avgust 24, 2023

Nov inkubator in tržnica za razvoj podjetništva v občini Podčetrtek

Občina Podčetrtek je pridobila sofinanciranje za izgradnjo Centra za promocijo podjetništva Podčetrtek - inkubator Podčetrtek. S projektom želi omogočiti rast in razvoj novih podjetij s kakovostno infrastrukturo in ustvariti možnosti za trajnostno podjetniško okolje.

Takšen bo Center za promocijo podjetništva Podčetrtek, zrasel bo v središču kraja pri bencinskem servisu. (projekcija stavbe: občina Podčetrtek)

Država prispevala 1,6 milijona evrov
Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je izdalo pozitiven sklep o sofinanciranju Centra za promocijo podjetništva Podčetrtek - inkubator Podčetrtek v višini 1,6 milijona evrov. Občina je projekt prijavila na javni razpis za sofinanciranje ekonomsko-poslovne infrastrukture na obmejnih problemskih območjih v letih 2023 in 2024. Prijava je bila vključena v Sklop B, ki se osredotoča na sofinanciranje izgradnje ali razširitve inkubatorjev.

Utrjevanje podjetniškega okolja za rast in razvoj
V občini Podčetrtek se krepi povpraševanje po urejenem poslovnem okolju, opremljenem s sodobno infrastrukturo ter raznovrstnimi svetovalnimi in mentorskimi storitvami. Takšna okolja so ključna za učinkovit razvoj novih podjetij, saj lokalno primanjkuje tovrstne infrastrukture. Občina vidi rešitev v investiciji v izgradnjo sodobnega, energetsko učinkovitega podjetniškega inkubatorja, ki bo hkrati gostil sodobno tržnico in s tem dopolnjeval poslovno ponudbo, pravi župan Podčetrtka Peter Misja in dodaja, da bo center predvidoma urejen do konca avgusta 2024.

V centru tudi tržnica in javna stranišča
Objekt je zasnovan v dveh etažah (pritličje + prvo nadstropje). V pritličju se nahajajo prostori za tržnico, co-working prostor z zunanjo teraso, vhodna avla z vetrolovom, trgovina s spominki in pripadajoče skladišče ter pomožni prostori. Na tej ravni so tudi prostori za tehnologijo, sanitarni vozel, komunikacijsko središče ter skladišče, namenjeno tržnici. V nadstropju bodo pisarne s sejno sobo, avla z izhodom na manjšo teraso, predavalnica z odrom in zaodrjem ter dodatni pomožni prostori, ki bodo služili delovanju inkubatorja, napoveduje Misja.

Pred objektom je po navedbah Misje predvidena tlakovana površina, kjer bodo postavljene premične stojnice. Na ploščadi sta umeščena tudi vodni element in pitnik. Projekt vključuje ukrepe za trajnostno gradnjo ter t. i. modro in zeleno infrastrukturo, kar bo prispevalo k trajnostnemu delovanju objekta. Celotna vrednost projekta bo razkrita po izvedbi javnega odpiranja ponudb v naslednjem tednu, ki bo potekalo v sklopu postopka javnega naročanja za izbor izvajalca del. (SP)