januar 23, 2024

Urgence so polne zlomov, v bolnišnicah pa je stavka

Zdravniki in zobozdravniki že več kot teden dni stavkajo. Kako to vpliva na delo v Splošni bolnišnici Celje, kjer so imeli ob minulem sneženju tudi zelo veliko dela v kirurškem delu urgentnega centra?

V Urgentnem centru Celje so v zadnjih dneh obravnavali zelo veliko pacientov, ki so potrebovali pomoč po padcih na snegu in ledu. (Foto: Štajerski val)

Zdravniki morajo kljub stavki opravljati vso oskrbo in storitve, ki jih narekujejo zakonsko določena pravila. Poleg nujne oskrbe je to med drugim celotna oskrba otrok do 18. leta ter ljudi, starejših od 65 let, prav tako nosečnic in porodnic, pa tudi oskrba vseh pacientov, pri katerih bi opustitev v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja.

V Celju odpovedanih le nekaj nenujnih obravnav
»V preteklem tednu smo tako odpovedali le nekaj nenujnih operativnih posegov in ambulantnih pregledov. Tisti pacienti, pri katerih je zdravnik lahko triažo naredil na podlagi napotne listine, so bili o prestavitvi termina obravnave seznanjeni vnaprej, drugi pa so bili o tem, da njihova obravnava ne sodi med zakonsko obvezne, seznanjeni potem, ko so na napovedani termin v bolnišnici opravili triažni pregled,« so nam sporočili iz Splošne bolnišnice Celje.

Fides je sicer, ker še vedno ni našel skupnega jezika z vladnimi pogajalci, s tem tednom napovedal zaostritev stavke. V vodstvu celjske bolnišnice so ob tem zapisali: »V bolnišnici z zaskrbljenostjo spremljamo napovedi zaostrovanja stavke v smislu preklica soglasij za delo preko polnega delovnega časa, ki v povprečju presega 8 ur tedensko (40+8). Na nekaterih področjih imamo namreč v bolnišnici takšen deficit zdravnikov specialistov posameznih specialnosti, da bi odtegnitev teh soglasij na njih ogrozila tudi izvajanje takšnega obsega storitev, ki je v času stavke nujen po zakonu.«

Epidemija gripe in zlomi zaradi padcev na ledu
Ob tem opozarjajo, da se v regiji hkrati s stavko srečujemo tudi z vrhom epidemije gripe, pa tudi z močno povečanim številom poškodb zaradi neugodnih vremenskih razmer, zaradi česar je močno povečan obisk urgentnega centra, prav tako tudi zasedenost hospitalnih kapacitet bolnišnice. Ob tem razlagajo, da je bilo v soboto in nedeljo, po obilnem sneženju, med več kot 200 obravnavanimi pacienti na kirurškem delu urgentnega centra kar 120 takšnih, ki so se poškodovali zaradi padca na ledu in snegu. O večji obremenitvi urgence zaradi padcev poročajo tudi iz ljubljanskega in mariborskega kliničnega centra. (AD)