avgust 22, 2021

KORONAVIRUS: Epidemiološka slika se hitro slabša

Številke okužb s covidom-19 so vse višje in tudi napovedi nič kaj spodbudne. Številke cepljenih pa ob tem bolj ali manj stagnirajo. Tako vlada znova zaostruje pravila. Kaj prinaša teden?

Covida-19 še nismo premagali. (Foto: Pixabay)

NEDELJA, 22. 8. 2021

SLOVENIJA – Včeraj so v Sloveniji opravili 1397 PCR-testov in potrdili 244 okužb z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 17,5-odstotka testiranih, navaja Sledilnik Covod-19. Umrla sta dva bolnika s covidom-19. Na bolnišničnem zdravljenju je 66 bolnikov, intenzivno nego potrebuje 17 bolnikov. Pojavnost okužb na 14 dni je 162,5 na 100.000 prebivalcev. Število potrjeno okuženih pri nas se sicer v zadnjem obdobju povečuje. Prejšnjo soboto, 14. avgusta, je bilo potrjenih 95 okužb z novim koronavirusom. Do zdaj je bilo v Sloveniji z enim odmerkom proti covidu-19 cepljenih 46 odstotkov prebivalcev, z vsemi odmerki pa je bilo doslej cepljenih 41 odstotkov.

SOBOTA, 21. 8. 2021

SLOVENIJA - V petek so v Sloveniji ob 2.119 PCR-testih na okužbo z novim koronavirusom potrdili 388 okužb, kažejo podatki Sledilnika za Covid-19. Okuženih je bilo 18,3 odstotka vseh testiranih. Hkrati je bil opravljen še 46.701 hiter test. V bolnišnicah se zdravi 66 bolnikov, od tega 15 na intenzivni negi. Novih smrti zaradi covida-19 včeraj ni bilo. Kot še kažejo podatki Sledilnika, je trenutno aktivnih 3.250 primerov okužb. 14-dnevna pojavnost novega koronavirusa je 154 na 100.000 prebivalcev.

SLOVENIJA - V domovih starejših se je po podatkih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti doslej cepilo 50 odstotkov zaposlenih. Necepljenim, ki se bodo morali od 23. avgusta redno tedensko testirati, bo stroške testov krila država. Kot so še navedli na ministrstvu, domove in zaposlene ves čas pozivajo k cepljenju. Ves čas poteka tudi promocija cepljenja. Ministrstvo sicer ocenjuje, da so domovi dobro pripravljeni na četrti val epidemije.

SLOVENIJA - V skladu z včerajšnjo odločitvijo vlade tranzitnim potnikom, ki potujejo prek Slovenije, še do 29. avgusta ob vstopu v državo ne bo treba predložiti dokazila o izpolnjevanju pogoja preboleli, cepljeni, testirani PCT. Vlada je namreč včeraj podaljšala odlok o določitvah pogojev vstopa v državo.

PETEK, 20. 8. 2021

ŠMARJE PRI JELŠAH - Prihodnji teden bo cepljenje proti covidu-19 v Zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah po malo drugačnem razporedu:

SLOVENIJA - Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci potrdil, kar je včeraj preko twitterja že sporočil premier Janez Janša. Kot je dejal, bo država še naprej plačevala testiranja s hitrimi antigenskimi testi, kjer zaposlenim testiranje narekujejo odloki. Katere dejavnosti so to?

Prav tako bo država krila stroške prostovoljnega samotestiranja dijakov in učencev zadnjih treh razredov osnovne šole. Medtem pa bodo od ponedeljka samoplačniška vsa ostala testiranja - denimo za necepljene ali tiste, ki koronavirusa niso preboleli, pa bi želeli na primer v tujino ali gledališče.
O možnosti samotestiranja za učitelje se, kot pravi Poklukar, še dogovarjajo, več naj bi bilo znanega po 6. septembru. Za zdaj se bodo s hitrimi testi testirali enkrat tedensko, če pa bodo želeli s tem istim testom na prireditev ali v gostinski lokal, bo veljal le 48 ur. Enako velja za zaposlene v ostalih dejavnostih, kjer bo teste plačevala država.
Je pa Poklukar prav tako napovedal uvedbo cepljenja s tretjim odmerkom za osebe s slabšim imunskim odzivom.

SLOVENIJA - Včeraj so potrdili 333 novih okužb, 13,4 % vseh opravljenih PCR testov je bilo pozitivnih. V bolnišnicah zdravijo 54 covid bolnikov. Umrlih včeraj ni bilo.

SLOVENIJA
- Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje od 14. junija ponovno sledijo visokorizičnim kontaktom, analizo objavljajo tedensko.
Zadnje poročilo kaže, da so v tednu od 9. do 15. avgusta ob 1329 potrjenih primerih anketirali 1257 okuženih ter prepoznali 2005 kontaktov. Ugotovili so, da je bilo med njimi nekaj manj kot pol oz. 943 visokorizičnih kontaktov. Med drugim so ugotovili, da so visokorizični kontakti najpogosteje člani istega gospodinjstva kot oseba, okužena s koronavirusom. Takšnih je bilo v minulem tednu 86 odstotkov. Bistveno manj je takšnih, ki so z okuženim v stiku na zasebnem druženju, na organiziranem dogodku ali na delovnem mestu. Podobno sliko kažejo tudi zbirni podatki o sledenju stikom za obdobje od 14. junija do 15. avgusta.

ČETRTEK, 19. 8. 2021

SLOVENIJA -  Premier Janez Janša je naznanil, da bo testiranje na okužbo z novim korona-virusom po 23. avgustu samoplačniško. Izjema bodo dejavnosti, kjer je pogoj PCT za izvajalce oziroma zaposlene predpisan z odloki. Gre za zaposlene v zdravstvu, šolstvu, domovih za starejše, pa tudi za številne storitvene dejavnosti. Za hitre teste bo veljavnost še vedno 48 ur od odvzema brisa, za test PCR pa 72 ur od odvzema. Ministrstvo za izobraževanje je včeraj po sestanku s predstavniki šolnikov sporočilo, da so predlagali samo- testiranje učiteljev. A premier navaja, da bo ob morebitni uvedbi samotestiranja to veljalo za vse, ne le za šolnike.

SLOVENIJA - Včeraj je bilo v Sloveniji ob 2235 PCR-testih potrjenih 381 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 17 odstotkov testiranih. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 56 bolnikov, 10 jih potrebuje intenzivno nego. Umrla sta še dva bolnika s coviodm-19. Število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh znaša 130, povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa 237. Število aktivnih primerov v Sloveniji znaša 2802. Vlada ukrepov kljub poslabševanju epidemične slike zaradi širjenja bolj nalezljive različice novega koronavirusa delta ne bo zaostrovala. Veljavne ukrepe pa bo podaljšala še za en teden. 

SLOVENIJA, CELJE, ŠENTJUR - Včerajšnji sestanek ministrstva za šolstvo z ravnatelji vrtcev ter osnovnih in srednjih šol, kot kažejo prvi odzivi ravnateljev, ni ponudil konkretnih odgovorv na vprašanja, ki jih šolniki zastavljajo že nekaj časa. Šolsko leto je za vogalom, opozarjajo. Podrobnosti so zbrane TUKAJ.

SLOVENIJA - Včeraj so odmevali sestanki ministrstva za šolstvo in predstavniki zavoda za šolstvo, NIJZ in ministrstva za zdravje z ravnatelji vrtcev ter osnovnih in srednjih šol. Kot so po sestankih povedali na ministrstvu za izobraževanje, so predlagali samotestiranje učiteljev, odločitev pa da bosta sprejeli svetovalna skupina za covid-19 in vlada. Ob tem je sinoči vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović za Televizijo Slovenija pojasnila, da bo v šolah od septembra veljal pogoj PCT. Sicer pa je Beovićeva včeraj napovedala tudi uvedbo tretjega odmerka cepiva za vse imunsko oslabele posameznike, ki so se na prva dva odmerka cepiva slabše odzvali, in za skupine, ki so v nevarnosti za hujši potek bolezni.

SREDA, 18. 8. 2021

SLOVENIJA - 
Ravnatelji vrtcev so po današnjem sestanku s predstavniki ministrstev za izobraževanje, znanost in šport ter za zdravje pred začetkom novega šolskega leta razočarani. Njihova vprašanja ostajajo neodgovorjena, je za STA dejala predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj. Želijo si jasnih navodil, kako bodo jeseni lahko izvajali pedagoški proces v vrtcih, prav tako danes niso prejeli jasnega odgovora glede tega, kdo bo plačeval teste za zaposlene v vzgoji in izobraževanju. Ravnatelji vrtcev se zavzemajo za to, da bi za zaposlene uvedli samotestiranje.


SLOVENIJA - Pristojni si želijo, da bi se šolsko leto začelo po modelu B, torej z učenci in dijaki pri pouku. Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje Damirja Orehovca si želijo, da bi bili vsi čim dlje v šoli in si bodo tudi prizadevali, da se šole ne bi zapirale. Ministrstvo predlaga samotestiranje učiteljev, a odločitev bo na svetovalni skupini za covid-19 in vladi, ki zasedata to popoldne. Plačevanje testov za zaposlene bo na plečih delodajalcev, za polnoletne dijake pa Orehovec upa, da bo brezplačno.

SLOVENIJA, SAVINJSKA in PODRAVSKA REGIJA - Aktivnih okužb v vsej državi je več kot 2.500, v Savinjski regiji je največ aktivnih primerov v občini Celje, 52, sledi Velenje s 33-imi in Žalec z 22-imi aktivnimi okužbami. Visoko je tudi Slovenska Bistrica, kjer je aktivnih primerov 28. Včeraj so sicer največ okužb v naših krajih potrdili v Slovenski Bistrici, 7 - tam je 28 aktivnih okužb. V Rogaški Slatini je bilo včeraj 5 novih primerov, v Slovenskih Konjicah in Šentjurju po 4. V Celju so včeraj potrdili tri nove primere, prav tako v Velenju, v Žalcu, Podčetrtku in Laškem pa po dva. Ena nova okužba je bila v Šmarju pri Jelšah in Štorah.

SLOVENIJA - Včeraj je bilo potrjenih 385 novih okužb s covidom-19. 17,3 % vseh PCR testov je bilo pozitivnih. Število covid bolnikov v bolnišnah se tudi povečuje, 57 jih je, samo včeraj so sprejeli 13 novih. Je pa virus ponovno zahteval življenja, včeraj so bile 3 smrti.   

SLOVENIJA, SAVINJSKA REGIJA
- Potem ko so v ponedeljek v Sloveniji potrdili 318 novih okužb s covidom-19, se je sedemdnevno povprečje povišalo za 7,5 %. Aktivnih okužb v vsej državi je več kot 2.300, v Savinjski regiji največ v Celju, 53 – samo v ponedeljek je bilo 12 novih. V občini Velenje je aktivno okuženih 30 občanov, v Žalcu 20, v Slovenskih Konjicah 19. Po vsaj 10 okuženih je še v občinah Rogaška Slatina, Podčetrtek, Laško in Šentjur. Zdravstveni strokovnjaki pozivajo k cepljenju, ki dokazano v zelo visokem odstotku obvaruje pred hujšim potekom bolezni, tudi če se cepljena oseba okuži. Podatki NIJZ kažejo, da so v slovenskih bolnišnicah od začetka marca do konca julija zdravili več kot 3.100 (3124) necepljenih covid bolnikov, cepljenih pa 67. Med vsemi cepljenimi so okužbo potrdili le pri enem promilu.


TOREK, 17. 8. 2021

SLOVENIJA - Ministrstvo za zdravje je v sodelovanju z vodstvi bolnišnic izdelalo navodila za hospitalno obravnavo covidnih bolnikov. Opredelili so kapacitete posameznih bolnišnic in predvideli njihovo aktivacijo v šestih fazah, določenih glede na skupno število hospitaliziranih covidnih bolnikov v državi. Kot so pojasnili na ministrstvu za zdravje, je osnovni cilj zagotovitev potrebnih kapacitet za obravnavo covidnih bolnikov in maksimalna realizacija ostalih programov. S 13. avgustom so tudi ponovno vzpostavili tedenske avdio-videokonference s covidnimi bolnišnicami. Podatke o trenutni zasedenosti po posameznih covidnih bolnišnicah spremljajo v aplikaciji ministrstva za zdravje.

SLOVENIJA - 
Po oceni pristojnih ministrstev lahko gostinci in trgovci delujejo brez omejitevGostincem in trgovcem kljub pogojem, kot so preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT, nošenje mask ter razdalja med mizami, opravljanje dejavnosti ni onemogočeno ali omejeno, ocenjujejo na ministrstvih za delo in gospodarstvo. Zato delodajalcem ne pripada pravica do subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, so iz ministrstev sporočili po sestanku s predstavniki obrtne in trgovinske zbornice. Glede obveznosti testiranja zaposlenih na 48 oz. na 72 ur bo medtem državni sekretar na ministrstvu Simon Zajc pozval ministrstvo za zdravje k zagotovitvi mreže mest za testiranje po celotni Sloveniji.


SLOVENIJA - Število okužb še naprej narašča. Včeraj so jih potrdili 318. Pozitivnih je bilo 15,5 % vseh opravljenih PCR testov. Tudi število covid bolnikov v bolnišnicah se je znova povečalo, včeraj jih je bilo 49. Je pa dober podatek, da včeraj ni bilo umrlih. Še več včerajšnjih podatkov v spodnji vladni grafiki:


SLOVENIJA
- Do včeraj je bilo v Sloveniji izvedenih okoli 1,7 milijona cepljenj proti covidu-19. Z enim odmerkom je cepljen skoraj milijon ljudi. Od teh se jih je po podatkih NIJZ-ja kljub cepljenju z novim koronavirusom okužilo 1113, kar je le 0,1 odstotka. Covid so obtem letos do 12. avgusta potrdili nekaj več kot 135.000 ljudem, ki niso bili cepljeni. Od marca lani do 12. avgusta letos je skupaj takšnih že skoraj 260.000. Podatki o hospitalizacijah kažejo, da je bilo doslej v bolnišnično oskrbo sprejetih dobrih 3100 necepljenih covidnih bolnikov, cepljenih pa 70. Kot pravijo pristojni, so bili to bolniki s pridruženimi boleznimi, ki vplivajo na imunski sistem, kar vpliva na slabši razvoj protiteles po cepljenju.


ROGAŠKA SLATINA
- Mobilna cepilna enota bo danes v občini Rogaška Slatina. Cepili bodo tiste, ki so prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejeli 23. julija, lahko pa greste tudi po prvi odmerek. Cepljenje bo po naslednjem urniku:
GASILSKI DOM KOSTRIVNICA, od 8.00 do 11.00
GASILSKI DOM ROGAŠKA SLATINA, od 11.30 do 14.00
GASILSKI DOM STEKLARNA, od 14.30 do 17.30
GASILSKI DOM SV. FLORIJAN, od 18.00 do 20.00
S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja. Prosimo za upoštevanje predpisanih varnostnih ukrepov.

PONEDELJEK, 16. 8. 2021

SLOVENIJA
- Predstavniki ministrstev za izobraževanje in zdravje ter dijaške organizacije so na današnjem sestanku razpravljali o pripravah na novo šolsko leto. Kot je za STA dejala predsednica DOS Maja Kalin, naj bi se dijaki na začetku šolskega leta samotestirali prostovoljno enkrat tedensko, v primeru naraščanja okužb bi samotestiranje izvajali pogosteje ali pa bi postalo obvezno. Dijaki bi teste dobili brezplačno v lekarnah. Na začetku bi jim pripadalo po pet testov mesečno. Pouk naj bi sicer po besedah Kalinove načeloma potekal podobno kot lani. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar pa je za Radio Slovenija ponovil, da bo testiranje na novi koronavirus v šolah potekalo za učence zadnje triade osnovne šole in dijake. V rdeči fazi bo testiranje obvezno in bolj pogosto. Stroški testiranja bodo kriti iz proračuna, a le za mlajše od 18 let.

ŠENTJUR -
Cepilni center Zdravstvenega doma Šentjur za jutri, v torek, pripravlja cepljenje za nenaročene. Cepili bodo od 13. do 14. ure, s cepivom Pfizer, prvi odmerek, v Zdravstvenem domu Šentjur, v I. nadstropju. S seboj imejte kartico zdravstvenega zavarovanja.

SLOVENIJA
- Na včerajšnjo nedeljo je bilo potrjenih 56 novih okužb s covidom-19, pozitivnih je bilo 7 % vseh opravljenih PCR testov. Število covid bolnikov v bolnišnicah se postopno povečuje, včeraj jih je hospitalizacijo potrebovali 45, v soboto dva manj.  


PODČETRTEK
– Mobilna cepilna enota šmarskega ZD bo danes cepila v Zdrastveni postaji Podčetrtek, med 14. in 20. uro, izbirali boste lahko med cepivoma Pfizer in Johnson.

ROGATEC – V občini Rogatec bo danes množično cepljenje brez naročanja, in sicer po tem urniku:
GRAJSKA PRISTAVA v Rogatcu od 8.00 do 12.00 ure,

GASILSKI DOM DONAČKA GORA od 13.00 do 16.00 ure,
GASILSKI DOM DOBOVEC PRI ROGATCU od 16.30 do 18.00 ure.
Na izbiro bodo vsa štiri cepiva.

SLOVENIJA – Danes začnejo veljati nekateri novi ukrepi zaradi covida-19. Med drugim je od danes spet obvezna uporaba zaščitnih mask na javnih kulturnih prireditvah. Izpolnjevanje pogoja PCT morajo po novem dokazovati tudi vozniki taksijev ter uporabniki in osebje žičniških naprav. Pogoj PCT je tudi za voditelje športno rekreativne dejavnosti, ki izvajajo športne vadbe. Organizatorji športnih tekmovanj morajo preverjati pogoj PCT med udeleženci tekmovanj. Poleg tega morajo na vidnem mestu s pisnim obvestilom obvestiti športnike, člane njihovih ekip in gledalce, da je izpolnjevanje pogoja PCT obvezno za vstop v prostor.

Za zaposlene v devetih storitvenih dejavnostih, kjer je za opravljanje dela nujno izpolnjevanje pogoja PCT, veljavnost testa ta teden še ostaja teden dni. "Od 23. avgusta pa se za izpolnjevanje pogoja PCT tudi za zaposlene, ki delajo v storitvah higienske nege, nezdravstvenih svetovalnih in terapevtskih storitvah, storitvah strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja, v igralnicah, igralnih salonih in prirejanju posebnih iger na srečo, v sejemski in kongresni dejavnosti, gostinski dejavnosti, nastanitvenih storitvah in v gostinskih obratih, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program, upoštevajo testi HAG, ki niso starejši od 48-ih ur po odvzemu brisa, in testi PCR, ki niso starejši od 72 ur po odvzemu testa," sporočajo iz ministrstva za gospodarstvo.

Še več o pravilih izveste TUKAJ

SLOVENIJA – Sedemdnevno povprečje novih okužb na dan je po sobotnih podatkih dobrih 188 in še narašča. Počasi znova narašča tudi število covid bolnikov v bolnišnicah, v soboto je bilo pri 43. Polno cepljenih je v Sloveniji doslej 40,4 % ljudi, cilj pri delta različici, ki se trenutno širi, je pri 80 %.

O dogajanju, povezanim s covidom-19 v prejšnjem tednu, preberite TUKAJ.