z zadovoljstvom pravi knjižničarka Irena Černelč.

Med zaslužnimi za razvoj knjižničarstva v Bistrici ob Sotli Debelak izpostavlja dolgoletno učiteljico Ljudmilo Jan, ki je na tem področju dvignila standarde. V veliko pomoč jim je bilo po Debelakovih besedah dobro sodelovanje z občino Šmarje pri Jelšah in dolgoletnim direktorjem knjižnice Jožetom Čakšem, ki je s svojim delom na področju kulture močno zaznamoval Šmarje pri Jelšah in širše okolje. Debelak z zadovoljstvom ugotavlja, da Čakševo delo odlično nadaljuje tudi novi direktor, dr. Marko Samec, ki je skupaj s soprogo Ajdo Samec pripravil film o odprtju nove knjižnice. Ob novi pridobitvi je župan prav tako pohvalil knjižničarko Ireno Černelč, ki v Bistrici ob Sotli že dolga leta uspešno goji druženja ob knjigi ali z literaturo povezane zgodbe. 

 Pri selitvi v nove prostore so na pomoč priskočile tudi knjižničarke iz knjižnice v Šmarju pri Jelšah. 

Prenova bistriškega kulturnega doma s knjižnico je stala okoli 300 tisoč evrov, denar je zagotovila občina. Podrobneje o novi pridobitvi in knjižničarstvu v Bistrici ob Sotli lahko županu Franju Debelaku prisluhnete v spodnjem posnetku. Prav tako lahko slišite, kako se v novih, sodobnejših prostorih počutijo knjižničarke. (SP)

 

Galerija slik

Datoteke

O novih prostorih knjižničarka Irena Černelč

Župan Franjo Debelak o knjižnici in knjiničarstvu v Bistrici ob Sotli