februar 8, 2021

KORONAVIRUS: Testiranje zaposlenih mogoče pri javnih in zasebnih ponudnikih

Februar je tukaj, glavni cilj pa je isti kot že skoraj leto dni - premagati covid-19. Trenutno smo na dobri poti, saj so številke spodbudne, Vlada tako tudi rahlja ukrepe. Aktualno dogajanje sproti spremljamo in osvežujemo. 

Covid-19 je še vedno med nami. (Foto: Pixabay)

PONEDELJEK, 8. 2. 2021

SLOVENIJA - Zaposleni v trgovini in storitvenih dejavnostih, ki lahko jutri odprejo vrata pod pogojem negativnega testa zaposlenih na okužbo z novim koronavirusom, se lahko testirajo v zdravstvenih domovih, pri koncesionarjih ali zasebnikih. Po besedah direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milana Kreka je, kot poroča STA, vseeno, kje se bodo testirali, pomembno pa je, da se bodo, s čimer bo mogoče preprečiti širjenje virusa med populacijo. Zasebne ponudnike, ki lahko izvajajo testiranje, je sicer izbralo ministrstvo za zdravje. Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah je ob tem ocnila, da tstiranje zaposlenih v trgovini poteka zadovoljivo. Poteka že od sobote, testirajo tudi na današnji praznični dan.

SLOVENIJA -
Na včerajšnjo nedeljo so, kot poroča sledilnik za covid, v naših krajih včeraj odkrili v Šentjurju, 5. V Celju in Slovenski Bistrici so včeraj zabeležili po 3 nove primere, v Šmarju pri Jelšah, Poljčanah, Oplotnici in Laškem po 2, v Žalcu, Zrečah, Kozju in Rogaški Slatini pa po 1.

ŠENTJUR - Ob letu Josipa Ipavca, ki je umrl na današnji dan pred sto leti, v Šentjurju odpirajo interaktivno razstavo, na kateri bodo mladi spoznavali družino skladateljev Ipavcev. A obisk je nekoliko omejen zaradi epidemije. Več pa TUKAJ.

SLOVENIJA - Sledilnik za covid poroča, da so včeraj opravili 1565 PCR testov, med njimi je bilo pozitivnih 234, ter 2266 hitrih antigenskih testov, kjer je bilo pozitivnih 70. Skupaj so tako potrdili 304 nove okužbe.


Vir: TW Vlada RS

CELJE, ŽALEC - Dogodki so ob današnjem kulturnem prazniku marsikje preko spleta, tudi v Prešernovi rojstni Vrbi. Recitalov v živo letos ne bo, bo pa tudi v Celju po ozvočenju odmevala Prešernova poezija. Kljub številnim omejitvam ob epidemiji bodo Prešernov dan ponekod obeležili z dnevom odprtih vrat, ob strogem upoštevanju zaščitnih ukrepov. Med drugim brezplačen ogled zbirk v Stari grofiji in Knežjem dvorcu obiskovalcem ponujajo v Pokrajinskem muzeju Celje. Na ogled je tudi nova občasna razstava Od groba do groba, ki skozi predmete iz muzejske arheološke zbirke prikazuje način pokopa skozi čas in razlaga, kako so ljudje dojemali posmrtno življenje v različnih zgodovinskih obdobjih. Pokrajinski muzej lahko obiščete med 10. in 16. uro.
V Žalcu pa si lahko ob dnevu odprtih vrat ogledate zbirke Savinove hiše ter Ekomuzeja hmeljarstva in pivovarstva Slovenije. Savinova hiša med drugim predstavlja spominsko sobo generala in skladatelja Friderika Širce - Rista Savina, dve galeriji ter likovni salon. Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva pa prehrano, oblačila, običaje, hmeljarske izdelke ter orodja za pridelavo in obdelavo hmelja. Pričakujejo vas od 10. do 13. ure.

NEDELJA, 7. 2. 2021

CELJE - V Celju že več kot 30 let društvo Klic upanja nudi telefon za psihološko pomoč, na številki 116 123. Je stisk med epidemijo še več kot sicer in kako se odražajo? Preverili smo TUKAJ.

SAVINJSKA REGIJA
- V občinah Savinjske regije smo včerajšnji podatki o novih okužbah spodbudni. Največ novih okužb so odkrili v občinah Šentjur in Laško, po 4. V Celju in Rogatcu so bile 3, v Velenju in Šmarju pri Jelšah po 2, po 1 novo okužbo pa so v soboto potrdili v občinah Žalec, Slovenske Konjice, Polzela, Šoštanj in Nazarje.   


ŠENTJUR - Zdravstveni dom Šentjur
bo v naslednjem tednu omogočil še več terminov hitrega testiranja. Kot so sporočili, bo zaradi velikega zanimanja testiranje vsak dan od torka do petka, pri čemer v torek dodajajo še jutranji termin. Testiranje bo po naslednjem razporedu:

v TOREK, 9. februarja 2021, od 6. in 9. ure ter od 14. do 18. ure
v SREDO, 10. februarja 2021, od 12.30 do 14.30 ure,
v ČETRTEK, 11. februarja 2021, od 14. do 18. ure,
in v PETEK, 12. februarja 2021, od 12.30 do 14.30 ure.
"Testiranja se izvajajo v kontejnerju za Zdravstvenim domom Šentjur, s seboj prinesite zdravstveno izkaznico in osebni dokument, nosite masko, vzdržujte predpisano razdaljo. O rezultatu boste obveščeni preko SMS sporočila. V primeru že izraženih bolezenskih znakov, bolezni ali odrejene karantene, se naročite na redno testiranje preko osebnega zdravnika po ustaljenem protokolu," sporočajo iz zdravstvenega doma.

SLOVENIJA
- Po podatkih Sledilnika za covid so na včerajšnjo soboto v Sloveniji opravili 5364 testiranj na novi koronavirus. Pozitivnih je bilo 498 vzorcev. V bolnišnicah se zdravi 931 covid bolnikov, umrlo je 11 okuženih. Še podrobnejše podatke je vlada zbrala v spodnji grafiki.
 


SOBOTA, 6. 2. 2021

ZREČE - Na Rogli, kjer na smučišču obratujejo vlečnice Uniorček, Košuta, Jasa, Ostruščica, Mašinžaga ter sedežnica Planja, v tem podaljšanem vikendu smučarjem nudijo tudi brezplačne hitre teste. Test lahko odpravite še jutri in v ponedeljek med 8. in 11. uro.

SLOVENIJA
- V Slovenijo je po poročanju STA prispela prva pošiljka cepiva AstraZenece z 9600 odmerki. S tem cepivom bodo začeli cepiti prihodnji teden, zaradi starostne omejitve do 65 let pa bodo, kot je danes povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, prvi na vrsti zaposleni v kritični infrastrukturi. V Sloveniji smo doslej imeli BioNTechovo in Pfizerjevo cepivo ter cepivo Moderne. 


SLOVENIJA
- Včerajšnj številke:



SAVINJSKA REGIJA - 
V naših krajih je bilo včeraj največ novih okužb z novim koronvarisuom odkritih v občini Celje, in sicer 41. V Šentjurju so potrdili 14 novih primerov, v Žalcu 12, v Slovenski Bistrici 11 in v Šmarju pri Jelšah 9. V Slovenskih Konjicah so včeraj odkrili 8 novih primerov okužbe s covidom-19, v Laškem 7, v Rogaški Slatini 6, v Velenju 4 v Zrečah pa 3 primere. Po 2 nova primera okužbe so odkrili v Rogatcu in Kozjem, po enega pa v Podčetrtku, Štorah ter Vojniku. 

SLOVENIJA - V skladu z novimi vladnimi odloki se lahko danes odpre več trgovin in storitev s površino do 400 kvadratnih metrov. Vendar to velja le, če zaposleni izpolnjujejo pogoj zagotovitve negativnega izvida testa. Po vsej državi se dodatno lahko odprejo tudi specializirane trgovine z otroškim programom. Za tam zaposlene bo redno tedensko testiranje obvezno od petka. Od današnjega dne se lahko po vsej državi odprejo smučišča. Tudi smuka pa je dovoljena le ob predložitvi negativnega testa na novi koronavirus. 

PETEK, 5. 2. 2021

SLOVENIJA - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ob robu današnjega obiska Haloz napovedal, da se bodo odprle vse trgovine in servisne dejavnosti do 400 kvadratnih metrov. Pogoj za to je, da se zaposleni v teh dejavnostih enkrat tedensko testirajo. Stroške testov bo krila država, organizacijsko pa bodo v sodelovanju z gospodarstvom stvari rešili na način, kot so to naredili z zaposlenimi v šolstvu. Ob tem je opozoril, da moramo vsi skupaj še naprej paziti na to, da bomo s spoštovanjem ukrepov pripeljali do tega, da se epidemiološke razmere izboljšajo in da bo število novo okuženih začelo še bolj padati. Podrobnosti odloka, ki ga je sprejela Vlada, ter dejavnosti, pri katerim bo nujno testiranje, preverite TUKAJ.

SAVINJSKA IN PODRAVSKA REGIJA - V Savinjski regiji je bilo včeraj največ novih okužb s covidom-19 odkritih v občini Celje, 23. V Šentjurju so potrdili 11 novih primerov, v Žalcu 9, Velenju in Rogaški Slatini po 5, v Slovenskih Konjicah, Vojniku in Poljčanah po 4, Rogaški Slatini 2, v Štorah, Kozjem, Podčetrtku in Bistrici ob Sotli pa po enega. V Podravski regiji je bilo včeraj največ pozitivnih na novi koronavirus v občini Maribor, 64, in na Ptuju 7.

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj ob 12.904 testih odkrili 959 novih okužb s covidom-19. Pozitivnih je bilo 7,4 % odstotka vprašanih. Na bolnišničnem zdravljenju je bilo 988 oseb, od tega 161 na intenzivni negi. Umrlo je 14 bolnikov s covidom-19.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 115 covid bolnikov, 17 med njimi jih potrebuje intenzivno terapijo, 7 so jih odpustili. 

SLOVENIJA
- Danes je začel veljati osmi protikoronski zakon za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa. Prinaša za 320 milijonov evrov dodatnih ukrepov. Ključna sta subvencioniranje dviga minimalne plače in podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo. 
Subvencioniranje čakanja na delo bo veljalo še do aprila. Glede subvencioniranja dviga minimalne plače bo država do junija plačevala po 50 evrov za delavca z minimalno plačo, v drugem polletju pa se bo znižala osnova za plačilo socialnih prispevkov. V celoti najdete zakon TUKAJ

ČETRTEK, 4. 2. 2021

SLOVENIJA - Po podatkih sledilnika za covid je bilo včeraj v Celju 13 novo potrjenih okužb, prav toliko tudi v Velenju. V Šentjurju so zabeležili 12 novih primerov, v Žalcu 9, v Slovenski Bistrici 8, v Zrečah 7, v Laškem 6, v Šmarju pri Jelšah, Rogatcu in Rogaški Slatini po 5, v Vojniku, Poljčanah in Slovenskih Konjicah po 3, v Štorah in Kozjem po 2, v Oplotnici, Dobju Vitanju, Bistrici ob Sotli in Podčetrtku ter na Dobrni pa po 1.

SLOVENIJA - Slovenija v Evropi glede na število okužb še vedno ni v dobrem položaju, je na popoldanski novinarski konferenci povedal premier Janez Janša. So se pa znotraj države pri razširjenosti virusa močno znižale razlike med regijami. Država je sicer še v rdeči fazi, a je bližje oranžni kot črni. Zato sproščanje ukrepov ne bo več vezano na regije, ampak bo potekalo na ravni države, pravi Janša. Kaj to pomeni?

Prav tako se na ravni celotne države odpirajo knjižnice, muzeji in galerije. Pod določenimi pogoji bo dovoljeno tudi obratovanje smučišč. Še več pa TUKAJ. Vlada se bo sicer o možnostih sproščanja po določenih dejavnostih zvečer še dogovarjala z gospodarstvom.

CELJE - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 111 covid bolnikov, 17 jih potrebuje intenzivno terapijo, 8 so jih odpustili.

SLOVENIJA - Epidemiolog Mario Fafangel je na današnji novinarski konferenci spregovoril tudi o hitrih testih. Dejal je, da je njihova uporaba smiselna tudi pri asimptomatskih osebah. Predlagajo pa epidemiologi, naj osebe brez simptomov, ki jim je hitri test pokazal okužbo, nujno napotijo še na PCR test, saj so pri njih pozitivni hitri testi pogosto lažni. To pa lahko hitro popači epidemiološko sliko v regiji. Zato so epidemiologi pristojnim predlagali, naj se šole v vsej državi odprejo za učence do 5. razreda in se nato spremlja stanje. Predlagali so tudi ukinitev prepovedi gibanja med občinami. Fafangel dvomi tudi o prepovedi gibanja ponoči:

Nedovoljena druženja se dogajajo, ugotavljajo tudi policisti. Včeraj malo pred peto uro zjutraj, so v Celju prejeli anonimni klic, da se v celjski gostilni druži večja skupina oseb. V lokalu je bilo 15 oseb, policisti so jih kaznovali.

SLOVENIJA - Državni svet ni izglasoval odložilnega veta na osmi protikoronski zakon. Tako je odprl pot hitrejši uveljavitvi v torek ponoči sprejetih dodatnih ukrepov za blažitev posledic epidemije covida-19. Vseeno je nekaj svetnikov opozorilo, da je bil v postopku sprejemanja zakona marsikateri predlog prezrt. Osmi protikoronski zakon sicer prinaša za dodatnih 320 milijonov evrov ukrepov za blažitev posledic epidemije. Zakon zajema pomoč gospodarstvu in zaščito delovnih mest. Ključna sta subvencioniranje dviga minimalne plače letos in podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo še vsaj do konca aprila.

SLOVENIJA - Znani so zadnji epidemiološki podatki za Slovenijo. Število hospitaliziranih je po dolgem času padlo pod tistoč.

ZREČE - Jutri vrata ponovno odpira Pot med krošnjami Pohorje na Rogli. Obiskali jo boste lahko vsak dan med 10. in 16. uro, upoštevati bo treba vse zahtevane ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom. 

SLOVENIJA
- Vlada sinoči še ni sprejela končne odločitve o tem, kako bo prihodnji teden potekal pouk v šolah ali o drugih ukrepih, vezanih na epidemijo covida-19. Razpravo bo nadaljevala danes. Podatki NIJZ sicer dajejo upe, da bi najmlajši lahko odšli v šole še v treh regijah. Po nekaterih informacijah naj bi vlada razmišljala v smeri, da bi se odslej državo, ko gre za razvoj epidemije, spremljalo kot celoto in ne več po statističnih regijah. Tako naj bi bil med drugim na mizi tudi predlog, da bi odprli šole v celotni državi.


SREDA, 3. 2. 2021

SLOVENIJA - "V skladu z Načrtom sproščanja ukrepov se trenutno nahajamo v rdeči fazi. Sedemdnevno povprečno število okužb po danes objavljenih podatkih NIJZ-ja znaša 1179 (včeraj je znašalo 1218)," sporoča Vlada. Okužbe po regijah so vidne spodaj:


SLOVENIJA - 
V Sloveniji so včeraj ob 15.947 testih odkrili 1.560 novih okužb s covidom-19. Pozitivnih je bilo 9,8 % testiranih. Na bolnišničnem zdravljenju je bilo 1.012 oseb, od tega 165 na intenzivni negi. Umrlo je 23 bolnikov s covidom-19.

SAVINJSKA REGIJA - V Savinjski regiji je bilo včeraj največ novih okužb s covidom-19 odkritih v občini Celje, 27. Sledi Šentjur s 26 ter Žalec in Zreče s po 18 novimi primeri.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 115 covid bolnikov, 16 jih potrebuje intenzivno terapijo, 10 so jih odpustili. 

SLOVENIJA, LOČE - Kozmetičarke
so se na ustavno sodišče obrnile s pobudo za presojo dosedanjih odlokov, ki omejujejo ponujanje in prodajo blaga in storitev. Kozmetični saloni so zaprti od sredine oktobra, teden dni v decembru in zdaj so dovoljene medicinske pedikure in manikure. A Barbara Podgrajšek iz Lepotnega studia B iz Loč pravi, da je to zelo ozek spekter storitev, od katerega salon ne more delovati. Pri njih, pravi, je lažje, ker imajo tudi frizerski salon. Sicer pa o tem delu gospodarstva razmišlja:

Pri tem pojasnjuje:

Zato pravi, da podpira pobudo kozmetičark, ki prav to izpostavljajo v svoji pobudi za presojo ukrepov ustavnemu sodišču. Ne upa pa si napovedati, ali bodo uspešne.

ŠENTJUR -
 
Zdravstveni dom Šentjur ta teden brezplačna hitra testiranja na novi koronavirus zagotavlja več dni kot v minulih tednih. Danes, v sredo, ter v petek bo testiranje med 12.30 in 14.30 uro, v četrtek pa med 14. in 18. uro. Testiranja izvajajo v modrem zabojniku za zdravstvenim domom, s seboj morate imeti zdravstveno izkaznico in osebni dokument, o rezultatu boste obveščeni preko SMS sporočila.

VOJNIK
- Koronavirus je, kot je znano, najbolj prizadel domove za starejše. Po podatkih Vlade, se je v drugem valu s covidom-19 okužilo skoraj 11 tisoč 100 stanovalcev in skoraj 4.300 zaposlenih v domovih po vsej državi. V domu starejših Senecura v Vojniku imajo po zadnjih podatkih 5 okuženih stanovalcev. Direktorica Breda Božnik pravi, da rešitev v situaciji, s katero se spopadamo, tudi pri njih vidijo v cepljenju, pri čemer razlaga:

Božnikova pravi, da so tak delež dosegli z osveščanjem zaposlenih in pogovori o cepljenju in cepivu. Pravi še, da stanovalci in zaposleni po prejetih odmerkih niso občutili stranskih učinkov.

SLOVENIJADržavni zbor je potrdil osmi protikoronski zakon, ki prinaša dodatnih 320 milijonov evrov ukrepov za blažitev posledic epidemije covida-19. Vodja vladne svetovalne skupine za pripravo ukrepov Matej Lahovnik izpostavlja predvsem dva ukrepa:

Od januarja do junija bi država po predlogu zaradi dviga minimalne plače delodajalcem pomagala s subvencijo v višini 50 evrov, od julija do decembra pa bo minimalna osnova za obračun prispevkov enaka minimalni plači. Osmi paket sicer prinaša tudi krizni dodatek zaposlenim, ki ga ob decembrski plači zaradi prejema nagrade za poslovno uspešnost niso dobili. Prav tako bodo po 50 evrov dobili polnoletni dijaki, ki so izpadli iz sedmega paketa.

TOREK, 2. 2. 2021

ROGAŠKA SLATINA, ŠMARJE PRI JELŠAH - V Rogaški Slatini je včeraj vrata odprlo smučišče Janina. Smučanje je dovoljeno smučarjem iz Savinjske regije, ki pa morajo pokazati negativen test na koronavirus, ki ne sme biti starejši od 24 ur. Hitrih testiranj na smučišču ne izvajajo, zagotavlja pa testiranje 6 dni v tednu šmarski zdravstveni dom. V Zdravstveni postaji Rogaška Slatina je testiranje vsak ponedeljek od 12. do 14. ure, torek, sreda in petek od 7.30 do 10. ure ter četrtek od 15. do 17. ure. V Zdravstveni postaji Šmarje pri Jelšah pa je testiranje vsak ponedeljek, sreda, četrtek in petek od 12. do 14. ure ter torek od 15. do 17. ure. Ob sobotah testiranje izvajajo v šmarski postaji od 7.30 do 9.30 ure.

SAVINJSKA REGIJA
- Med včeraj novo potrjenimi okužbami jih je bilo v Savinjski regiji največ v občini Celje, 46. V Žalcu so jih odkrili 25, v Šentjurju 21, v Velenju 16 in v Laškem 11. Podatke iz ostalih občin preverite
TUKAJ.

SLOVENIJA
- Včeraj je bilo opravljenih 4.536 PCR testov in potrjenih 911 novih okužb. Opravljenih je bilo tudi 32.763 hitrih antigenskih testov, pri čemer je bilo potrjenih 708 novih okužb. Tako so skupaj potrdili 1619 novih primerov covida-19. V bolnišnicah zdravijo 1032 okuženih, včeraj je umrlo 19 okuženih.  


CELJSKO
- V celjski bolnišnici zdravijo 125 covid bolnikov, 17 med njimi jih potrebuje intenzivno terapijo, 8 soo jih odpustili. 


SLOVENIJA
- Državni zbor bo na današnji izredni seji obravnaval predlog osmega protikoronskega zakona, ki prinaša dodatnih 320 milijonov evrov pomoči za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa. Med drugim predvideva subvencioniranje minimalne plače do konca leta, podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo še vsaj do konca aprila ter še nekaj drugih ukrepov.


ŠENTJUR
- V Domu starejših Šentjur so pred tednom dni zaprli rdečo cono, kar pomeni, da trenutno nimajo več nobenega okuženega stanovalca. Novi koronavirus je v dom vdrl v drugi polovici oktobra, od 167 stanovalcev so se okužili 103. Konec decembra so tiste, ki okužbe še niso preboleli, začeli cepiti in cepljenje še nadaljujejo. Direktorica Vesna Vodišek Razboršek o zaščiti pravi:

Nevarnost za okužbe tako še vedno ostaja, je pa utrip v domu po več mesecih znova lahko malce bolj sproščen:

Najbolj dragoceni pa so obiski, ki so znova ob nekoliko milejših varnostnih ukrepih. Vseeno pa še naprej velja, da pojdite na obisk le, če ste povsem zdravi, priporočljivo se je naročiti, med obiskom pa je nujno vseskozi uporabljati masko in vzdrževati zadostno fizično razdaljo.

PONEDELJEK, 1. 2. 2021

SLOVENIJA - "Po podatkih o množičnem testiranju zaposlenih v vzgojno izobraževalnih ustanovah, zabeleženih do 21.00 ure v Centralnem registru podatkov o pacientih, je bilo opravljenih 18.021 hitrih testov, od katerih je bilo pozitivnih testov 239 ali 1,3 %," so sporočili iz zdravstvenega ministrstva.

SLOVENIJA -
V naših krajih so včeraj v Celju potrdili 6 novih okužb, v Žalcu, Slovenski Bistrici in Laškem po 4. V Velenju so odkrili 2 nova primera, v Šentjurju, Vojniku in Rogaški Slatini pa po 1.

SLOVENIJA - Ob 1458 PCR testih so včeraj v Sloveniji potrdili 268 novih okužb, pozitivnih je bilo tako 18,4 odstotka testov. Hitrih antigenskih testov so opravili 3226, delež pozitivnih je bil 2,6-odstoten, potrdili so namreč 85 okužb. V Sloveniji je aktivno okuženih 17.301 oseb, še pravijo na sledilniku za covid. Koliko je trenutno hospitaliziranih in koliko ljudi je včeraj umrlo pa v vladnem prikazu:

ROGAŠKA SLATINA - Vlada je odločila, da so lahko 23. januarja muzeji in galerije spet odprli vrata. A v Rogaški Slatini je Zavod za turizem in kulturo odločil, da vrata njihovih kulturnih ustanov še ostanejo zaprta. Tako še ni mogoče obiskati zbirk v Bobrovem centru, ki je bil po odprtju septembra lani odprt le nekaj tednov; Aninem dvoru, kjer je več muzejskih zbirk o Rogaški ter v Anini in Mestni galerija. Direktor zavoda za kulturo in turizem Dino Markovinovič pojasnjuje:

Za zdaj je tako mogoče vsebinam muzejev in galerij slediti preko spletnih strani in družbenih omrežij. Si pa Markovinovič želi, da se čim prej sprosti omejitev gibanja med občinami in da lahko namestitve spet sprejmejo turiste. To bi pripomoglo k obisku muzejev galerij ter seveda k turizmu, ki v Rogaški Slatini igra pomembno vlogo.

VITANJE - Center Noordung v Vitanju danes po večmesečnem zaprtju zaradi epidemije odpira vrata. Zaprtja so sicer lani skupaj trajala kar 4 mesece ter prinesla 40 odstotkov manj prihodkov in tudi manj obiskovalcev. Tudi v času odprtja namreč večino leta ni bil dovoljen obisk skupin. Tako je tudi zdaj, prav tako še ne smejo organizirati dogodkov. Direktor Dominik Kobold pravi, da se trudijo vsebine seliti na splet:

Tako jih, kot še pravi Kobold, nova resničnost postavlja v negotov položaj. Čeprav nekaj denarja dobijo kot javni zavod iz občine ali države, so v veliki meri še vedno odvisni od sebe, poudarja:

Zato upa, da se stanje normalizira čim prej, da ti izpadi in težave ne bodo preveliki. Podrobneje si lahko o izzivih, ki jih je v Centru Noordung prinesla epidemija, preberete TUKAJ.

SLOVENSKE KONJICE – Iz konjiškega zdravstvenega doma sporočajo, da ta teden spreminjajo urnik množičnega testiranja s hitrimi testi na covid-19. Odslej bodo od torka do petka med 12.30 in 14. uro. »Na odvzem brisa se ni potrebno posebej naročati. S sabo morate imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja.« sporočajo. Lokacija odvzema je za garažami zdravstvenega doma v Slovenskih Konjicah, testiranje je po sistemu »drive in« ali »peš«.

SLOVENIJA – V ta teden vstopamo s sledečimi številkami: v vsej državi je aktivno okuženih 17.248 prebivalcev. V zadnjih sedmih dneh so v povprečju odkrili dobrih 1200 okužb na dan, kar pomeni, da se slika znova nekoliko poslabšuje. V bolnišnicah so v soboto zdravili 1053 covid bolnikov. Doslej so umrli 3503 okuženi. Cepljenih je bilo doslej skoraj 53.000 ljudi, kar je 2,5 %. Podatke o okužbah v posameznih občinah najdete TUKAJ.

Kaj je zaznamovalo dogajanje minuli teden, preverite TUKAJ.