avgust 22, 2018

Žalska fontana piv kot franšiza?

Žalska občina bo svoj turistični biser, Fontano piv Zeleno zlato, tržila v tujini. Zaradi velikega zanimanja, med drugim iz Švice, Nemčije, ZDA in Srbije, se je odločila, da svojo unikatno idejo zaščiti s franšiznim modelom. Tako bomo fontano, poleg Žalca, morda lahko obiskali še kje.

Fontana piv Zeleno zlato deluje že tretjo sezono. Doslej so iz nje natočili že več kot 67.000 litrov piva in napolnili več kot 122.000 vrčkov. (Foto: Radio Štajerski val)

Na voljo le v tujini
V Žalcu so za interesente, ki si želijo pridobiti franšizo, pripravili predstavitev, v kateri so zajeti zgodba in ideja fontane, fontana kot produkt, franšizni model fontane in navodila za pridobitev franšize. »To je lahko, če nam uspe, velika promocija za fontano, za Slovenijo, za naš turizem. Ne nazadnje pa lahko tudi nekaj zaslužimo in imamo vsakoletne prihodke,« pravi žalski župan Janko Kos. In koga zanima nakup oz. kdo jo lahko kupi? Stojan Praprotnik iz Razvojne agencije Savinja razlaga: »Kdorkoli. Tudi fizične osebe. Pri obisku fontane so namreč izkazali interes posamezniki, tudi institucije in podjetja. Predvsem tista, ki se ukvarjajo s pivovarstvom in promocijo turizma.« V Žalcu predstavitev franšiznega modela še dokončujejo, ko bo nared, pa ga bodo ponudili zgolj tujim interesentom, da bodo lahko podobno fontano postavili v tujini. V Sloveniji modela ne nameravajo tržiti, saj si po besedah župana Kosa po nepotrebnem ne nameravajo delati konkurence. (NS)