julij 21, 2022

Gasilska olimpijada - zdaj gre zares!

Včeraj se je v Celju še uradno začela gasilska olimpijada. Velikemu gasilskemu koncertu je sledila še otvoritvena slovestnost, na njej so se predstavili tekmovalci iz dvajsetih različnih držav. Gasilce sta med drugim nagovorila župan občine Celje Bojan Šrot in predsednik republike Borut Pahor.

Glavna tekmovanja bodo na olimpijadi v petek in soboto, v ozadju fotografije vidite, da olimpijski ogenj že gori. (Foto: Štajerski val)

V Celju že od začetka tega tedna potekajo treningi in priprave na tekmovanja v okviru gasilske olimpijade. Tekmovalci prihajajo iz dvajsetih različnih držav, tekmujočih skupin pa je 198.

Na slovesnem odprtju gasilske olimpijade so se predstavili vsi gasilci tekmovalci.

Na slovestnosti je gasilce nagovoril župan Mestne občine Celje, Bojan Šrot. Tekmovanje je predstavil kot priložnost za druženje, sklepanje novih poznanstev, pa tudi priložnost za ogled znamenitosti kraja in države. Navzoče je pozval tudi k temu, naj si vzamejo čas, da si ogledajo Celje, saj da je urejeno in varno mesto, s prijaznimi prebivalci.

Gasilce pa je nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je častni pokrovitelj gasilske olimpijade. Spomnil je na požare, ki so trenutno na slovensko-italijanski meji, in na gasilce, ki se po svojih najboljših močeh trudijo obvarovati takmajšnje prebivalce. Po predsednikovih besedah gasilci vedno brezpogojno, tudi v najtežjih trenutkih, priskočijo na pomoč. "So junakinje in junaki slehrnega okolja od koder prihajajo, hkrati pa predstavljajo svetovno družino plemenitih posameznikov in izjemnih enot, ki jim pripadajo," je poudaril. 

Kot se za olimpijado spodobi, so tudi gasilci prižgali olimpijski ogenj. To čast je imela Lidija Terbulec iz Prostovoljnega gasilskega društva Hajdoše:



Olimpijski ogenj v Celju gori.

Pred mikrofon pa smo ujeli tudi nekaj gasilcev iz tujih držav, ki tekmujejo na olimpijadi. Vprašali smo jih, kaj si mislijo o Sloveniji in Celju:

Kaj pa pravijo o tekmovanjih, kaj je najtežje?



Častni pokrovitelj gasilske olimpijade v Celju je predsednik republike Borut Pahor.  

Tekmovanja bodo trajala do sobote, ko bo tudi zaključna slovestnost. Celoten program dogajanja, kjer bodo gasilci veseli tudi podpore navijačev s tribun, najdete TUKAJ. V spodnji fotogaleriji pa je nekaj utrinkov z včerajšnjega slovesnega odprtja olimpijade. Sicer pa so gasilci te dni že pridno trenirali za izzive, ki jih čakajo na olimpijadi, med drugim tudi v Šentjurju. Tam jih je obiskal podpredsednik mednarodne gasilska organizacija CTIF, ki že od leta 1900 skrbi za izmenjavo znanj in izkušenj med gasilci ter s tem izboljšanje kakovosti njihovega dela Christophe Marchal. (KK)

Povezani prispevki: 
BITKA ZA OLIMPIJSKO LOVORIKO BO VROČA
V CELJU ZAČETEK GASILSKE OLIMPIJADE
SKORAJ 3000 GASILCEV V CELJU V BOJ ZA GASILSKI OLIMP