november 23, 2023

Pravljično Celje: krajši program, a več novosti

V Celju je skoraj vse nared za začetek letošnjega prazničnega dogajanja. Prihodnji konec tedna bodo prižgali praznične luči in uradno se bo začelo dogajanje Pravljičnega Celja, ki se mu bo sredi decembra pridružila še Pravljična dežela, že 24. po vrsti.

Pravljično Celje bo letos v 30 dneh postreglo z več kot 60 dogodki. (Foto: Štajerski val)

Celje v zadnjem tednu že dobiva praznično podobo. V teh dneh bodo v starem mestnem jedru postavili še praznične smreke. 44 jih bo, od tega so jih 12, kot že nekaj let doslej, podarili občani. Sicer pa o letošnji okrasitvi mesta, Manja Berginc z Mestne občine Celje pravi:

Praznično dogajanje v Celju se bo sicer začelo prihodnji teden, s prižigom lučk v soboto, 2. decembra, ob 17. uri. Pravljično Celje bo nato v 30 dneh postreglo z več kot 60 dogodki.

Pop up TIC, Piškotarna, Božičkova tovarna daril letos v mestu …
Pravljično Celje letos prinaša kar nekaj novosti. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje, izpostavlja Zimski srednjeveški dan na Starem gradu Celje:


Ob prazničnem dogajanju bo v Celju tudi praznično zadišalo. (Foto: Štajerski val)

Med ostalimi novosti, ki jih prinaša letošnji praznični program našteva še:


V prostoru na Glavnem trgu 8 bo letos Božičkova tovarna daril, ki jo pripravlja Humanitarno društvo Enostavno pomagam. (Foto: Štajerski val)

Pravljično Celje prinaša tudi nekaj že uveljavljenih dogodkov, zanimivo pa bo tudi glasbeno dogajanje:

24. Pravljična dežela in 17 dni pravljičnih doživetij
Pravljična dežela je najbolj prepoznavna programska vsebina Pravljičnega Celja. Letos bo svoja vrata odprla že 24. leto zapored, in sicer 15. decembra. V sedemnajstih dneh bo pravljično dogajanje v dopoldanskem času za otroke iz Celja in regije, v popoldanskem pa za splošno javnost, predvsem družine z majhnimi otroki. Vodja Pravljična dežele Vladimira Skale:


Začetek Pravljične dežele že nestrpno pričakujejo tudi pravljične vile in drugi liki. (Foto: Štajerski val)

Eden izmed pravljičnih vlakov Slovenskih železnic bo tudi letos v Pravljično deželo pripeljal v sodelovanju z našim radiem. Sicer pa v Zavodu Celeia Celje pričakujejo, da bo njihove prireditve v okviru Pravljičnega Celja obiskalo okrog 70.000 obiskovalcev, kar je podobno kot lani, ko je sicer pravljični program potekal pet tednov. Za celoten program, ki ga delno pripravljajo tudi v sodelovanju s partnerji, bodo odšteli okrog 190.000 evrov, kar je več kot lani. (NS)