april 6, 2023

V Slovenski Bistrici dijake cepili z napačnim cepivom

Posledic za zdravje ni bilo

V Zdravstvenem domu Slovenska Bistrica je lansko jesen prišlo do neželenega dogodka. Skupina dijakov je na sistematskem pregledu prejela napačno, pasivno cepivo proti okužbi s tetanusom. 

Na sistematskem pregledu so dijaki prejeli pasivno zaščito proti okužbi s tetanusom, ki posameznika varuje le nekaj mesecev. (Foto: Pixabay)

Z Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica so danes sporočili, da je lansko jesen prišlo do napake, zaradi katere je skupina dijakov na sistematskem pregledu namesto aktivne zaščite s cepivom prejela le pasivno zaščito proti okužbi s tetanusom. Kaj se je zgodilo, so v zdravstvenem domu izvedeli konec marca. Dogodek so takoj prijavili Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje ter vsem pristojnim institucijam. Trenutno izvajajo tudi interni strokovni nadzor, po katerem bodo izvedli potrebne ukrepe. Kot so ob tem zagotovili, napaka nima posledic za prejemnike cepiva, dogodek pa obžalujejo. Dijakom in njihovim staršem so še pojasnili, da so na sistematskem pregledu prejeli pasivno zaščito proti okužbi s tetanusom, ki zadostuje le nekaj mesecev, namesto predvidene aktivne zaščite s cepivom, ki uspešno ščiti pred okužbo 10 let. Dijaki so bili povabljeni na cepljenje v prihodnjem tednu. (KK)