september 12, 2023

Stolpu Kristal manjka še najzahtevnejših 10 metrov

V Rogaški Slatini gradijo razgledni stolp Kristal, ki bo s 106 metri najvišji stolp v državi. Zgrajenih je skoraj 95 metrov, zdaj je na vrsti nov, velik zalogaj – gradnja razširjenega dela, ki bo v obliki kristala.

Stolp je trenutno visok skoraj 95 metrov. (Foto: Štajerski val)

Gradnjo razglednega stolpa Kristal so v Rogaški Slatini, na območju starega mizarstva, začeli aprila lani. Visok bo 106 metrov, na vrh se boste povzpeli z dvigalom. V prvem nadtropju, na višini 96 metrov, bo kavarna, v drugem nadstropju bo razgledna terasa na višini 100 metrov, povsem na vrhu pa bo odprto razgledišče.

Gre za zahteven projekt, saj takšnega objekta v Sloveniji še ni. Kako napredujejo dela, smo preverili pri slatinskem županu Branku Kidriču:

Temeljni kamen za stolp sta aprila lani položila slatinski župan Branko Kidrič in takratni gospodarski minister Zdravko Počivalšek. (Foto: arhiv Štajerskega vala)

Zaradi zahtevnosti gradnje se tudi rok za končanje del zamika. Ob položitvi temeljnega kamna je bila želja, da bi se obiskovalci na stolp lahko povzpeli v letošnjem poletju, spomladi so omenjali konec tega leta. Kako kaže zdaj?

Tudi končne cena izgradnje najvišjega stolpa v državi še ni mogoče točno napovedati. Kidrič priznava, da se pojavljajo dodatna dela in stroški.

Na vrhu stolpa bo glavni del, v obliki nekakšnega kristala. V njem bodo kavarna in 2 razgledni ploščadi. (Foto: Občina Rogaška Slatina)

V občinskem načrtu razvojnih programov je projekt, ki je ob začetnih napovedih dvigoval veliko prahu in o katerem so občani odločali celo na referendumu, sicer ocenjen na okoli 4,4 milijona evrov. Že pred časom je 2 milijona evrov za projekt zagotovila država, 1,8 milijona evrov naj bi prispevala slatinska občina, 600 tisoč evrov pa naj bi bilo donacij. (AD)

Povezani prispevki: 
STOLP V ROGAŠKI RASTE, A DO POLETJA ŠE NE BO KONČAN
V ROGAŠKI POLOŽILI TEMELJNI KAMEN ZA STOLP KRISTAL
PRIHODNJE POLETJE NA VRH RAZGLEDNEGA STOLPA KRISTAL 
ZA STOLP KRISTAL 2 MILIJONA EVROV OD DRŽAVE
ZNANO JE, KDO BO GRADIL STOLP KRISTAL, NE PA ŠE, KDAJ
OBČANI ODLOČILI: STOLP V ROGAŠKI SLATINI BO