november 4, 2023

Trije meseci od poplav: Življenje, kot ga imamo zdaj, ni vredno nič

Trije meseci minevajo od usodnega prvega avgustovskega petka, ki je neprepoznavno spremenil naselja ob Savinji in življenja ljudi. Občani Braslovč so pred dnevi dobili prve smernice selitve, zaman jih glede svojih domov še vedno čakajo v Strugah. Zaradi čakanja so hiše v vse slabšem stanju, bojijo se, da sanacija kmalu ne bo več mogoča.

Minevajo trije meseci od avgustovskih poplav (Foto: Paul Orešnik)

Obilno deževje zadnjih dni Zgornje Savinjske doline k sreči ni prizadelo tako, kot je bilo pričakovati v najbolj pesimističnih scenarijih. Tudi plaz nad Strugami se ni pretirano premaknil. Krajani Strug kljub temu ostajajo evakuirani, pravi Paul Orešnik in dodaja:

Kako pa so se razmere v Strugah spremenile v treh mesecih od dneva poplav?

A Orešnik dodaja, da je ocena prišla prepozno. Hiše se po njegovih besedah v vse slabšem stanju zaradi vremenskih vplivov, zaradi izpodjedenosti se tudi posedajo. Če država ne bo ukrepala hitro, se Strugarji bojijo, da bo svoje naredila narava. Orešnik dodaja:

Hiše so močne izpodjedene. Krajani se bojijo, da se bodo ob čakanju na navodila države sesule same vase. (Foto: Paul Orešnik)

Paul Orešnik dodaja, da jih država opozarja pred nevarnostjo trenutnega bivanja v Strugah. Pa obstaja tudi možnost, da bi Struge zapustili za vedno?

Sogovornik dodaja, da so dodeljena začasna stanovanja sicer dobra. Najemnino zanje pokriva država. Krajani so večinoma razseljeni po okoliških krajih. A jih teži, da niso na svojem. Prav zato nestrpno pričakujejo obisk pristojnih:

Kaj bo s plazom?

Krajani Strug s strahom pogledujejo tudi proti plazu, ki ogroža naselje in strugo Savinje. V zadnjih deževnih dneh se sicer ni pretirano premaknil, a Strugarji ne spijo mirno. Nekaj ogledov je bilo na plazu že opravljenih, a o ugotovitvah krajani po besedah Orešnika ne vedo nič. Predvidoma si bodo geologi plazišče ponovno ogledali 8. decembra, na podlagi ugotovitev pa bi krajane o usodi Strug obvestili januarja. Zakaj postopki trajajo tako dolgo, krajanom Strug ni znano, prav tako ne, zakaj je komunikacija z njimi zamrla. Zima pa se hitro približuje. (ViP)

Galerija slik