november 4, 2022

5 županskih kandidatov v Celju: Kakšna je njihova vizija razvoja občine?

20. novembra bomo volivci med drugim izbirali nove župane oziroma županje. V največji občini v Savinjski regiji, Mestni občini Celje, se za županski stolček poteguje pet kandidatov. Dva manj kot na zadnjih volitvah leta 2018.

Žreb je določil, da bodo na glasovnici županski kandidati v Celju v naslednjem vrstnem redu: pod številko 1 Uroš Lesjak, pod številko 2 Sandi Sendelbah, pod številko 3 Matija Kovač, pod številko 4 Primož Brvar, pod številko 5 Bojan Šrot. (Foto: osebni arhiv in Štajerski val)

Mestna občina Celje, po podatkih Statističnega urada RS iz leta 2020, šteje nekaj več kot 49.500 prebivalcev. Je ena izmed enajstih slovenskih mestnih občin in spada v 5. volilno enoto, ki je razdeljena na dva volilna okraja, Celje 1 in Celje 2. Volivci bodo na tokratnih županskih volitvah izbirali med petimi kandidati. Vsi, razen enega, so pripravili novinarske predstavitve, na katerih so spregovorili o razlogih za kandidaturo in predstavili svoje volilne programe. Pod številko 1 bo na glasovnici zapisano ime podjetnika Uroša Lesjaka iz stranke Gibanje Svoboda. Katerim področjem bo, če bo izvoljen, dal poudarek?

Pod številko 2 bo na glasovnici ime samostojnega podjetnika Sandija Sendelbaha, ki kandidira z Listo za Celje. Sendelbah, ki se je za županski stolček v Celju potegoval že na volitvah red štirimi leti. Eden glavnih poudarkov njegove predstavitve županske kandidature je med drugim, da se v Celju končno sprejeme občinski prostorski načrt:

Arhitekt Matija Kovač, ki kandidira kot neodvisni kandidat, bo na glasovnici pod številko 3. Kakšna je njegova vizija razvoja Celja v prihodnje in kaj so poudarki njegovega programa?

4. ime na glasovalnem lističu bo Primož Brvar iz vrst SD. Direktor Nepremičnin Celje o področjih, ki jih izpostavlja v svojem programu pravi:

Pod številko 5 glasovnici bo zapisano ime aktualnega župana Bojana Šrota, ki kandidira s stranko Celjska županova lista in se bo na tokratnih volitvah potegoval za svoj že sedmi mandat na čelu celjske občine. Kako on vidi razvoj Celja v prihodnje?

Dodajmo še, da se je na zadnjih lokalnih volitvah leta 2018, za županski stolček v Celju potegovalo sedem kandidatov, med njimi tudi ena kandidatka. Tokrat pa si jih v župansko pisarno na Trgu celjskih knezov 9 želi 5. (NS)