V Hiši vin Emino polni sodi

14.11.2015

V Hiši vin Emino je letos tudi PUBEC – Štajersko mlado vino. (Foto: KZ Šmarje)

Za Hišo vin Emino je izjemna in obilna letina. Martinovo so dočakali s cisternami, polnimi mladega vina, vinu so se poklonili tudi na filmskem platnu.

Bogata letina, o vinu tudi na filmu
»Za nami je izjemna letina. Grozdje je lepo dozorelo in bilo ga je veliko. Letos smo namreč odkupili nekaj manj kot 360 ton grozdja od približno petdesetih kmetov iz okoliša Šmarje – Virštanj,« pove direktor Kmetijske zadruge Šmarje Vinko But. Da se v Hiši vin Emino zavedajo vrednosti sodelovanja z lokalnimi vinogradniki, so ponazorili tudi na novem 3D animacijskem filmu o Trtki Franji, s katerim so v teh dneh počastili največji vinski praznik. Film, pri snemanju katerega je sodelovala tudi domača vokalna skupina Osti jarej, prikazuje proces nastajanja vina in si ga bo mogoče pogledati ob obisku kleti, s čimer želijo svoji ponudbi dodati še delček izobraževalne vsebine.

PUBEC tudi v Hiši vin Emino
Hiša vin Emino se je pridružila projektu PUBEC, s katerim je 27 štajerskih vinarjev vstopilo na trg mladih vin. S skupno blagovno znamko želijo povečati prepoznavnost svojih mladih vin na domačem trgu in v tujini, hkrati pa povečati prepoznavnost Štajerske kot vinske destinacije. Prav s ciljem, da bi poudarili mladostno nagajivost mladega vina in regijo, so za ime izbrali izraz pubec, ki je štajerski izraz za fanta. »Ker je Štajerska znana po mladih, svežih vinih, se nam je zdela ideja izvirna in z veseljem smo pristopili k sodelovanju. Tudi sicer smo s pubeci povezani že skoraj celo letošnje leto, saj pri promociji vin Emino uspešno sodelujemo s skupino Mi2, z Dečki s Sotle - Ka se je zgodilo pubeci?« razlaga But in dodaja, da je Emino mlado vino letos sestavljeno iz chardonnaya, sauvignona in rumenega muškata, mlado pa se mu reče zato, ker se lahko začne prodajati že mesec dni po trgatvi, pa vse do 31. januarja prihodnje leto, ko se mora prodaja mladega vina zaključiti. (SP)

 
Štajerski val v sliki