julij 17, 2023

Vročinski val - kako se hladijo na gradbiščih in v železarni?

Smo na vrhuncu poletja, ko temperature tudi močno presežejo 30 stopinj Celzija. V teh dneh se bo nadaljeval vročinski val. Pazite na svoje zdravje! Na zdravje svojih zaposlenih pa morajo ob veliki vročini paziti tudi delodajalci. Kako to počno v praksi, smo preverili pri gradbenem podjetju in v železarni.

Delo na gradbiščih je v vročini posebej zahtevno. Gic Gradnje imajo veliko aktivnih gradbišč, kjer je treba poskrbeti za osvežitev in ohladitev, med drugim gradijo enoto doma starejših v Kozjem. (Foto: FB Gic Gradnje)

Vročina je še posebej nevarna za sterajše ljudi in otroke ter nekatere kronične bolnike. A, ko se temperatura povzpne precej nad 30 stopinj Celzija, je močno obremenilna tudi za vse ostale. Nasvete strokovnjakov ob vročini lahko preberete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javo zdravje.

Posebno področje pa je zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu v vročih dneh. Nekateri poklici so posebej izpostavljeni vročini in žgočemu soncu. Med njimi tudi poklici v gradbeništvu. Direktor enega največjih takšnih podjetij iz naših krajev, slatinskih GIC Gradenj, Ivan Cajzek, med ukrepi, ki lahko delavcem nekoliko olajšajo delo v teh vročih dneh, našteva:

Vročinski val pa dodatne toplotne obremenitve povzroča tudi v nekaterih delovnih okoljih, ki sicer niso na prostem. Takšna je tudi na primer štorska železarna, Štore Steel. Direktor Ivan Jurkošek nam je povedal:

Sicer pa delovne pogoje v vročih dneh narekuje tudi zakonodaja, o čemer lahko preberete TUKAJ.

Po včerajšnji vroči nedelji bo zelo vroč tudi današnji ponedeljek., temperature lahko dosežejo 37 stopinj Celzija. Vroči dnevi bodo v tem tednu vztrajali še do četrtka, ko se bodo temperature znova spustile. (AD, AK)