november 28, 2021

KORONAVIRUS: Omikron se širi, v Sloveniji ga še ni

Zakorakali smo v nov teden. Kaj bo prinesel? Se bodo epidemiološke razmere vendarle začele umirjati? Aktualno dogajanje povezano s covidom-19 spremljamo v tem članku.

NEDELJA, 28. 11. 2021

JUŽNA AFRIKA - Na pojav omikrona so se odzvali tudi zdravniki v Južni Afriki. Zdravnica Angelique Coetzee je po poročanju nemške tiskovne agencije prva posumila na novo različico koronavirusa, in sicer ko so v njeno ambulanto v Pretoriji začeli prihajati okuženi z nekoliko nenavadnimi simptomi. Gre predvsem za bolečine v telesu in ekstremno utrujenost, večinoma pa zbolevajo mlajše generacije.  

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji opravili 3.402 PCR testov in potrdili 1.478 okužb. Delež pozitivnih testov je bil tako 43,4 odstoten. Hospitaliziranih je 1.120 ljudi, 283 na intenzivni negi. Obe številki sta nižji v primerjavi z dnevom prej. Umrlo je 23 bolnikov.

SVET - Nova različica koronavirusa omikron se že širi tudi po Evropi. Trenutno so primere potrdili v Belgiji, Združenem kraljstvu, Nemčiji in Italiji, omikron pa so včeraj potrdili tudi na Češkem. Okužena potnica se je preko Južne Afrike vrnila iz Namibije. Tudi z drugih delov sveta počasi kapljajo novice o potrjenih primerih, Izrael je zato že zaprl meje za vse tuje državljane.

SOBOTA, 27. 11. 2021

SLOVENIJA - Pred prihajajočimi prazniki je vlada določila, da morajo biti območja adventnega sejemskega dogajanja s stojnicami ograjena. Sprememba odloka ne zapoveduje več pogoja PCT pri izročanju pošiljk, razen na poštnih poslovalnicah. Prav tako bo samotestiranje, ki ga izvajajo učenci, dijaki in študentje, sedaj zadovoljevalo pogoj PCT za obisk verskih objektov in glasbenih šol. 

SLOVENIJA - Po podatkih Sledilnika je bilo včeraj v Sloveniji potrjenih 2.224 primerov okužbe z novim koronavirusom. Opravili 6.143 PCR testov, delež pozitivnih je bil tako 36,2 odstoten. Hospitaliziranih je 1.137 oseb, od tega 289 na intenzivni negi. Boj z covidom-19 je izgubilo 17 oseb. Po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje, nove različice virusa, imenovane omikron, v Sloveniji še niso zaznali. 

SLOVENIJA - Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ priporoča cepljenje s tretjim odmerkom vsem polnoletnim osebam (torej starim 18 let ali več). Do sedaj je bil tretji odmerek priporočen starejšim od 50 let oz. rizičnim skupinam. Prav tako je tretji odmerek priporočen za osebe, cepljenje s tretjim odmerkom, in sicer z dvomesečnim zamikom po osnovnem cepljenju. 

SLOVENIJA, EU - Države članice EU so sinoči pritisnile na zavoro pri letalskih povezavah z državami afriškega juga. Razlog je širjenje nove različice koronavirusa, imenovane omikron. Ukrepe je pozno zvečer poostrila tudi slovenska vlada in prepovedala vstop potnikom z omenjenega območja, ki nimajo prebivališča v Sloveniji. Prav tako je za vse, ki prihajajo z območij, kjer je bil nov sev potrjen, odrejena obvezna 10-dnevna karantena, ki se zaključi s PCR testom. Prav tako morajo vse osebe, ki so se zadnja dva tedna zadrževale na ogroženih območjih, o tem obvestiti številko 113 in se izolirati.

PETEK, 26. 11. 2021

SVET - Svetovna zdravstvena organizacija WHO je danes nedavno odkrito novo različico novega koronavirusa B.1.1.529 označila za skrb vzbujajočo in jo poimenovala omikron. Glede na prve ugotovitve bi bila lahko različica, ki so jo najprej potrdili v Južni Afriki, bolj nalezljiva kot druge, so sporočili po posvetovanju s strokovnjaki. Različica se je doslej pojavila v več afriških državah, pa tudi v Izraelu, Hongkongu in Belgiji kot prvi evropski državi. Vsebuje veliko število mutacij. Vsega skupaj so jo doslej sicer dokazali v manj kot sto primerih, a v številnih državah že zaostrujejo ukrepe. predvsem odpovedujejo letalske polete iz nekaterih afriških držav.

CELJE - 
V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 128 bolnikov s covidom-19, med njimi jih 34 potrebuje intenzivno terapijo.

SLOVENIJA - Gospodarska zbornica Slovenije odločevalce poziva k razmisleku o uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19 vsaj za vse prebivalce, starejše od 50 let. Ob tem člane ponovno pozivajo k doslednemu upoštevanju preventivnih ukrepov v podjetjih ter strogemu nadzoru nad izpolnjevanjem pogoja PCT. Kot poudarjajo, bo gospodarstvo v prihodnjih mesecih lahko nemoteno poslovalo le, če bomo kot družba stopili skupaj in vsak po svojih močeh prispevali k izboljšanju epidemioloških razmer. V nasprotnem primeru nas lahko doletijo nove omejitve. V zbornici svetujejo še, naj vse nenujne sestanke, konference in srečanja, tudi prednovoletna, preselijo na splet ali prestavijo na čas, ko bo okužb manj.

SLOVENIJA - Včeraj so ob 6500 PCR testih potrdili 2364 novih okužb. Pozitivnih je bilo torej 36,2 odstotka testov. V bolnišnicah je 1137 covidnih bolnikov, med njimi jih 289 potrebuje intenzivno terapijo. Včeraj je umrlo še 17 oseb.

ŽALEC - Inšpektorji so v sredo zaprli Waldorfsko šolo v Žalcu, zaradi nespoštovanja odloka o samotestiranju otrok v šoli na novi koronavirus. Na šoli, kjer znanje nabira 140 otrok, so za STA zagotovili, da že odpravljajo ugotovljene nepravilnosti. Uspelo da jim je zbrati večino soglasij staršev za samotestiranje, ta soglasja pa mora zdaj pregledati še inšpektorat za šolstvo. Šolo naj bi tako znova odprli v ponedeljek.

SLOVENIJA - Kot je znano inšpekcija v zadnjih tednih poostreno nadzira spoštovanje ukrepov v boju proti epidemiji in pogoja PCT. Inšpektorji so med 15. in 21. novembrom opravili skupaj dobrih 5800, izdali so dve odločbi o prepovedi dejavnosti, izrekli 81 prekrškovnih sankcij, 231 opozoril in 433 upravnih ukrepov. Skupna vrednost izrečenih glob je znašala 134.800 evrov, samo za nespoštovanje PCT-pogoja so izrekli za dobrih 116 tisoč evrov glob. Policisti pa so ob tem v tem obdobju prejeli 55 prijav o kršitvah vladnih omejitev, pri tem pa izrekli 43 opozoril ali ukazov po zakonu o pooblastilih policije ali zakonu o nalezljivih boleznih.

ČETRTEK, 25. 11. 2021

SLOVENIJA - Vlada na današnji seji ni spremenila oziroma zaostrila ukrepov za zajezitev epidemije covida-19, je po seji povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Pripravljajo pa skupna priporočila glede organizacije sejmov in prireditev v času božično-novoletnih praznikov. Ob tem je Poklukar izrazil željo, da bi v teh dneh delež delavcev, ki v Sloveniji delajo od doma, dosegel 50 odstotkov.

EU - 
Evropska agencija za zdravila Ema je danes priporočila uporabo Pfizerjevega cepiva tudi za otroke od 5. do vključno 11. leta. Zanje priporoča manjši odmerek cepiva, in sicer naj bi ta vseboval le 10 namesto običajnih 30 mikrogramov. Enako kot starejši ga naj bi tudi mlajši otroci prejeli z injekcijo ter dvakrat, in sicer v razmaku treh tednov. Učinkovitost cepiva za preprečevanje simptomatskega covida-19 se je medtem v raziskavi izkazala za 90,7-odstotno.

SLOVENIJA - Bolnišnice morajo zaradi nadaljnje rasti števila covid bolnikov, ki potrebujejo hospitaliazcijo, nenehno reorganizirati svoje delo. Vsaka dodatna postelja – sploh na intenzivnih covidnih oddelkih – zahteva dodaten zdravstveni kader, ki ga zagotavljajo s prerazporejanjem zdravnikov in medicinskih sester iz ostalih, necovidnih oddelkov. Tam je tako oskrba vse bolj okrnjena. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar o resnosti stanja pravi:

Zato poziva:

Za izboljšanje stanja je nujna umiritev epidemije, ki jo bomo v prvi vrsti dosegli z boljšo precepljenostjo. Še vedno je slaba, komaj 54-odstotna.

SLOVENIJA - 
Včeraj
so opravili 7194 PCR-testov na okužbo s koronavirusom in potrdili 2668 novih okužb. Delež pozitivnih je tako znašal 37,1 %. V državi je po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje trenutno aktivno okuženih 42.559 ljudi, kar je 898 manj kot dan prej. V bolnišnicah je hospitaliziranih 1145 covidnih bolnikov, med njimi jih je 288 na intenzivni negi. Umrlo je 7 oseb, skupno je bitko s koronavirusom izgubilo že 5.121 oseb. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.225.517 ljudi, z vsemi potrebnimi odmerki pa 1.141.720.

PLANINA PRI SEVNICI - Po aktualnih podatkih sledilnika za covid je v vrtcih ter osnovnih in srednjih šolah v Savinjski regiji v karanteni več kot 60 oddelkov. Med drugim imajo precej karanten v Osnovni šoli Planina pri Sevnici v občini Šentjur. Ravnateljica Mateja Zendzianowsky razlaga:

Ob tem pravi, da je bilo v prejšnjem tednu pri njih med učenci potrjenih kar 16 okužb s covidom-19, se pa stanje zdaj umirja. In kako organizirajo pouk, kadar je del otrok v šoli, del pa na daljavo?

Kako pa je na OŠ Planina pri Sevnici s samotestiranjem otrok v šoli? Težav ni, le za enega otroka niso dobili soglasja staršev. A tudi to bodo, kot kaže, uspeli rešiti. Ravnateljica ob tem poudarja, da je pouk v šoli veliko kakovostnejši kot na daljavo, pri čemer pa je pomemben tudi družabni vidik.

SLOVENIJA
- Strokovna skupina za covid-19 vladi na današnji seji ne bo predlagala večjih sprememb ukrepov. Po poročanju STA je infektologinja Mateja Logar, ki vodi to skupino, napovedala, da bo predlagala uvedbo poostrenega inšpekcijskega nadzora nad izvajanjem ukrepov v javnem potniškem prometu. Skupina bo vladi predlagala tudi, naj se v vrtcih posebej pazi na tako imenovane mehurčke, torej da se otroci iz različnih skupin ne družijo. Med predlogi bo tudi dosledno testiranje predšolskih otrok na koronavirus. Zdravstveni minister Janez Poklukar je v torek pojasnil, da ostaja možnost šolanja na daljavo za študente, a da tega ta teden zagotovo še ne bodo uvedli.


SREDA, 24. 11. 2021

SLOVENIJA - Število novih okužb v zadnjih dneh v Sloveniji počasi upada, a razmere v bolnišnicah so še vedno zelo resne. Državni sekretar na zdravstvenem ministrstvu Franc Vindišar je dopoldne dejal, da je trenutno v 15-ih covid bolnišnicah zasedenih kar 94 odstotkov vseh razpoložljivih intenzivnih postelj. Ob tem projekcije kažejo, da se bo število covidnih bolnikov, ki potrebujejo hospitalizacijo, še vsaj nekaj časa povečevalo. Vindišar ob tem razlaga:

Danes pa, poudarja, teh standardov zaradi številnih okuženih ne dosegamo:

Tako dela tam ni mogoče opraviti, zato odpada večina necovidnih obravnav, z izjemo nujnih stanj. Zdravstveni strokovnjaki tako prav vsakogar pozivajo k spoštovanju ukrepov za preprečevanje širjenja virusa.

ROGAŠKA SLATINA - V Šolskem centru Rogaška Slatina se ta teden na daljavo šolajo trije oddelki, v dveh so zaznali okužbo, enega pa so na pouk od doma poslali preventivno, saj imajo dijaki pri nekaterih predmetih kombinirani pouk. Šolanje od doma je podobno kot v lanskem šolskem letu - vzpostavljene so spletne učilnice in video konferece. A ker je to le začasno, ravnateljica Dubravka Berc Prah pravi, da je pouk na daljavo lažji kot lani, ko se je vrnitev v šole vseskozi zamikala:

O samotestiranju pa, da se število dijakov, ki se samotestirajo, od začetka ukrepa ni bistveno spremenilo, razmišlja pa, da se bo številka gotovo še spreminjala ...

Dodaja, da so dijaki samotestiranje sprejeli in ga izvajajo po pravilih.

SLOVENIJA - Včeraj so pri nas opravili 8619 PCR testov. Med njimi je bilo pozitivnih 3144 oziroma 36,5 odstotka odvzetih brisov. V primerjavi s ponedeljkom se je odstotek pozitivnih testov znižal za 9,7 odstotne točke. V bolnišnicah pa število pacientov s koronavirusom še narašča. Hospitaliziranih je 1168 covidnih bolnikov, med njimi 279 na oddelkih intenzivne terapije. Včeraj je umrlo še 11 oseb.

SLOVENIJA - Delež učencev, ki se ne želijo samotestirati, pada. Kot kažejo podatki ministrstva za izobraževanje, se je v ponedeljek na novi koronavirus samotestiralo 128 tisoč oz. 66 odstotkov učencev. Pozitivnih je bilo okrog 270 testov. Testiranje zavrača in se izobražujejo na daljavo manj kot tri odstotke učencev, 31 odstotkov učencev pa je v karanteni, so cepljeni proti covidu-19 ali so ga preboleli. Največji delež šolajočih v osnovnih šolah na daljavo je v prvem in drugem razredu, in sicer dobre štiri odstotke. V devetem razredu pa je tistih, ki se namesto testiranja raje šolajo na daljavo, od ponedeljka manj kot dva odstotka.

TOREK, 23. 11. 2021

CELJE - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 129 covidnih bolnikov, 34 jih potrebuje intenzivno terapijo. Skupno število smrti pacientov s covidom-19 v tem valu je 84, so sporočili iz celjske bolnišnice. 

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji ob opravljenih 7.344 PCR-testih na okužbo z novim koronavirusom odkrili 3.394 novih okužb, pozitivnih je bilo 46,2 odstotka testiranih. V bolnišnicah zdravijo 1.154 covidnih bolnikov, od teh jih 285 potrebuje intenzivno zdravljenje. Včeraj je umrlo 23 covidnih bolnikov. V državi je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje trenutno aktivno okuženih 44.796 ljudi oziroma 53 več kot dan prej. Sedemdnevno povprečje okužb znaša 3090, kar je 53 manj kot dan prej, 14-dnevno povprečje na 100.00 prebivalcev pa 2125 oziroma dva več kot dan prej. Iz zdravstva se medtem stopnjujejo opozorila o tem, da čedalje težje najdejo prostor in osebje za oskrbo bolnikov s covidom-19. 


CELJSKO - Cepljenje proti COVIDU-19 je v tem tednu organizirano tudi v Zdravstvenih postajah Vojnik, Dobrna in Štore, ki delujejo pod okriljem celjskega zdravstvenega doma. Cepijo s cepivom Pfizer. V Zdravstveni postaji Dobrna bo cepljenje danes, med 13 in 16. uro, v Vojniku jutri med 13. in 16. uro, v Štorah pa v četrtek med 14. in 17. uro. Zainteresirani lahko pridejo na cepljenje le na dni in ure, ki so objavljeni, in sicer brez predhodnega naročila. S seboj morajo imeti kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument. Iz celjskega zdravstvenega doma ob ob tem še sporočajo, da lahko vsi že cepljeni, na poživitveni odmerek pridejo tudi brez naročanja. Na tretji odmerek namreč v celjskem cepilnem centru ne vabijo.

PONEDELJEK, 22. 11. 2021

SLOVENIJA – Na današnji vladni novinarski konferenci je spregovoril glavni šolski inšpektor Simon Slokan. Dejal je, da so inšektorji v tem mesecu opravili 121 nadzorov v šolstvu, nepravilnosti pa ugotovili v 11 primerih ugotovil nepravilnosti. V času, ko je v šolah obvezno tudi testiranje učencev brez pogoja PC, so ugotovili pet večjih kršitev. Opravili so tudi 382 nadzorov v športni dejavnosti, zaznali so le dve kršitvi. Slokan je še dodal, da je večina šol odlično pripravljenih na izvajanje ukrepov. 

SLOVENIJA – V nedeljo so v državi potrdili 1.389 okužb na novi koronavirus, delež pozitivnih testov je bil 50,9 odstoten. V državi je 44.779 aktivnih primerov okužb. V bolnišnicah se zdravi 1.126 oseb, od tega 265 na intenzivni negi. Boj z boleznijo je po podatkih vlade izgubilo 16 oseb. 

SAVINJSKA REGIJA – V Savinjski regiji je po zadnjih podatkih največ aktivno okuženih s covidom-19 v občini Celje, 747. Sledijo občine Velenje, kjer jih je 646, Šentjur, 368, Žalec, 361, Slovenske Konjice, 345, Laško 310, Rogaška Slatina, 278, in Šmarje pri Jelšah, 175. Podatke za ostale občine najdete TUKAJ.

SLOVENIJA – Epidemiološka slika v Sloveniji je še naprej zaskrbljujoča. Po ocenah je trenutno več kot 44.000 aktivnih okužb s covidom-19. Po zadnjih podatkih je 1.126 okuženih hospitaliziranih, med njimi jih je v nedeljo 263 potrebovalo intenzivno nego.
Kaj je zaznamovalo dogajanje v minulem tednu, preverite TUKAJ.