Mesec krajinske arhitekture v Podčetrtku

21.04.2016

Zatočišče je delo vseh generacij. Odrasli so ga postavili, otroci so pomagali s pletenjem enostavnejših predmetov iz vrbovih vej.

Letošnji mesec krajinske arhitekture v sodelovanju z Društvom krajinskih arhitektov Slovenije z različnimi dogodki obeležujejo tudi v Podčetrtku. Delo krajinskega arhitekta so občanom približali na razstavi, delavnicah, obeta pa se še sprehod v maju.

Živa zgradba, Čarobni vrt in Skozi vrt v park na trg
Krajinsko arhitekturo so lahko otroci in njihovi starši spoznavali na treh delavnicah. Na igrišču pred stanovanjskimi bloki v Podčetrtku so tako s pomočjo prostovoljcev postavili otroško zatočišče imenovano Živa zgradba – kupolo iz vrbovih vej, ki se ukoreninijo, nudijo senco, zaščito pred vetrom ter prijeten prostor za igro. Na delavnici Čudežni vrt so se najmlajši seznanili z lastnostmi rastlin, izdelali čarobni vrt in maketo naselja Podčetrtek. Osnovnošolci pa so obzorja širili na delavnici Skozi vrt v park na trg, ko so na sprehodu opazovali naselje, si ogledali stare in novejše fotografije kraja ter nato s pomočjo piktogramov ponazorili stanje prostora nekoč in danes, izdelali maketo kraja in nenazadnje razpravljali o tem, kakšne spremembe v prostoru si želijo. Delavnice so vodile Karmen Bovha, Mateja Žagar in Domen Zupan, na njih pa, kot pravijo, ni manjkalo niti uporabnih informacij ter dobre volje ob piškotih, v dobrem vremenu in sproščenem vzdušju. 

Sprehod Podčetrteška krožna
Mesec krajinske arhitekture se bo v Podčetrtku končal 6. maja z vodenim sprehodom Podčetrteška krožna, s katerim se bodo pridružili globalni akciji Jane's Walk. Tako želijo promovirati pešačenje po vsakdanjih opravkih kot zdrave in trajnostne oblike gibanja, spodbujati povezovanje prebivalcev z bivalnim okoljem in sosedi ter urejanje naselij po meri pešcev. Pot bo pohodnike popeljala od stanovanjskih blokov na Slakah 6, mimo vrtca po gozdni poti do Term Olimia in po pločniku ob glavni cesti nazaj v središče Podčetrtka. Nekaj utrinkov z minulih dogodkov je na ogled v spodnji foto galeriji, dogodke v mesecu krajinske arhitekture pa lahko spremljate tudi na facebook strani Turističnega društva Podčetrtek. (tekst: SP, fotografije: Kristina Alegro)

 
Štajerski val v sliki