Kostanj za jesenske užitke

11.10.2015

Slastna kostanjeva torta po receptu Šolskega centra Šentjur.

Narava nam tik pred zimo ponuja kostanj. Na Štajerskem valu smo se zato pozanimali, kaj vse lahko skuhamo ali spečemo iz tega jesenskega plodu. Nekaj koristih napotkov nam je podala Elizabeta Paska Selić iz Šolskega centra Šentjur.

Za zdravje in popestritev jedilnika
Po besedah Elizabete Paske Selić je kostanj zaradi posebnega okusa in arome odlično dopolnilo prehrani, saj osveži in obogati jesenki in zimski jedilnik. Mogoče ga je kombinirati tako s slanimi kot sladkimi jedmi, iz njega pa lahko seveda pripravimo tudi dobro sladico! Vsem, ki radi vrtite kuhalnice, priporoča, da se preizkusite v peki kostanjeve torte ali potice. Razkrila nam je recept za pripravo teh jesenskih poslastic. Sicer pa je kostanj odlično hranilo in zdravilo, zaradi jesenskih barv je primerno tudi za dekoracije. O tem je na spodnji povezavi Elizabeta Paska Selić spregovorila v pogovoru s Snežano Prebil.

Kostanjeva torta

BISKVIT:
4 jajca
15 dag rjavega sladkorja
25 dag kostanjevega pireja
5 dag mandljev
4 dag moke
pol pecilnega praška

Priprava: Razbijemo jajca in ločimo rumenjake od beljakov. V skodelo vlijemo rumenjake, dodamo sladkor, jih zmešano z mešalnikom, dodamo kostanjev pire in nadaljujemo mešanje. Dodamo moko, pecilni prašek, mandlje, sneg iz beljakov in pretresemo v model. Pečemo  20 minut v ogreti pečici na 200 stopinj C. Pečeno podlogo vzamemo iz pečice in jo ohladimo..

NADEV:
30 dag kostanjevega pireja
10 dag čokolade
3 dag masla ali margarine
4 dl smetane

Priprava: Smetano stepemo, ji dodamo kostanjev pire, skupaj stopljeno čokolado in maslo, vse skupaj dobro premešamo, premažemo po biskvitu in dobro ohladimo. Nato ohlajeno torto vzamemo iz modela, dekoriramo z smetano ter s kuhanim in olupljenim kostanjem, ki smo ga lahko predhodno pomočili v čokolado. 

Kostanjeva potica

Testo naredimo tako, da v ½ kg moke nastrgamo lupino ene limone, dodamo ščepec soli, pomešamo, dodamo 70 g stopljenega masla, 3 rumenjake in 3 žlice ruma. V 2,5 dcl toplega mleka stopimo 30 g kvasa in 60 g rjavega sladkorja. To primešamo k moki in zgnetemo v testo. Pustimo 15 minut vzhajati, nato razvaljamo, premažemo z nadevom, ki smo ga pripravili iz 500 g mletega kostanja, 50 g rjavega sladkorja, ene žlice vanilijevega sladkorja in treh žlic kakava v prahu. Te sestavine premešamo in prelijemo z 2 dcl mleka, ponovno premešamo. Na koncu še dodamo tri beljake, naloga le teh je, da nadev veže s testom. Ko smo nadev premazali po testu, potico zvijemo, jo položimo na pomaščen in z drobtinami posut pekač, jo premažemo z jajcem, večkrat z vilico prebodemo, pustimo ponovno vzhajati, da se volumen enkratno poveča in pečemo pri temperaturi 180 stopinj C okoli 50 minut. Ohlajeno posipamo z sladkorjem v prahu in razrežemo.

Paska Selić o kostanju v prehrani




Štajerski val v sliki