januar 9, 2022

KORONAVIRUS: Pozivi k delu od doma

Tudi v začetku leta 2022 nas spremlja koronavirus. Se bo izpolnila največja želja, da ga po skoraj dveh letih vendarle premagamo? Kaj prinaša prvi teden, preverjamo v tej novici, pa tudi v radijskih novicah Štajerskega vala, vsako polno uro.

V začetku leta grozi različica omikron. (Foto: Pixabay)

NEDELJA, 9. 1. 2022

SLOVENIJA - Včeraj so potrdili 3349 novih okužb s covdiom-19, kar je zelo veliko za soboto. Delež pozitivnih PCR testov je bil več kot 45-odstoten. Še več podatkov je v spodnji vladni grafiki: 


SLOVENIJA
-
Lani je bilo v Sloveniji za delo na daljavo po podatkih inšpektorata za delo prijavljenih 217.428 delavcev, kar je več kot 100-krat več kot v predkoronskem letu 2019. Glede na veliko kužnost koronavirusne različice omikron je pričakovati, da bodo številke zaposlenih, ki bodo delali od doma, tudi v prihajajočem obdobju visoke. Delodajalci morajo sicer z zaposlenimi, ki delajo na daljavo, skladno z zakonom o delovnih razmerjih, skleniti pogodbo o delu na domu ter v njej določiti pravice, obveznosti in pogoje, ki so odvisni od narave dela na domu. Delavec, ki dela od doma, pa ima enake pravice kot tisti, ki delajo v prostorih delodajalca. Pripada mu nadomestilo za prehrano, ne pa tudi za prevoz na in z dela. Ima pa še pravico do nadomestila za uporabo lastnih sredstev, katerega višina je določena v pogodbi o zaposlitvi.

SOBOTA, 8. 1. 2022

SAVINJSKA REGIJA - Med okužbami, potrjenimi na včerajšnji petek, jih je bilo v Savinjski regiji največ v občini Celje, 146. Sledijo občine Velenje (99), Žalec (66), Šentjur (36) in Rogaška Slatina (35). Podatke iz ostalih občin najdete TUKAJ

SLOVENIJA
- Zaradi epidemioloških razmer so na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport zmanjšali število ocen, ki jih mora učenec pridobiti pri posameznem predmetu v letošnjem šolskem letu.
Tako se po poročanju STA pri predmetih, za katere sta s predmetnikom določeni največ dve uri tedensko, znanje učenca oceni najmanj dvakrat v šolskem letu. Pri predmetih, za katere sta določeni več kot dve uri tedensko, se znanje učenca oceni najmanj trikrat v šolskem letu. Pri tem velja, da večina ocen ne sme biti pridobljena na podlagi pisnih izdelkov. Učenci, ki zaradi odsotnosti v prvem ocenjevalnem obdobju pri posameznem predmetu niso pridobili nobene ocene, te lahko pridobijo do konca šolskega leta.S podrobnostmi sklepa ministrice za izobraževanje Simone Kustec so že seznanili vse zavode na področju osnovnega in glasbenega šolstva, so sporočili z ministrstva.

SLOVENIJA
- Število okužb z novim koronavirusom se vztrajno povečuje. Včeraj so potrdili 4469 novih okužb s koronavirusom, delež pozitivnih izvidov je bil skoraj 40-odstoten. Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno nekaj več kot 32 tisoč aktivnih okužb. Hospitaliziranih je 538 covidnih bolnikov, 156 jih potrebuje intenzivno nego. Včeraj je bitko s koronavirusom izgubilo še 6 oseb. Po podatkih vlade je trenutno v Sloveniji s prvim odmerkom cepiva cepljenih 59 odstotkov prebivalstva, z obema odmerkoma pa 57 odstotkov.

SLOVENIJA - Od ponedeljka dalje bo ob vstopu v državo krajša veljavnost testov na koronavirus, je sklenila vlada na včerajšnji dopisni seji. Test PCR ne bo smel biti starejši od 48 ur, hitri antigenski test pa ne starejši od 24 ur. S ponedeljkom se bo z deset na sedem dni skrajšala tudi karantena na domu za tiste, ki so vanjo napoteni ob prihodu v državo. Karanteno lahko ti posamezniki predčasno prekinejo z negativnim testom PCR. Testiranje se sme opraviti najhitreje peti dan po napotitvi v karanteno. Pravila glede cepljenja proti covidu-19 in prebolelosti pa se pri vstopu v državo medtem ne spreminjajo.

CELJE - Koronavirus se po novoletnih praznikih močno širi. To se nekoliko že pozna tudi v bolnišnicah, kjer število hospitaliziranih covid bolnikov spet raste. Direktorica Splošne bolnišnice Celje Margareta Guček Zakošek nam je včeraj dejala:

Največ težav pa imajo trenutno, kot pravi, v urgentnem centru:

So pa v celjski bolnišnici že začeli znova izvajati več ostalih, nenujnih necovid obravnav, a na ravni pred korono še niso.

PETEK, 7. 1. 2022

SLOVENIJA - Vlada s ponedeljkom razširja nabor izjem od karantene na domu. V karanteno po visoko-tveganem stiku tako poleg ljudi, ki so cepljeni s poživitvenim odmerkom, od ponedeljka ne bo treba tudi tistim, ki so za covidom-19 zboleli pred manj kot 45 dnevi in polno cepljenim prebolevnikom. Po napovedih Nuške Čakš Jager iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje bo karantena ob visoko-rizičnem stiku skrajšana, trajala bo sedem, in ne več deset dni. Odločbo za karanteno posameznik lahko po njenih navedbah pridobi tako, da svoje podatke vnese v sistem eUprava. Kdor podatkov ne vnese, je zaveden v posebnem seznamu, do katerega dostopa ministrstvo za zdravje in zdravstvena inšpekcija. Zlorabe posameznikov naj tako ne bi bile mogoče.

SLOVENIJA - Turistično gostinska zbornica Slovenije ob porastu okužb z novim koronavirusom zahteva takojšnjo vnovično uvedbo sofinanciranja skrajšanega delovnega časa za celotno turistično gospodarstvo. Menijo tudi, da je za najbolj ogrožena podjetja nujno hitro zagotoviti izplačilo enkratnega dodatka za turizem. Kot so še obrazložili, je ob vnovičnem povečevanju števila okužb prišlo do množične odpovedi rezervacij v turizmu, novih povpraševanj in rezervacij pa je malo. Po devet in pol mesečni prepovedi poslovanja v zadnjih dveh letih so nekateri segmenti turizma in veliko število turističnih podjetij po njihovih navedbah še vedno na skrajnem robu preživetja.

SLOVENIJA - Včeraj je bilo ob 11.106 PCR-testih potrjenih 4.069 okužb z novim koronavirusom, kar je več kot 2000 okužb več kot prejšnji četrtek. Zaradi covida-19 se v bolnišnicah zdravi 547 bolnikov, 155 jih potrebuje intenzivno nego. Umrlo je še devet covidnih bolnikov.Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dnevih znaša 1348. Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dnevih pa 2667. Po podatkih NIJZ-ja je v Sloveniji 28.607 aktivnih okužb. 

SLOVENIJA -
Včeraj so se na Brdu pri Kranju sestali predstavniki vlade in gospodarstva. Spregovorili so o poslovanju in delu v razmerah ponovne rasti števila okužb s covidom-19. Soglašali so, da je treba storiti vse, da se ob spoštovanju navodil zdravstvene stroke zagotavlja delovanje gospodarstva. Gospodarstveniki so na srečanje prišli tudi s pozivi. K čemu pozivajo, je po srečanju naštel gospodarski minister Zdravko Počivalšek:

Posvetili so se tudi problematiki pomanjkanja delovne sile in, kot pravi minister, iskali možnosti za pridobivanje delavcev iz tujine, pa tudi, kako v delovne procene vključevati upokojence. Velik izziv tega in prihodnjega leta bo tudi reševanje problema rasti cen energentov. Gospodarsko ministrstvo pri tem, kot pravi Počivalšek, išče rešitve skupaj z infrastrukturnim ministrstvom.

ČETRTEK, 6. 1. 2022 

CELJE - Po novoletnih praznikih se je povečal pritik na centre, kjer opravljajo hitre antigenske teste na covid-19. Celjski zdravstveni dom je tako med drugim podaljšal delovni čas, več pa izveste TUKAJ.

SLOVENIJA
- Vlada je na današnji dopisni seji izdala spremembo Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19. Osebe se ne napoti v karanteno, če:
-
je prejela poživitveni odmerek cepiva mRNA
- je prebolela COVID-19, kar dokazuje z dokazilom o pozitivnem rezultatu PCR testa, ki je starejši od desetih dni in je od pozitivnega rezultata testa PCR minilo manj kot 45 dni
- je prebolela COVID-19, kar dokazuje z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od desetih dni in je bila cepljena z drugim odmerkom cepiva.
Sprememba začne veljati v ponedeljek, 10. januarja.

SLOVENIJA - 
NIJZ je priporočil, da zdravstvenim delavcem, ki ne kažejo znakov bolezni, ob tveganem stiku ne bo treba v karanteno. To bo sicer veljalo le, če bo število razpoložljivih zdravstvenih delavcev zmanjšano, zmožnost zagotavljanja zdravstvene oskrbe pa ogrožena. Včeraj so jo že razglasili v ptujski, danes jo bodo v celjski in kmalu tudi v šempetrski bolnišnici.

CELJE - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 40 bolnikov s covidom-19. Med njimi jih 12 potrebuje intenzivno terapijo. Skupno število smrti pacientov s covidom-19 v celjski bolnišnici v tem valu je 137.

SLOVENIJA - Včeraj so potrdili 3829 novih okužb s covidom-19, pozitivnih je bilo 38 % vseh opravljenih PCR testov.

SLOVENIJA
- Predsednik vlade Janez Janša se bo popoldne na Brdu pri Kranju sestal na delovnem posvetu s predstavniki gospodarstva. Govorili bodo o stanju in ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 ter o ohranitvi gospodarskih potencialov države. Covid kroji poslovanje podjetij že skoraj dve leti. Vlada je v tem času sprejemala različne omejitvene ukrepe za zajezitev širjenja okužb, ki so močno vplivali na poslovanje gospodarstva. Po drugi strani mu je na pomoč priskočila s številnimi ukrepi. Gospodarstvo pa se v zadnjem času sooča še z drugimi težavami, kot so visoke podražitve surovin in energentov, v nekaterih panogah tudi s pomanjaknjem kakovostne delovne sile. Na Štajerskem valu smo o tem ob prehodu v novo leto podrobneje spregovorili z direktorjem Regionalne gospodarske zbornice Celje Tomažem Benčino. Prisluhnete mu lahko TUKAJ.   


SREDA, 5. 1. 2022 

SLOVENIJA - Včeraj smo v Sloveniji prvič po sredini novembra presegli 4 tisoč okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo skoraj 40 odstotkov testiranih. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar, se med prebivalstvom pospešeno širi nova različica omikron. Po navedbah ministra je trenutno hospitaliziranih 542 oseb. Najmlajši od 160 intenzivnih bolnikov je star 21 let. Umrlo je še šest covidnih oseb. Poklukar je ob tem pozval naj zaupamo medicini, ki kot učinkovit ukrep za zaščito življenj predlaga cepljenje:

Drugi pomemben ukrep je navedbah Poklukarja omejevanje stikov in ohranjanje mehurčkov. Ob tem izpostavlja tudi:

Prav tako se je po ministrovih besedah treba izogibati gneči v javnem prostoru, omikron se namreč širi bistveno hitreje kot različica delta. Na smučiščih je treba strogo izvajati PCT pogoj. Zaradi varnosti pa bo po napovedih Poklukarja treba omejti tudi obiske v domovih starejših, in sicer na eno zdravo osebo, ki izpolnjuje pogoj PCT. 

SLOVENIJA4.068 okužb s covidom-19 so včeraj potrdili v Sloveniji. Pozitivnih je bilo 38,5 % vseh opravljenih PCR testov. Po podatkih vlade v bolnišnicah zdravijo 542 covidnih bolnikov, od tega jih 160 potrebuje intenzivno nego. Bolnišnično zdravljenje potrebuje 11 bolnikov več kot dan prej, v enotah intenzivne terapije pa sta dva bolnika manj. Umrlo je šest covidnih bolnikov. Po ocenah sledilnika za covid je trenutno v državi več kot 23.000 aktivnih okužb. Največ novih okužb je bilo v zadnjem dnevu v starostnih skupinah 15-24 ter 25-34 let.  

ŠMARJE PRI JELŠAH - 
Svetovalne skupine za covid svarijo pred porastom okužb zaradi različice omikron. Zaostrovanja ukrepov sicer še ni na vidiku, je pa v državi vse več okužb. V ponedeljek so potrdili največ primerov okužb od 22. novembra. Bilo je 1580 okužb več kot na prejšnji ponedeljek. Višata se tako sedemdnevno kot 14-dnevno povprečje okužb. Nova različica omikron naj bi bila sicer manj nevarna od zadnje različice delta, a strokovnjaki o tem še niso povsem prepričani. Hitre rasti okužb in omikrona se bojijo zlasti bolnišnice in domovi za starejše. Direktorica Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah Gordana Drimel:

So pa, dodaja, v tem času zadovoljni s precepljenostjo stanovalcev, ki je 93-odstotna, prejeli so tudi že poživitveni odmerek. Med zaposlenimi pa je vključno s prebolevniki 67-odstotna zaščita.

TOREK, 4. 1. 2022


MARIBORSKO - 
V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor se število bolnikov s covidom-19 še naprej znižuje, a ti po besedah strokovnega direktorja Matjaža Vogrina še vedno zasedajo deset odstotkov bolnišničnih zmogljivosti, zato ni možno povečevati obsega obravnav ostalih bolnikov. Prav tako se bojijo odsotnosti osebja zaradi omikrona. Zaenkrat se sicer še ne soočajo s povečanim številom karanten med zaposlenimi. 
Vodja enote za obvladovanje bolnišničnih okužb Lea Knez je ob tem pojasnila, da zaposlene redno spremljajo, testirajo in informirajo. Včeraj so med testiranji odkrili devet okužb zaposlenih s koronavirusom, od tega trije niso cepljeni proti covidu-19.

SAVINJSKA REGIJA
- Po božično-novoletnih praznikih spet močno narašča število okužb s covuidom-19. V vsej državi so jih včeraj odkrili skoraj 3400. V naših krajih je bilo več kot 90 novih okužb v občini Celje, v Velenju jih je bilo 55, v Žalcu skoraj 50 in v Šentjurju 40. POdatke iz ostalih občin najdete TUKAJ. Pristojni znova pozivajo k cepljenju. In kako je s precepljenostjo v naših krajih? V Savinjski regiji je več kot 60-odstotna v občinah Vransko, Šmartno ob Paki, Gornji Grad, Mozirje in Šoštanj. Najnižja je v občinah Kozje, Rogatec in Dobje, komaj 46-odstotna.
 

SLOVENIJA
- Število okužb s covidom-19 spet močno narašča. Včeraj so potrdili 3393 novih primerov, pozitvnih je bilo več kot 45 odstotkov vseh opravljenih PCR testov. Čeprav naj bi sev omikron povzročal manjše težave kot delta ter vodil do manj hospitalizacij, je minister za zdravje Janez Poklukar - ob še vedno visokih številkah v našpih bolnišnicah - včeraj opozoril:

Pokukar pri tem znova poziva k cepljenju. Podatki namreč kažejo, da je 90 odstotkov okuženih, ki trenutno potrebujejo intenzivno nego, necepljenih. Še več podatkov včerajšnjega dne je razvidnih v spodnji vladni grafiki: 


SLOVENIJA - 
Upokojenci bodo 14. januarja prejeli solidarnostni dodatek, ki jim ga je vlada namenila v 10. interventnem zakonu za omilitev posledic covida-19. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje bo solidarnostni dodatek izplačal tudi nekaterim prejemnikom nadomestil iz invalidskega zavarovanja. Višina dodatka bo odvisna od pokojnine oziroma nadomestila, ki so ga prejeli decembra lani. Tako bodo tisti, ki prejmejo do 523 evrov pokojnine ali nadomestila, dobili 300 evrov dodatka. Za prejemnike do 628 evrov pokojnine ali nadomestila je država predvidela 230 evrov dodatka. Tistim, ki prejmejo pokojnino oz. nadomestilo v višini do 732 evrov, pa bodo izplačali130 evrov dodatka.

SLOVENIJA - Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović je napovedala, da bo skupina ta teden razpravljala o priporočilih glede poživitvenih odmerkov cepiv proti covidu-19 in trajanju covidnih potrdil. Člani skupine bodo govorili o možnosti, da cepljenje s poživitvenim odmerkom priporočijo in ne le dovolijo po treh mesecih od osnovnega cepljenja z mRNK-cepivi. Kot poudarja Beovićeva, vse več študij kaže, da je potreba po hospitalizaciji okuženih z različico omikron za dve tretjini manjša kot pri okuženih z različico delta. Kljub temu, da bo zaradi tega sprejemov v bolnišnice manj, pa je opozorila na povišanje števila okuženih, kar lahko na koncu vodi v podobno zasedenost covidnih bolnišnic, kot smo ji bili priča v četrtem valu epidemije covida-19.

PONEDELJEK, 3. 1. 2022

SLOVENIJA - Kmetijsko ministrstvo že sprejema vloge za izplačilo solidarnostnega dodatka za kmete, ki ga je uveljavil novi interventni zakon za omilitev posledic covida-19. Vloge je mogoče poslati po pošti ali preko spleta, najpozneje do 31. januarja. Do enkratnega solidarnostnega dodatka so upravičene osebe s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki so na dan 30. decembra lani dopolnile 65 let, so nosilci oziroma člani kmetije ter niso prejeli solidarnostnega dodatka za upokojence po tem zakonu. Pogoj je tudi, da v letu 2021 niso imeli več kot 591 evrov obdavčljivih mesečnih dohodkov. Solidarnostni dodatek za kmete znaša 150 evrov. Vloga z navodili o pridobitvi dodatka je na spletni strani kmetijskega ministrstva.

SLOVENIJA - Kot je danes povedal minister za zdravje Janez Poklukar, so zaradi pospešenega širjenja različice omikron na mizi vsi ukrepi. Pretresali da jih bodo ta teden, pri tem pa naj bi skušali najti najboljše rešitve za zdravstvo in družbo. Kot je poudaril, ukrepi ostanejo na papirju in ne dosežejo svojega namena, če niso družbeno sprejemljivi. Po Poklukarjevih besedah je v Sloveniji trenutno 324 okužb z različico omikron in še 2335 sumov na okužbo s to različico. Po ministrovih podatkih je povprečna dolžina inkubacijske dobe pri novi različici 2,5 dni. Zato meni, da je smiselno epidemiologom zastaviti vprašanje, če je možno karanteno v primeru okužbe prekiniti po petih dneh ob negativnem izvidu testa na okužbo s koronavirusom.

SLOVENIJA – Število novih okužb s covidom-19 raste. Po podatkih NIJZ so včeraj, ob opravljenih 2282 PCR testih, potrdili 1008 novih primerov. Delež pozitivnih testov je znašal dobrih 44 odstotkov. V naši državi je po ocenah trenutno več kot 18.300 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev pa znaša 1526.

SLOVENIJA - Okoli 269.000 učencev in dijakov se je danes po božično-novoletnih praznikih znova vrnilo v šolske klopi. Sicer v istem režimu kot je veljal lani, torej po modelu B, ki omogoča šolanje vseh v šoli ob izvajanju higienskih ukrepov. Tako za učitelje kot učence še vedno velja pogoj PCT, pri čemer se dijaki in učenci samotestirajo v šoli trikrat tedensko.Tokrat so šolarji na novoletnih počitnicah uživali devet dni, zdaj jih čaka zaključek prvega ocenjevalnega obdobja, nato se bodo že februarja odpravili na enotedenske zimske počitnice.

SLOVENIJA – V novo leto vstopamo s približno 18.000 aktivnimi okužbami s covidom-19. Največ jih je v največjih občinah, Ljubljana in Maribor. Celje je na šestem mestu, aktivnih okužb je po včerajšnjih podatkih 355. V Savinjski regiji sledi Velenje, kjer je 194 okuženih občanov, v Žalcu jih je 128, le nekaj manj kot 100 pa v Šentjurju in Slovenskih Konjicah. Podatke za ostale občine najdete TUKAJ.

SAVINJSKA REGIJA – Začetek novega leta zaznamuje pandemija covida-19. V svetu je že več kot 2 leti, v Sloveniji le nekaj manj. Zato ne presenečena, da je bila največja želja ob prehodu v novo leto, da virus vendarle premagamo in da spet zaživimo svobodno. Želje naših poslušalcev smo zbrali TUKAJ.

Kaj je zaznamovalo dogajanje, povezano s koronavirusom, v minulem tednu, preverite TUKAJ.