Pater Karel Gržan: »Delajmo dobro«

25.12.2015

Karel Gržan: "Praznik se mora najprej zgoditi v našem srcu, da lahko potem iz tega svetega in svetlega sveto in svetlo tudi prinašamo in delimo."

Prazniki so za številne čas veselja in druženja, a za nekatere je to čas osamljenosti in žalosti. Zato je še toliko bolj pomembno, da se, kot pravi pater Karel Gržan, približamo sočloveku, življenju, ob tem pa delamo dobro, širimo ljubezen in dobroto.

Odprimo srce
Po patrovih besedah moramo biti v času božičnih praznikov Božički. "Če želiš premagati svoje najtežje, najglobje žalosti, moraš storiti človeku dobro. In takrat se zgodi nekaj neverjetnega. Ko pristopiš in odpreš svoje srce, ne pride sreča samo k sočloveku, ampak v odprtosti tvojega srca lahko pristopi tudi vate, te osvetli, okrepi in potolaži. Najboljša terapija za ljudi, ki so doživeli težke izgube je, da naredijo nekaj dobrega za tistega, ki je v stiski. Takrat rešijo njega, najbolj pa rešijo samega sebe", razlaga pater Gržan. Želi, da bi praznike preživeli odprtega in veselega srca. Prav tako želi ljubečih bližin, ki so temeljna opora, da bomo lažje zmogli in s svetlobo v srcu nadaljevali svojo pot življenja. Več o prazničnih željah, obdarovanju in o tem, kako se spopasti z brezvoljnostjo in žalostjo, patru prisluhnite na spodnjih povezavah. (SP)

Pater Gržan o obdarovanju

Pater Gržan o osamljenosti
Štajerski val v sliki