maj 31, 2023

ISKRA TEDNA: Pelikan je imel izrazit občutek za fiksiranje zgodovine v njenem nastajanju

Izbrali ste novo iskro tedna na Štajerskem valu. Med tremi izjavami je največ vaših glasov dobila izjava o pomenu dela in bogatega fotografskega opusa celjskega fotografa Josipa Pelikana.

Zadnjo majsko iskro tedna je izrekel kustos Muzeja novejše zgodovine Celje Egon Horvat. (Foto: osebni arhiv)

Zmagovalno iskro tedna ste med tremi finalnimi izjavami izbrali poslušalci, z glasovanjem na naši spletni strani in v našem radijskem etru.

Prva finalna iskra je bila v znamenju nove razstave v Galeriji Božena v Fotohiši Pelikan v Celju. Na njej je na ogled izbor fotografij različnih motivov iz Cinkarne Celje, ki letos obeležuje 150-letnico delovanja. V svoj objektiv jih je ujel znameniti celjski fotograf Josip Pelikan, čigar fotografski opus predstavlja izjemno bogato zapuščino. O pomenu Pelikanovega dela je v izjavi, ki se je potegovala za vaše glasove, spregovoril kustos Muzeja novejše zgodovine Celje Egon Horvat. Slatinski nogometaši so pred kratkim poskrbeli za športno evforijo v Rogaški Slatini, ko so se uvrstili v prvo nogometno ligo. O uspehu in tem, kaj ta prinaša s seboj, je v izjavi pojasnil slatinski župan mag. Branko Kidrič. Glasovali ste lahko tudi za izjavo učiteljice na Osnovni šoli Rogatec Metko Urleb. V izjavi je izpostavila pomen šolskih mednarodnih izmenjav Erasmus.

Največ vaših glasov je dobila izjava o pomenu dela celjskega fotografa Josipa Pelikana, ki jo je izrekel kustos Muzeja novejše zgodovine Celje Egon Horvat.Ta izjava je postala ISKRA TEDNA:

 

Ta izjava se poteguje še za iskro meseca maja. Razglasili jo bomo to popoldne. Nove tri finalne iskre pa boste lahko izbirali od petka.