december 19, 2021

KORONAVIRUS: Poklukar prejel poživitveni odmerek in pozval k cepljenju

Kaj prinaša nov teden boja proti covidu-19? Dogajanje spremljamo na tej novici. 

Še veliko boja nas čaka, da premagamo covid-19. (Foto: Pixabay)

NEDELJA, 19. 12. 2021

SLOVENIJA, SAVINJSKA REGIJA - Od danes so Dnevi cepljenja proti covidu-19. Urnike cepilnih centrov v naših krajih ter mobilnih enot na terenu najdete TUKAJMinister za zdravje Janez Poklukar je ob tem na Bledu, kjer se je tudi sam cepil s poživitvenim odmerkom, v luči pojava omikrona znova pozval prebivalce Slovenije, naj se odločijo za cepljenje, saj da je to edina prava pot k čim bolj normalnemu življenju. Opozoril je, da različica omikron predstavlja dodatno grožnjo in dodaten razlog za cepljenje, tako tistih, ki se še niso cepili, kot tistih, ki potrebujejo poživitveni odmerek.

SLOVENIJA
- Ob opravljenih 2263 PCR-testih so včeraj pri nas potrdili 767 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih izvidov testiranj je bil tako skoraj 34-odstoten. Po ocenah inštituta je v Sloveniji 18.431 aktivno okuženih, kar je 345 manj kot dan prej.
701 človek potrebuje hospitalizacijo, med njimi 214 intenzivno nego. Včeraj je umrlo 13 okuženih.


SOBOTA, 18. 12. 2021

SLOVENIJA - Vlada je z namenom preprečevanja širjenja epidemije odločila, da od 27. do 31. decembra dodatno omeji gibanje in zadrževanje javnih uslužbencev v prostorih organov državne uprave, tako v ministrstvih, organih v sestavi, službah vlade in upravnih enotah. Organi državne uprave bodo tako v tem času opravljali le nujne naloge. Mednje štejejo denimo naloge, ki so vezane na tek procesnih rokov in ki so povezane z varstvom človekovih pravic. Hkrati je naložila predstojnikom organov državne uprave, da določijo nujne naloge in javne uslužbence, ki bodo v tem obdobju delali. Pri tem je treba, kot je še določila vlada, zagotoviti, da bodo izvajali nujne naloge kot delo na domu. Na delovnem mestu pa le v izjemnih primerih.

SAVINJSKA REGIJA
- Največ aktualnih okužb s covidom-19 je po podatkih sledilnika za covid v Savinjski regiji v občini Celje, 282. Sledi Velenje, z 236 okužbami, v Žalcu jih je 117, v Šentjurju 114, v Slovenskih Konjicah 93. Podatke za ostale občine najdete TUKAJ


SLOVENIJA, SAVINJSKA IN PODRAVSKA REGIJA
- Od jutri do prihodnjega četrtka bo po vsej državi akcija Dnevi cepljenja. Z njo želijo
pristojni izboljšati precepljenost, ki da je edia prava pot, da vendarle premagamo epidemijo koronavirusa. Urnike cepljenja cepilnih centrov v naših krajih najdete TUKAJ, v spodnji grafiki pa vidite, kje v državi bo cepljenje na voljo tudi ponoči. 


SLOVENIJA
- Včeraj so potrdili 1.286 primerov okužb s covidom-19, pozitivnih je bilo skoraj 29 % vseh oravljenih PCR testov. V bolnišnicah so 703 okužene osebe, med njimi jih 222 potrebuje intenzivno nego. Na včerajšnji petek je umrlo 19 ljudi s covidom-19.


SLOVENIJA
- V obdobju med 6. in 12. decembrom 2021 so inšpekcijski organi po podatkih ministrstva za zdravje skupno opravili 9568 nadzorov, vezanih na koronske ukrepe. Skupna vrednost izrečenih glob je znašala 65.800 evrov, od tega so za 42.400 evrov glob inšpektorji izrekli zaradi neupoštevanja pogoja PCT.


PETEK, 17. 12. 2021

SLOVENIJA - Predsednik vlade Janez Janša je državljanom poslal pismo, v katerem se tistim, ki so se že cepili proti covidu-19, zahvaljuje, ostale pa vljudno prosi, da o tem razmislijo. "Naj bo to vaša svobodna, a odgovorna odločitev," je pozval in spomnil na dneve cepljenje, ki se začnejo v nedeljo. Janša se je dotaknil tudi dvomov o cepivu in izpostavil, da je cepljenih že več milijard ljudi, stranske posledice cepljenja pa da so tisočkrat manjše od posledic covida-19. Cepljene in prebolevnike je pozval tudi, naj se takoj, ko bo mogoče, odločijo za poživitveni odmerek. Pismo so številni državljani prejeli že danes, nekateri pa ga bodo še v prihodnjih dneh.

CELJSKO
- V Splošni bolnišnici Celje zdravijo 68 covid bolnikov. 23 med njimi jih potrebuje intenzivno nego. 


SLOVENIJA
- Vlada je sprejela odlok, ki ureja, da veljavnost dokazilu o cepljenju osebe poteče po 270 dneh od prejema drugega odmerka cepiva. Kot sporoča, to temelji na priporočilu Posvetovalne skupine za cepljenje z dne 13. 12. 2021. Veljavnost dokazila se podaljša, če se oseba v obdobju 270 dni od osnovne sheme cepljenja cepi s poživitvenim odmerkom cepiva. Navedena ureditev velja le za osebe, ki so starejše od 18 let. Odlok se bo začel uporabljati 1. februarja 2022.


SLOVENIJA - 
Minister za zdravje Janez Poklukar je danes na novinarski konferenci dejal, da bo na današnji seji vlade odprl razpravo o omejitvi veljavnosti covidnega potrdila cepljenih proti covidu-19 z osnovno shemo na 270 dni. Predlagal bo tudi prehodno obdobje, do 1. februarja prihodnje leto. Poklukar meni, da bi z omejitvijo potrdila sledili evropskim smernicam. Ni pa še jasno, kolikšna bo veljavnost covidnega potrdila po poživitvenem odmerku, saj da je še preveč neznank. Do sedaj covidno potrdilo za cepljenje sicer ni bilo časovno omejeno, nova spoznanja o novih različicah in učinkovitosti cepiv pa so dala tudi nove usmeritve.

SLOVENIJA - Ob 5022 PCR testih so včeraj potrdili 1278 okužb s koronavirusom, pozitivnih je bilo 25,4 odstotka testov. Aktivnih je trenutno 19.425 okužb. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 746 oseb, med njimi jih 236 potrebuje intenzivno nego. Umrlo je 12 bolnikov.

SLOVENIJA, ŠMARSKO - Po državi bodo od nedelje do 23. decembra dnevi cepljenja. Pridružujejo se mu tudi v Zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah. Kot pravi vršilka dolžnosti direktorja Natalija Klun, so sicer cepljenja dopoldne in le dvakrat tedensko popoldne. V dnevih cepljenja pa bodo cepilni centri delali tudi do 20-ih. Kot poudarja, se bodo ustavili v vseh svojih zdravstvenih postajah:

Pri tem poudarja še:

Najprej bo cepljenje v Rogaški Slatini, to nedeljo, od 8ih do 14ih. Točen urnik cepljenja je zbran na spletni strani šmarskega zdravstvenega doma. Urnik cepljenja v ostalih cepilnih centrih v regiji najdete TUKAJ.

EVROPSKA UNIJA - Evropska agencija za zdravila Ema je na podlagi izsledkov študij priporočila odobritev dveh novih zdravil za covid-19. Gre za zdravili kineret švedskega podjetja Orphan Biovitrum in xevudy podjetja GlaxoSmithKline. Za izredno uporabo je Ema odobrila tudi Pfizerjeve tablete za zdravljenje covida paxlovid. Paxlovid se lahko uporablja za zdravljenje odraslih bolnikov s covidom, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja večje tveganje, da bo bolezen napredovala v hudo obliko. Pfizer je ta teden sporočil, da je tableta zmanjšala število hospitalizacij in smrti pri ogroženih osebah za skoraj 90 odstotkov. Tableta naj bi bila učinkovita tudi proti novi različici koronavirusa omikron.

ČETRTEK, 16. 12. 2021

SLOVENIJAVčeraj so v Sloveniji ob 4.923 PCR-testih potrdili 1.345 okužb z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 27,3 odstotka testiranih. Delež pozitivnih testov je bil včeraj za 1,4 odstotne točke višji v primerjavi z dnevom prej. Število aktivnih okužb je bilo za 771 nižje kot dan prej. Za 49 se je znižalo sedemdnevno povprečje, število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa se je glede na dan prej znižalo za 37. Zaradi covida-19 se v slovenskih bolnišnicah zdravi 776 bolnikov, 237 jih potrebuje intenzivno nego. S covidom-19 je umrlo osem bolnikov. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi trenutno 19.860 aktivnih okužb. Z vsemi odmerki cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.174.559.


SVET, EVROPA - Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) opozarja, da samo cepljenje ne bo zaustavilo naraščanja okužb z različico koronavirusa omikron, saj ne bo časa za odpravo vrzeli v cepljenju, ki še vedno obstaja. Priporočil je vrsto tako imenovanih nefarmacevtskih ukrepov, kot so uporaba mask in delo na daljavo, ter večjo previdnost ob bližajočih praznovanjih in potovanjih. Pri verjetnih ali potrjenih primerih okužbe z različico omikron bi morala biti prednostna naloga tudi sledenje okužbam, testiranje in samoizolacija pa ostajata pomembno orodje tudi pri cepljenih.

SREDA, 15. 12. 2021

SLOVENIJA - Kot je znano, je zdaj že tudi pri nas prisoten sev omikron. Ta je, kot je na dopoldanski novinarski konferenci dejal Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani, veliko bolj nalezljiv kot delta:

Je pa, kot trenutno kaže, ta sev manj nevaren od delte. Slabša informacija pa je, še pravi, da lahko prihaja do novih mutacij, zaradi katerih pa bi lahko postal bolj nevaren. Tako je še naprej treba spoštovati vse zaščitne ukrepe za preprečevanje širjenja virusa. Štrukelj je še dejal, da pred omikronom tretji odmerek Pfizerjevega cepiva zaščiti do 89 odstotkov, kar je zelo veliko. Cepivo Moderne pa je zelo blizu tem številkam.

SLOVENIJA
- Včeraj so potrdili 1526 novih okužb s covidom-19. Pozitivnih je bilo skoraj 26 % vseh opravljenihn PCR testov. Hospitalizirani so 804 okuženi, 231 jih potrebuje intenzivno nego. "Zaradi prisotnosti različice omikron v Sloveniji je zelo pomembno, da v dneh in tednih, ki so pred nami, še bolj dosledno upoštevamo vsa priporočila stroke," ob tem prek Twitterja poziva vkada. Še več podatkov najdete v spodnji vladni grafiki. 
 
SVET, EVROPA, SLOVENIJA
- Nova koronavirusna različica omikron se širi hitreje kot vse druge različice novega koronavirusa, ugotavljajo v Svetovni zdravstveni organizaciji (SZO). Najverjetneje je že v večini držav po svetu, uradno so ga potrdili v 77. Organizacijo skrbi, ker ljudje omikron obravnavajo kot blagega in čeprav povzroča blažje oblike bolezni, svarijo, da bi lahko število okužb znova preplavilo zdravstvene sisteme, ki niso pripravljeni. V Svetovni zdravstveni organizaciji so kritični tudi do neenakosti med revnimi in bogatimi državami pri dostopu do cepiv proti covidu.


TOREK, 14. 12. 2021

SLOVENIJA - V Sloveniji je od danes na voljo cepivo proti covidu-19 za cepljenje otrok, starih od pet do 11 let. Cepljenje bo v cepilnih centrih in na pediatrični kliniki UKC Ljubljana, kjer bodo po besedah predstojnika klinike Marka Pokorna otroke začeli cepiti v četrtek. V manjših krajih bodo otroke lahko cepili tudi v zdravstvenih domovih ali pri koncesionarjih. Starši naj otroke na cepljenje prijavijo v cepilnem centru, prek aplikacije zVem ali pri pediatrih, nato bodo prejeli obvestilo o terminu. Za cepljenje na pediatrični kliniki je trenutno prijavljenih 70 otrok, starih od pet do 11 let. Večinoma so to otroci zaposlenih, nekaj pa je tudi kroničnih bolnikov. Te bodo v prihodnjih dneh tudi pozvali oz. obvestili, da so obstaja možnost cepljenja na pediatrični kliniki.

CELJE, ŽALEC - Cepilni center v Celju se pridružujejo dnevom cepljenja, ki bodo med 19. in 23. decembrom. V dvorani Zlatorog bodo cepili po tem urniku: v ponedeljek, 20. 12., od 15. do 20. ure s cepivom Pfizer, v torek, 21. 12., od 15. do 20. ure s cepivom Pfizer, v sredo, 22. 12., od 15. do 17. ure s cepivom Moderna (za osebe starejše od 30 let), od 17. do 18. ure s cepivom Pfizer (za otroke, stare od 5 do 11 let) in od 17. do 20. ure s cepivom Pfizer ter v četrtek, 23. 12., od 15. do 20. ure s cepivom Pfizer.
V Zdravstvenem domu Celje pa bodo cepili le naročene, urnik je takšen: v ponedeljek, 20. 12., v torek, 21. 12., v sredo, 22. 12. in v četrtek, 23. 12., vse dni bodo cepili s cepivom Pfizer, od 8. do 14. ure
V Žalcu pa so si dneve cepljenja zastavili tako:

SLOVENIJA - Obeta se nekaj sprememb glede priporočil, ki v naši državi veljajo za cepljenje. Kot je danes povedala nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ Marta Grgič Vitek, se spremembe obetajo pri priporočilih glede razmika med osnovnim cepljenjem in poživitvenim odmerkom:

Glede predloga Evropske komisije, da se omeji veljavnost digitalnega potrdila pa, da se slovenska posvetovalna skupina za cepljenje strinja, da se ...

Poživitveni odmerek pa ne bo potreben za prebolevnike. Pristojni zagotavljajo, da bo na voljo zadostno prehodno obdobje. Medtem skupina pripravlja tudi posodobitev pripročočil za cepljenje otrok. Kor pravi Marta Grgič Vitek, je cepljenje posebej priporočeno za otroke, ki so kronični bolniki ali živijo z ljudmi, ki so v rizičnih skupinah. Pediatri bodo priporočila prejeli najkasneje jutri.

SLOVENIJA - Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo je v zadnjem presejalnem testiranju v štirih vzorcih potrdil različico omikron. Predstojnik Inštituta Miroslav Petrovec je na dopoldanski novinarsko konferenci povedal:

Podatki so bili zajeti med 29. novembrom in 6. decembrom, zato je pričakovati, da se je različica že razširila, pravi in poziva:

Trenutno še ni znano, ali so okužene osebe prišle iz tujine. Kot pravi Petrovec, bo več bo znano v prihodnjih dneh.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 77 covid bolnikov. 22 jih potrebuje intenzivno terapijo.

SLOVENIJA - Tudi v Sloveniji so že potrdili okužbo z novo različico koronavirusa omikron. Tako je na današnji seji državnega zbora sporočil predsednik vlade Janez Janša. Po njegovih besedah so v Ljubljani odkrili skupek okužb s to različico. Več informacij o tem je pričakovati na današnji vladni novinarski konferenci. Na njej bo sodeloval tudi predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. Omikron so zaenkrat v Evropi potrdili pretežno pri uvoženih primerih, zbolevanja po okužbi pa večinoma niso bila težka.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji ob dobrih 5100 PCR testih potrdili 1712 okužb s koronavirusom, delež pozitivnih je znašal 33,5 odstotka. V državi je trenutno skoraj 21.390 aktivnih okužb. To je za 767 manj kot dan prej. Znižalo se je tudi sedemdnevno povprečje, za 34. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa se je glede na dan prej znižalo za 37. V bolnišnicah je 817 bolnikov s covidom-19, med njimi 235 na oddelkih intenzivne nege. Umrlo je še 11 bolnikov. Z enim odmerkom je po podatkih NIJZ proti covidu-19 cepljenih 59 odstotkov prebivalcev, z vsemi odmerki pa 56 odstotkov Slovencev.

SLOVENIJA - Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje je sprejela predlog stališča pediatrične stroke, da se cepljenje proti covidu-19 posebej priporoča otrokom od pet do 11 let s kroničnimi boleznimi in tistim, ki so v stiku z osebami s tveganjem za večji potek covida-19 in jih ni mogoče učinkovito zaščititi s cepljenjem. Kot je za STA povedal pediater Denis Baš, pediatrična stroka meni tudi, da je cepljenje proti covidu-19 smiselno in varno tudi za ostale otroke med petim in enajstim letom starosti, saj tudi pri njih učinkovito preprečuje okužbo in zmanjšuje možnost hujšega poteka bolezni in zapletov, s tem pa bodo tudi zmanjšali širjenje okužb in otrokom omogočili normalno šolanje. Tudi to stališče podprla posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ. Cepljenje otrok bi se lahko začelo danes.

PONEDELJEK, 13. 12. 2021

SLOVENIJA, CELJE – UKC Ljubljana in Maribor ter bolnšnici Golnik in Celje so danes prejele zdravilo proti novemu koronavirusu Molnupiravir. Namenjeno bo zdravljenju odraslih bolnikov z vsaj enim dejavnikom za težji potek bolezni. V Splošni bolnišnici Celje, ki je prejela 240 škatel zdravila, protokol za predpisovanje in izdajanje zdravila še pripravljajo. 

SLOVENIJA – V nedeljo so v Sloveniji potrdili 677 okužb z novim koronavirusom, opravili so 1.749 testov. Delež pozitivnih testov tako znaša 38,7 odstotkov. Niža se tudi število hospitaliziranih, teh je trenutno 883, na intenenzivni negi 243. Umrlo je 14 bolnikov. 

SLOVENIJA – Predvidoma od danes bo v Sloveniji za zdravljenje covida-19 na voljo zdravilo molnupiravir, ki bo namenjeno obolelim z dejavniki tveganja za težji potek bolezni. Zdravilo bo sprva na voljo v štirih covidnih bolnišnicah, kasneje pa v vseh bolnišničnih lekarnah. Prav tako naj bi se v tem tednu za otroke, stare od 5 do 11 let, začelo prostovoljno cepljenje proti covidu-19. Odmerki bodo prilagojeni otrokom ter bodo manjši in manj koncentrirani, kot so za odrasle.

SLOVENIJA – Tako število novo odkritih okužb s covidom-19 kot število okuženih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, upadata. A številke so vseeno še vedno visoke, zato je še naprej treba spoštovati ukrepe za preprečevanje širjenja virusa.. Po zadnjih podatkih je hospitaliziranih 883 covid bolnikov, 243 jih potrebuje intenzivno nego. Aktivnih okužb je po ocenah še vedno skoraj 22.500.

Kaj je zaznamovalo dogajanje, povezano s covidom-19, v prejšnjem tednu, preverite TUKAJ.