Na Lovrenčevem sejmu tudi najboljše juhe iz buč

10.08.2015

Zmaga v kuhanju najboljše bučne juhe je odšla v Sežano, z drugim mestom se je izkazalo domače Društvo kmetic Ajda.

Tradicionalni Lovrenčev sejem je včeraj v Podčetrtek privabil okoli tri tisoč obiskovalcev. Na sprehodu med bogato obloženimi stojnicami jih je letos pritegnil še posebej raznolik spremljevalni program.

Razstavljavci od blizu in daleč
Na sejmu se je predstavilo okoli sto razstavljavcev. V letu, v katerem Turistično društvo Podčetrtek obeležuje 110-letnico delovanja, je bil ob ponudbi domačih dobrot in rokodelskih izdelkov poseben poudarek na predstavitvi turistične ponudbe. V Podčetrtku pa včeraj niso samo sejmarili, saj je organizator prireditve, TIC Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje, ob sejemski ponudbi precej pozornosti namenil tudi spremljevalnemu programu. Nastopile so plesne skupine, mažuretke, Godba Orlica, najmlajši so se lahko preizkusili na otroških delavnicah in pomigali na športni plezalni steni, pritegnila je tudi celodnevna zabava z ansamblom Toplar in seveda kulinarična ponudba. 

Dišalo je po bučni juhi
Na Lovrenčevem sejmu so namreč gostili peto državno tekmovanje društev kmetic v kuhanju bučne juhe. Pod okriljem Društva kmetic Ajda in Zveze kmetic Slovenije se je pomerilo sedem društev. Strokovno komisijo, ki ji je predsedoval župan Peter Misja, je najbolj prepričala bučna juha Društva kmetic sežanske regije. Na državnem tekmovanju so jo kuhale že tretjič, a prvič zmagale.”Skrivnost najboljše juhe se skriva v primorskih sestavinah. Vse smo pripeljale s seboj: “cukete” - mlade neolupljene bučke, čebulo, krompir, peteršlilj, korenček, žepek, dodale smo še nekaj nepogreščjivih kapljc terana … vse z občutkom in seveda veliko ljubezni,“ je recept za za najboljšo juho razkrila glavna kuharica Milena Štolfa. Sicer pa je bila zmaga za vesele primorke presenečenje. Kot so dejale, so v Podčetrtek prišle predvsem, da bi se zabavale. Med društvi iz naših krajev so se najbolje odrezale gostiteljice in državne prvakinje izpred petih let - Društvo kmetic Ajda iz Šmarja pri Jelšah. Kako so sejemski utrip doživeli obiskovalci, preverite na spodnji povezavi. (SP)

 

ODZIVI OBISKOVALCEV
Štajerski val v sliki