november 2, 2023

Sporočilo Movembra – moški, poskrbite za svoje zdravje!

Vstopili smo v november, ki je že 15 let namenjen ozaveščanju o pomenu zdravja pri moških. Movember je posvečen pogovorom o preventivi in pomenu zgodnjega odkrivanja raka, kar kot ugotavljajo strokovnjaki, predstavlja izziv, saj se moški težko odpravijo k zdravniku.

Simbol Movembra so brki in modra pentlja. (Foto: Freepik)

V Sloveniji delujejo številna društva, ki poleg uradnih institucij in zdravstvenih ustanov, preko različnih kampanj moške spodbujajo, da več pozornosti namenijo svojemu zdravju in da se samopregledujejo. Eno izmed društev je OnkoMan, ki prav tako pripravlja različne kampanje namenjene ozaveščanju. Matej Pečovnik, predsednik društva OnkoMan, ki je tudi sam onkološki bolnik, pravi:

Pomen samopregledovanja izpostavljajo tudi zdravniki specialisti urologije, ki poudarjajo, da je zelo pomembno, da rakava obolenja odkrijejo čim prej. Predstojnik urološkega oddelka v Splošni bolnišnici Celje Sandi Poteko pa pri tem pravi:

Ob raku prostate, ki je najpogostejši rak, urologi zdravijo tudi rak na modih, za katerim zbolevajo predvsem mlajši moški, vse pogostejši rak pri moških je tudi rak sečnega mehurja, kjer je največji dejavnik tveganja kajenje. Strokovnjaki zato moške pozivajo, da so pozorni, ko se pri njih pojavijo težave in da ne oklevajo z obiskom zdravnika. V Splošni bolnišnici Celje je sicer področje urologije, ki obravnava omenjene rakave bolezni eno najbolj razvitih. Pred trinajstimi leti je bilo to področje v celjski bolnišnici prvo v Sloveniji, kjer so uvedli robotsko asistirane operacije. Podrobneje si lahko o tem preberete TUKAJ. Pred začetkom letošnjega movembra pa so se na urologiji razveselili še donacije Društva uroloških bolnikov Slovenije, Mednarodnega gibanja Movember Slovenija in Društva OnkoMan, ki jim bo v pomoč pri nakupu videolinije za cistoskopije, saj je tista, ki jo imajo, stara več kot 20 let, a je nujna za zagotavljanje učinkovitega zdravljenja. (NS)

Donacija, ki bo Splošni bolnišnici Celje v pomoč pri nakupu videolinije za cistoskopije. (Foto: FB SB Celje)