Ste vedeli, da tudi na Kozjanskem cvetijo orhideje?

05.05.2016

Maja so orhideje na Kozjanskem v polnem razcvetu. Na fotografiji tritoba kukavica.

V Kozjanskem parku cveti nekaj čez 40 vrst orhidej. Rastišča teh redkih cvetlic, ki jim po vsej Evropi grozi izumrtje, lahko občudujemo v neokrnjenih kozjanskih gozdovih in na travnikih. Med najpogostejšimi je navadna kukavica.

Največ jih je na Vetrniku
"Na Kozjanskem poznamo nekaj več kot 40 vrst orhidej, ki jih najdemo na zelo raznolikih mestih. Večina je travniških, nekatere so bolj gozdne, enim bolj ustrezajo suha rastišča, drugim pa vlažnejša področja," razlaga biolog Dušan Klenovšek iz Kozjanskega parka in dodaja, da lahko najlepše in najbogatejše travnike orhidej doživimo na Vetrniku, kjer je še kar nekaj negnojenih travnikov na revni plasti prsti, kar je idealno za rast teh redkih in ogroženih cvetlic. Na enem takšnih travnikov, prav pod vrhom Vetrnika, je urejena učna pot, ena njenih glavnih zanimivosti so prav orhideje. Najpogostejša je navadna kukavica, pritegnejo tudi prstaste kukavice, kukovičnik, volčji jezik, pilovec …

Občutljive na spremembe
Zaradi vse bolj intenzivnega kmetovanja, ki smo mu priča v zadnjem desetletju, so prav travniške orhideje najbolj ogrožene. "Gnojenje, intenzivna košnja ali pa izsuševanje močvirnatih travnikov, vse to te občutljive rastline tako prizadene, da povsem izginejo. Je pa na Kozjanskem orhidej še vedno veliko, saj je še kar nekaj travnikov, ki jih lastniki ne gnojijo in jih kosijo le enkrat ali dvakrat na leto," razlaga Klenovšek in poudarja, da gre za zaščitene cvetlice, ki so zaradi svoje redkosti in izumiranja zavarovane tako po slovenski kot evropski zakonodaji. Rastline so najlepše v naravnem okolju, zato jih ne trgajmo in ne izkopavajmo. Nekaj vrst orhidej, ki uspevajo v Kozjanskem parku, si lahko ogledate v spodnji foto galeriji. Kaj jih razlikuje od tistih na trgovskih policah in zakaj nam v domačem okolju ne bi uspevale, je Dušan Klenovšek v pogovoru s Snežano Prebil razkril na spodnji povezavi. (tekst: SP, foto: Dušan Klenovšek)

Klenovšek o orhidejah
Štajerski val v sliki