avgust 30, 2019

V celjskih osnovnih šolah letos manj prvošolčkov

Zadnji dan šolskih počitnic je. Pred šolarji je le še vikend, nato pa bodo v ponedeljek znova sedli v šolske klopi. Devet celjskih javnih osnovnih šol bo v novem šolskem letu obiskovalo 4.120 otrok, prvošolcev bo nekoliko manj kot lani. Najbolj polni sta, kot že nekaj let, osnovni šoli na Hudinji in Ljubečni.

Naj bo novo šolsko leto prijetno in varno. (Foto: Radio Štajerski val)

Na hudinjski šoli čakajo gradnjo prizidka
Mestna občina Celje je poletne šolske počitnice izkoristila za vzdrževanje in posodobitve na nekaterih osnovnih šolah, ki bodo tako učence pričakale bolj urejene. V ta namen je iz letošnjega proračuna namenila 155.000 evrov. V lepše šolske prostore devetih celjskih osnovnih šol bo tako 2. septembra zakorakalo 4.120 učencev in učenk. 463 bo prvošolcev, kar je manj kot v lanskem šolskem letu, ko jih je bilo 524. Letos so po trije oddelki prvega razreda oblikovani na le dveh šolah, med tem ko so bili lani na kar štirih. Sicer pa sta najbolj polni celjski šoli Osnovna šola Ljubečna, ki jo bo obiskovalo 452 otrok in Osnovna šola Hudinja, kjer pričakujejo 496 učencev. Hudinjska osnovna šola je tudi tista, kjer se spopadajo z največjo prostorsko stisko. Mestna občina Celje je zato že začela aktivnosti za izgradnjo prizidka. Projekt, ki je ocenjen na 1,7 milijona evrov, je trenutno v fazi pridobivanja projektne dokumentacije. Gradnja objekta, ki bo imel tri etaže, je predvidena v letošnjem in prihodnjem letu.

Poudarek tudi na varnosti v prometu
V prvem tednu novega šolskega leta bo tudi v Celju še posebna pozornost posvečena prometni varnosti. Od 2. do 6. septembra bodo varovanje, kot pravijo na celjski občini, zagotovili na prehodih za pešce v okoliših vseh osnovnih šol, in sicer v času prihoda v in odhoda učencev iz šol. Pri tem bodo pomagali policisti, redarji in člani društev upokojencev v celjski občini. Policisti in redarji bodo ob tem izvajali še poostren nadzor z meritvami hitrosti v okolici osnovnih šol. (NS)