marec 30, 2023

Rogaška: denar dali bazenu, potem pa mu ga vzeli

Prioriteta je ureditev nogometnega stadiona

Občinski svet občine Rogaška Slatina je na včerajšnji seji namenil 1,4 milijona evrov, ki jih je občina lani dobila iz naslova davka od iger na srečo, za projekt kopališča. S tem je sledila željam občanov, ki so sodelovali v anketi, za kaj nameniti denar. A že z naslednjo točko je del tega denarja projektu z letošnjega leta odvzela ter ga namenila za modernizacijo športnega parka.

Občinski svetniki so na seji opravili nekaj sprememb v načrtu razvojnih programov. (Foto: Štajerski val)

Občina Rogaška Slatina je lani februarja na svoj račun prejela več kot 1,6 milijona evrov davka od iger na srečo, saj je eden od občanov na Eurojackpotu zadel dobrih 11 milijonov evrov. Občina je o tem, za kaj naj nameni ta denar, povprašala občane ter jim v anketi ponudila izbor med več projekti. Odziv je bil sicer slab, o čemer smo podrobneje pisali TUKAJ, a večina tistih, ki je sodelovala, je izrazila željo po gradnji bazena v Rogaški Slatini.

Doslej denar od davka v proračunu ni bil razporejen za točno določen namen, na včerajšji seji občinskega sveta pa je občinska uprava predlagala razporeditev 1,4 milijona evrov od davka od iger na srečo za projekt gradnje kopališča. V bližini slatinskega športnega parka bi zgradili bazen, velik za polovico olimpijskega, ob njem pa še dva manjša otroška bazena, kolopark, otroško igrišče in parkirišče. Celotna vrednost projekta je po ocenah 2,5 milijona evrov. 12 svetnikov je bilo za, štirje proti. Župan Branko Kidrič je o ideji povedal:

A že čez nekaj minut, v naslednji točki dnevnega reda, so v načrtu razvojnih programov od 1,4 miljona evrov, predvidenih v letošnjem letu, projektu kopališča odvzeli 800.000 evrov in jih prerazporedili na drug projekt – nogometna infrastruktura v športnem centru. Predvideva modernizacijo in povečanje nogometnega igrišča ter ostale infrastrukture, s čimer bodo omogočili, da bo članska ekipa Nogometnega kluba Rogaška, ki je na dobri poti uvrstitve v prvo slovensko nogometno ligo, tekme lahko igrala na domačem stadionu. Kidrič razlaga:


Članska ekipa nogometnega kluba ima doslej za seboj zelo uspešno sezono, cilj je napredovanje v prvo ligo, a za igranje v njej je potrebna primerna infrastruktura. Občinski svet je zagotovil, da jo bodo dobili. (Foto: FB NK Rogaška)

Projekt ureditve nogometnega špoortnega centra sicer predvideva pet sklopov, ki bodo med drugim prinesli povečanje nogometne zelenice in povečanje tribun, ki bi lahko sprejele do 950 gledalcev, v načrtu je tudi gradnja prostora za druženje, večje pisarne in VIP prostora.

Kaj pa prerazporeditev denarja pomeni za projekt kopališča? Ali čez nekaj let denar zanj bo? 100-odstotnega zagotovila, kot kaže, ni, saj župan pravi:

Vseeno pa aktivnosti na projektu kopališča bodo. Naslednji koraki so izdelava projektne naloge, javni natečaj za projekt in izdelava občinskega podrobnega prostorskega načrta.

Prvi grobi načrt območja predvidenega kopališča, predstavljen občinskim svetnikom. (Foto: Štajerski val) 

Občinski svetniki so sicer na včerajšnji seji razporedili tudi preostanek denarja od davka od iger na srečo. 250.000 evrov so v načrtu razvojnih programov razdelili med več manjših projektov, in sicer za dva večja koncerta, projekt Prostofer ter asfaltiranje nekaj cest. (AD)

Povezani prispevki: 
NAJVEČ SLATINČANOV SI V MESTU ŽELI BAZEN
KAM BO ŠEL DENAR OD EUROJACKPOTA? 
OBČINA ROGAŠKA SLATINA DOBILA DAVEK OD DOBITKA EUROJACKPOTA