december 27, 2020

KORONAVIRUS: Najprej cepljenje v domovih starejših

Praznični konec tedna zaznamuje covid-19. Pa tudi cepivo, ki je že prispelo v Slovenijo. Dogajanje spremljamo v etru Štajerskega vala in na tej novici.

Jože Pelko iz slatinskega Pegazovega doma je bil med prvimi cepljenimi proti covidu-19. (Foto: Twitter Vlade)Vlada)

NEDELJA, 27. 12. 2020

SAVINJSKA in PODRAVSKA REGIJA - V Savinjski regiji je bilo včeraj ob občutno manj testiranjih največ novih okužb odkritih v Šentjurju, 18. V Slovenskih Konjicah so potrdili 13 novih primerov, v Velenju 8, Šmarju pri Jelšah 7, v Slovenski Bistrici pa 5. V Rogaški Slatini in Rogatcu so odkrili po 4 nove okužbe, v Vojniku in Zrečah po 3, v Poljčanah in Dobju po 2, v Kozjem, Podčetrtku, Štorah in Žalcu pa so zabeležili po eno novo okužbo s Covid-19.

SLOVENIJA - Bolnišnično zdravljenje po podatkih Vlade potrebuje 1179 covid bolnikov, med njimi jih je 205 na intenzivni terapiji. Na včerajšnjo soboto je umrlo 33 okuženih.



ROGAŠKA SLATINA
- To jutro so v Sloveniji začeli množično cepljenje proti novemu koronavirusu. Prvi trije cepljeni so bili nadškof msgr. dr. Franc Kramberger, Angelca Butenko s Fužin ter Jože Pelko, stanovalec Pegazovega doma v Rogaški Slatini, sicer pa nekdanji direktor Steklarne Rogaška. "Cepivo samo po sebi ne pomeni nič, če se ne bomo cepili. Cepivo je varno, preverjeno, pozivam vse, naj se cepijo," je ob tem dejala državna sekretarka na zdravstvenem ministrstvu Marija Magajne.


Foto: Twitter Vlada

CELJE
- Tudi na covid intenzivnem oddelku Splošne bolnišnice Celje so pričarali nekaj prazničnega vzdušja.


Foto: SB Celje


SLOVENIJA
- Po podatkih Sledilnika za covid-19 so včeraj v Sloveniji opravii 1880 PCR testov, pozitivnih je bilo 548 brisov oz. 29,1 %. Opravljenih je bilo tudi 558 testiranj s hitrimi antigenskimi testi, pozitivnih je bilo 11,8 % oz. 66 testov. 


SLOVENIJA - V Sloveniji se danes začenja cepljenje proti novemu koronavirusu.
Najprej bodo cepili stanovalce domov za starejše, ki covida-19 še niso preboleli in so v cepljenje privolili. Med prvimi bodo cepljeni tudi zdravstveni delavci, ki v domovih za starejše delajo neposredno z oskrbovanci, in tudi nekaj najbolj izpostavljenih zdravstvenih delavcev v bolnišnicah. Nova pošiljka cepiva bo sledila že prihodnji teden. Vladni govorec Jelko Kacin pričakuje, da bi lahko do junija dosegli polovično precepljenost. Pristojni zagotavljajo, da je cepivo varno in učinkovito. Prebivalce pozivajo, naj se cepijo, ko bodo prišli na vrsto.

SOBOTA, 26. 12. 2020

SLOVENIJAVlada je na današnji dopisni seji izdala Odlok o dopolnitvi Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki začne veljati v ponedeljek, 28. decembra 2020. Odlok med izjeme, ki bodo lahko obratovale, po novem uvršča tudi tržnice s hrano, trafike in kioske za prodajo časopisov in revij ter storitve frizerskih salonov. Tako bo do vključno 4. januarja 2021. 

SLOVENIJA -
Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je napovedal množično testiranje šolnikov. Vikend po novem letu, torej še pred ponovnim odprtjem šol in vrtcev, bi testirali učitelje, ki učijo prvo triado osnovne šole, ter vzgojitelje. Po napovedih ministrice za izobraževanje Simone Kustec izpred dobrega tedna dni se bodo po najbolj idealnem načrtu namreč 4. januarja v šole vrnili učenci prvega triletja osnovne šole, v večjem obsegu bi se odprli tudi vrtci, z delom pa morajo po sklepu ustavnega sodišča začeti tudi zavodi in šole za otroke in učence s posebnimi potrebami. Ponovoletno testiranje bi torej zajelo zaposlene na teh segmentih.

SAVINJSKA in PODRAVSKA REGIJA - Po podatkih Sledilnika za Covid-19 je v Sloveniji trenutno 18.666 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V naših krajih je bilo včeraj največ novih okužb odkritih v občini Slovenska Bistrica, 8. V Laškem so odkrili 5 novih primerov, v Celju in Šentjurju po 3, v Žalcu in Majšperku po 2, v Velenju, Zrečah in Poljčanah pa so včeraj potrdili po eno novo okužbo s covidom-19.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji ob 1.461 opravljenih testih potrdili 365 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih je bil 25-odstoten, je sporočila vlada. Med 1336 PCR testi pa je bilo pozitivnih 358. Včeraj po Sloveniji niso izvajali množičnih testiranj s hitrimi testi. Teh je bilo zato izvedenih le 125, potrjenih pa je bilo sedem okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se je včeraj zdravilo 1.165 bolnikov s covidom-19, kar je 23 več kot v četrtek. Odpustili so 39 bolnikov, medtem ko so sprejeli skupaj 80 oseb. Na intenzivni negi se je zdravilo 209 bolnikov. V bolnišnicah je umrlo 18 oseb, v domovih za starejše še 7. Skupaj je tako včeraj umrlo 25 bolnikov s covidom-19.

SLOVENIJA - Prva pošiljka cepiva proti covidu-19 je že v Sloveniji, je prek Twitterja sporočil premier Janez Janša. Cepljenje z 9750 odmerki cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha se bo po njegovih navedbah po vsej državi začelo jutri. Prvi bodo cepljeni stanovalci domov za starejše in tam zaposleni ter najbolj izpostavljeni zdravstveni delavci. Dostavo cepiva od bolnišnične lekarne do domov za starejše občane, zdravstvenih domov in bolnišnic bo zagotovil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Naslednja pošiljka cepiva za Slovenijo naj bi nato v našo državo prispela že v prihodnjem tednu, natančen datum še ni znan. V drugi pošiljki bo 6825 odmerkov.

PETEK, 25. 12. 2020

SLOVENIJA - Po podatkih Sledilnika za covid je bilo včeraj v Sloveniji v naših krajih v Celju odkrili 42 novih okužb, v Velenju 28 in v Slovenski Bistrici 24. V Žalcu je bilo 18 okužb, v Šentjurju 16, v Slovensih Konjicah in Žalcu po 13. V Rogaški Slatini in Zrečah so potrdili po 8 novih primerov, v Vojniku, Podčetrtku in Bistrici ob Sotli po 6, v Poljčanah 5, v Šmarju pri Jelšah 4, v Štorah 3, v Rogatcu, Kozjem in Makolah po 2, v Oplotnici, Dobju in Dobrni pa po 1.

SLOVENIJA - Kot je sporočila vlada, so včeraj v Sloveniji opravili 12.423 testiranj. Od tega je bilo 7236 hitrih antigenskih testov z množičnih prostovoljnih testiranj, med njimi je bilo 420 pozitivnih. PCR testov pa so opravili 5187, delež pozitivnih je bil pri 1363 okužbah 26-odstoten. V bolnišnicah je bilo 1142 covid bolnikov, 201 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so odpustili 106 bolnikov, 28 oseb je umrlo.

SLOVENIJA - Od danes od 20. ure bo gibanje med občinami znova prepovedano za vse regije. Med izjemami, ki dovoljujejo prehod občin, je individualna športna aktivnost ali gibanje v naravnem okolju izven naselij, a to velja le za gibanje znotraj lastne statistične regije. Še vedno, kot je znano, velja omejitev gibanja ponoči.
Nekoliko je spremenjen tudi režim na meji. Od danes je namreč pomemben le še rdeči seznam držav; za vse ostale velja, da karantena oz. negativni test na okužbo z novim koronavirusom nista potrebna. Vstop v Slovenijo iz rdečih držav je brez karantene ali negativnega PCR testa, ki ne sme biti starejši od 24 ur, mogoč le ob sedmih izjemah.

ROGAŠKA SLATINA - V Pegazovem domu je po zadnjih podatkh 29 s covidom-19 okuženih stanovalcev. Kljub temu so te dni, za zdrave stanovalce, omogočili obiske. Ti so pod strogimi ukrepi. Podrobnosti so zbrali TUKAJ.

MOZIRJE - Mozirski gaj tudi letos razsvetljuje Božična bajka Slovenije. Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa je park sicer zaprt, a včeraj in danes, ko je vlada sprostila prepoved prehajanja med občinami, je odprl svoja vrata. Tako ga lahko obiščete med 16. in 20. uro, pri obisku pa je treba spoštovati vse ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Letos Božično bajko v Mozirskem gaju sicer sestavlja kar 1.600.000 lučk, nekaj utrinkov lahko vidite tudi na spletu. Ker jo je v decembru zagodel koronavirus, bo, če bodo razmere dopuščale in bo omogočeno prehajanje občinskih mej, bajka odprta še januarja in februarja.

SLOVENIJA - Božič je, ko kristjani praznujejo Jezusovo rojstvo. Letos so ga opolnoči pričakali brez polnočnic, ki zaradi epidemije niso dovoljevale prisotnosti vernikov. Kot običajno bodo na današnji, božični dan dopoldne potekale božične maše, a tudi te večinoma brez vernikov.

ČETRTEK, 24. 12. 2020

SLOVENIJA - Praznični čas je letos še bolj kot sicer za marsikoga dodatno psihično naporen. O osamljenosti in ostalih stiskah smo se pogovarjali s psihologinjo Ireno Toš Koren, prisluhnite ji TUKAJ.  

SLOVENIJA - 
V Sloveniji je trenutno 20.052 okužb z novim koronavirusom. Včeraj so odkrili 1418 novih okužb. V bolnišnicah se zdravi 1226 oseb, od tega 204 na intenzivni negi. Umrlo je 25 bolnikov s covidom-19.

CELJE - V Splošni bolnišnici Celje je danes hospitaliziranih 153 bolnikov s covidom-19. 20 jih potrebuje intenzivno terapijo, 11 so jih odpustili. Skupaj je doslej v bolnišnici umrlo 216 bolnikov s covidom-19.

POLJČANE, SLOVENSKA BISTRICA - V domu starejših dr. Jožeta Potrča Poljčane, ki ima enoti v Poljčanah in Slovenski Bistrici, so v poljčanski enoti v torek opravili testiranje na novi koronavirus pri 54 stanovalcih, 6 brisov je bilo pozitivnih. Direktorica Iva Soršak pravi, da je spodbudno to, da se virus ne širi več tako hitro, so pa bili primorani z včerajšnjim dnem v sivi coni, kjer so stanovalci s sumom na okužbo, znova prepovedati obiske. Ti so tako ob strogih ukrepih možni le še v beli coni, kjer so stanovalci, ki so okužbo že preboleli, ter tisti, pri katerih ni suma, da bi lahko bili okuženi.
Okužbe so medtem tudi med zaposlenimi, več kot 60 so jih že zabeležili. Sta pa kadrovsko stisko vsaj nekoliko olajšala Zdravstveni dom Slovenska Bistrica, ki je v dom za teden dni napotil diplomirano medicinsko sestro, ter Center za usposabljanje, delo in varstvo Dobrna, ki je za 14 dni posodil 4 zdravstvene tehnike in čistilko.

SLOVENIJA - Od danes do 4. januarja so znova lahko odprte le najbolj nujne trgovine. To so tiste, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, lekarne in prodajalne z medicinskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, finančne storitve in pošte, dovoljena je prodaja kmetijskih pridelkov na kmetiji, delujejo lahko tudi dostavne službe.
Nekaj časa bo dovoljeno gibanje med občinami, in sicer od 12. ure danes do 20. ure jutri. Na zasebnih površinah bo dovoljeno druženje največ 6-ih odraslih iz največ dveh gospodinjstev.
Še naprej bo deloval potniški promet, a z upoštevanjem ukrepov, med drugim bodo lahko vlaki in avtobusi le 50-odstotno zasedeni. 

SLOVENIJA - Danes bo na pot proti Sloveniji krenila prva pošiljka cepiva proti covidu-19. Prispela naj bi v soboto, tako bi se lahko v domovih za starejše cepljenje začelo že v nedeljo.

SREDA, 23. 12. 2020 

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj potrdili več kot 2.100 novih okužb z novim koronavirusom, opravljenih pa je bilo več kot 10 tisoč testov. V podatek, ki ga je posredovala Vlada, so vključena tudi vsa prostovoljna testiranja, ki so se ponekod začela prav v sredo. In podatki iz naših krajev? Kot poroča sledilnik za covid, so v Celju, kjer bodo jutri že tretji dan izvajali tudi množično testiranje, odkrili 61 okužb. V občini Velenje jih je bilo 49, v Slovenski Bistrici 35, v Žalcu 30. Številka je bila visoka tudi v Slovenskih Konjicah, kjer so potrdili 26 novih primerov, v Vojniku jih je bilo 18, v Šentjurju in Zrečah pa po 17. Več kot 10 okužb so odkrili še v občinah Štore, Poljčane, Rogaška Slatina, Laško in Polzela.

SLOVENIJA - Vlada je odločila, da bo javni potniški promet dovoljen tudi med prazniki. Še vedno bodo lahko prevozna sredstva le polovično zasedena. Prav tako bodo še naprej veljali dosedanji ukrepi.

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj opravili 10.593 testiranj in potrdili 2129 oz. 20,1 odstotka novih okužb. V statistiko so vključeni tudi podatki množičnih prostovoljnih testiranj. Samo PCR testov je bilo 6524, delež pozitivnih je bil pri 1913 okužbah 29,3-odstoten. V bolnišnicah je 1226 covid bolnikov, 204 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so odpustili 123 oseb. Umrlo je 36 ljudi. 

CELJSKO -
V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 151 covid bolnikov. 20 jih potrebuje intenzivno terapijo, 13 so jih odpustili. 


SLOVENIJA
- Le še danes je mogoče koristiti nekatere storitve, kot so obisk frizerja, kozmetičnega salona, avtopralnice, cvetličarne ali trgovine s tehničnim blagom. Vlada jih v boju proti novemu koronavirusu jutri namreč znova zapira, zaprte bodo vsaj do 4. januarja.


SLOVENSKA BISTRICA, VELENJE, CELJE
- Tudi v Slovenski Bistrici bo danes in jutri prostovoljno množično testiranje. Izvajali ga bodo na parkirišču pri telovadnici na Partizanski ulica 35 ("drive-in" oblika) 23. 12. 2020 od 9. do 17. ure in 24. 12. 2020 od 9. ure do 15. ure ter zatem še tudi po novoletnih praznikih 4. in 5. 1. 2020 od 8. do 17. ure. Danes in jutri bo testiranje tudi v Velenju, na Titovem trgu, in sicer 23. 12. 2020 od 9. do 17. ure in 24. 12. 2020 od 9. do 15. ure. V Celju pa so množično testiranje začeli že včeraj, prav tako bo še danes in jutri, 
v dvorani Golovec Celjskega sejmišča 23. 12. 2020 od 9. do 17. ure in 24. 12. 2020 od 9. do 15. ure.  

ROGAŠKA SLATINA
- Vlada je prejšnji teden ponovno dovolila delovanje potniškega prometa. Občina Rogaška Slatina brezplačni javni prevoz za starejše znova uvaja danes. Mini avtobus vozi ob sredah in je namenjen starejšim, ki nimajo druge možnosti prevoza. Vozil bo po običajnem voznem redu, vsako sredo med 8.30 in 12.30. Delovale bodo vse tri linije in vseh 51 postajališč, ki vsako od treh krajevnih skupnosti povezujejo z Rogaško Slatino.

TOREK, 22. 12. 2020

CELJE - Na Celjskem sejmišču se je danes začelo množično testiranje s hitrimi testi. Danes je bilo treba na testiranje čakati več kot uro, saj je bilo v čakalni vrsti preko 100 ljudi. Mobilna enota, v kateri so trije do štirje zdravstveni delavci, opravi do dva testa na minuto, rezultati pa so znani v 15 do 30 minutah. Jutri bodo na celjskem sejmišču testiranja od 9. do 17. ure, v četrtek pa od 9. do 15. ure.

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj ob 5763 testih odkrili 1474 novih okužb s covidom-19. Pozitivnih je bilo 25,6 % testiranih. Hospitaliziranih je bilo 1261 bolnikov, od tega 207 na intenzivni negi. Umrlo je 39 bolnikov s covidom-19. V Savinjski regiji je bilo največ okuženih v Celju, 43, v Šentjurju so odkrili 38 novih okužb, v Žalcu 20, v Rogaški Slatini 17, v Velenju 14, v Šmarju pri Jelšah pa 12. Podatke iz ostalih občin najdete TUKAJ.

VELENJE - Iz Mestne občine Velenje so sporočili, da bo jutri in v četrtek množično prostovoljno testiranje mogoče tudi v Velenju. Izvajali ga bodo v šotoru na Titovem trgu, v sredo od 9. do 17. ure in v četrtek od 9. do 15. ure. Iz Mestne občine Velenje sporočajo, da želijo tako pripomoči k pridobitvi čim bolj celovite epidemiološke slike.

CELJE
- Iz Splošne bolnišnice Celje sporočajo, da je pri njih hospitaliziranih 153 covid bolnikov, to sta 2 več kot včeraj. 20 med njimi jih potrebuje intenzivno terapijo, 14 so jih odpustili. Skupno število smrti covid bolnikov v celjski bolnišnici se je povzpelo na 210. V zadnjem dnevu je torej umrlo 5 okuženih.


SLOVENIJA
- Vlada je na včerajšnji seji, kot je tudi napovedala, izdala odlok, ki zmanjšuje število izjem glede ponujanja in prodaje blaga in storitev. Od četrtka vrata tako znova zapirajo številne trgovine. Tako bo vsaj do 4. januarja. Med izjemami ostajajo bodo tako le še prodajalne z živili, lekarne, bencinski servisi, pošte in banke ter kmetijske prodajalne, prav tako bo še dovoljen osebni prevzem blaga ali hrane. Še podrobnejša pravila tudi o ukrepih med prazniki, najdete TUKAJ.


ROGLA
- Na Rogli so v soboto začeli novo smučarsko sezono, a trajala je le 3 dni. Zaradi slabega obiska med epidemijo smučišče do nadaljnjega zapirajo. Podrobnosti preverite TUKAJ.  


SLOVENSKA BISTRICA
Komunala Slovenska Bistrica je s tem tednom začasno zaprla zbirne centre Pragersko, Zgornje Poljčane, Oplotnica in Rače. Z ukrepom želijo prispevati k zajezitvi in preprečevanju širjenja novega koronavirusa. Kot so sporočili, bodo zbirne centre ponovno odprli v 4. januarja prihodnje leto. Izvajanje javne gospodarske službe odvoza komunalnih odpadkov bo v tem času potekalo nemoteno.


SLOVENIJA
- V vseh mestnih občinah ter v Lenartu in Sevnici se danes lahko začne množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi na okužbo s covidom-19, a ponekod še niso uredili vsega potrebnega in bodo testiranja začeli z zamikom. Vsi, ki bi se želeli testirati, morajo s seboj prinesi osebni dokument in zdravstveno izkaznico. Testirali bodo tudi v Celju, testitanje bo v hali A na Celjskem sejmišču. Danes bodo testiranja od 10. do 17. ure, v sredo od 9. do 17. ure in v četrtek od 9. do 15. ure.


PONEDELJEK, 21. 12. 2020

CELJE - Iz celjske občine so sporočili, da bo prostovoljno in brezplačno testiranje na okužbo z novim koronavirusom na voljo tudi občanom Celja, in sicer jutri, v sredo in v četrtek, v hali A na Celjskem sejmišču. Jutri bodo testiranja od 10. do 17. ure, v sredo od 9. do 17. ure in četrtek od 9. do 15. ure. "Občani morajo s sabo prinesti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. Vse, ki se bodo odločili za hitro testiranje, prosimo, naj v primeru gneče med čakanjem ohranjajo medsebojno razdaljo in nosijo masko. Vse ostale podatke, povezane s testiranjem in rezultati testa, bodo dobili na mestu testiranja," sporočajo. 

CELJSKO - 
V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 151 covid bolnikov, 20 jih potrebuje intenzivno terapijo. 2 so iz bolnišnice odpustili.

SLOVENIJA - 
Evropska agencija za zdravila je danes priporočila izdajo dovoljenja za pogojno uporabo cepiva proti covidu-19 ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha proti covidu-19. Kot poroča STA, odobritev pomeni, da se cepljenje v Evropski uniji lahko začne že prihodnjo nedeljo. Cepivo mora sicer dobiti še zeleno luč Evropske komisije za prodajo na evropskem trgu, kar velja le za formalnost. Marija Magajne z zdravstvenega ministrstva je ob tem na današnji novinarski konferenci povedala, da bo Slovenija prvo pošiljko cepiva predvidoma dobila v soboto. V njej bo 9745 odmerkov cepiva, s prvimi prejetimi odmerki pa bodo cepili oskrbovance v domovih za starejše in tam zaposlene ter najbolj izpostavljene zdravstvene delavce.


SLOVENIJA - 
J
utri se v Sloveniji začenja poskusno množično testiranje na okužbo z novim koronavirusom. Zaradi strokovnih usklajevanj se je začetek zamaknil za en dan. Predvsem zato, da določijo, kaj pomeni negativen rezultat hitrega antigenskega testa. Marija Magajne z ministrstva za zdravje pojasnjuje, da negativen rezultat odraža stanje v času odvzema brisa. A dodaja:

Ob tem pravi, da je testov dovolj, v mestnih občinah jih bo izvajalo 130 timov. Ni pa še točno znano, kdaj bodo testiranja v posameznih mestnih središčih. Te informacije bodo po besedah Marije Magajne znane ter na spletni strani in družbenih omrežjih ministrstva objavljene tekom dneva. Izvidi hitrih testov bodo znani v 15 minutah. Za zdaj se na to testiranje ni treba naročiti, s sabo bo treba imeti osebni dokument ali kartico zdravstvenega zavarovanja, za pot na testiranje bo dovoljeno prehajanje občin.

SLOVENIJA - Kot je prek Twitterja sporočil Sledilnik za covid-19, je bilo včeraj opravljenih 1.446 testiranj na novi koronavirus, pozitivnih je bilo 395 brisov oziroma 33,4 odstotka. Ob tem je vlada sporočila, da je bilo včeraj v bolnišnicah 1271 covid bolnikov, 208 na intenzivni negi. 22 so jih iz bolnišnic odpustili. Umrlo je 26 oseb.

ZREČE - 
V občini Zreče je bilo na včerajšnji dan po podatkih sledilnika za covid natanko 100 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V soboto so zabeležili 4 nove primere. Občinski štab civilne zaščite Zreče že vseskozi pozorno spremlja predvsem gibanje okužb v velikih podjetjih v občini, ki skupaj zaposlujejo kar 4.300 ljudi in so bila precejšen vir okužb. Župan Boris Podvršnik je v petek dejal, da se situacija umirja:

A okužbe so tudi izven omenjenih podjetij, zato Podvršnik pravi:

V zreškem štabu civilne zaščite so v prejšnjem tednu sicer izvedli 23 novih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb, skupaj od sredine oktobra že več kot 200.

CELJE
– Vlada je že prejšnji teden v omejenem obsegu sprostila delovanje javnega potniškega prometa. V celjski občini javni mestni potniški promet ponovno vzpostavljajo z današnjim dnem. Celebus bo, kot so sporočili, vozil od ponedeljka do petka, ob sobotah in nedeljah pa ne. Skladno z navodili vlade bo omejena uporaba kapacitet avtobusov. Potnike ob tem prosijo, naj zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa dosledno upoštevajo navodila NIJZ. Na celjski občini še pravijo, da se bo veljavnost letnih in mesečnih vozovnic podaljšala za toliko dni, kolikor njihovi imetniki prevoza s Celebusom zaradi epidemije niso mogli koristiti. Podaljšanje veljavnosti vozovnic bodo avtomatsko uredili v podjetju Nomago.


SLOVENIJA - Vlada je ta vikend odločila, da bo med prazniki še nekoliko zrahljala ukrepeV primeru stabilne epidemiološke slike omejitev gibanja na občino oz. regijo za božič ne bo veljala, dovoljeno bo tudi druženje z osebami iz največ dveh gospodinjstev, a le do največ 6 odraslih oseb. Tak režim bo, če bodo razmere stabilne, veljal tudi za silvestrovo.

SLOVENIJA – V nov teden v Sloveniji vstopamo z nekaj več kot 20.000 potrjenih aktivnih okužb. Med regijami je najbolj obremenjena Posavska regija, Savinjska je na četrtem mestu, z več ko 1170 okužbami na 100.000 prebivalcev. V Podravski regiji je skoraj 1040 okužb na 100.000 prebivalcev. Med občinami je trenutno največ aktivnih okužb v Ljubljani, več kot 1800, sledi Maribor, kjer jih je več kot 900. V občini Celje je okoli 370 aktivnih okužb, v Slovenski Bistrici 360, v Velenju okoli 330 in Šentjurju 320. Podatke iz ostalih občin najdete TUKAJ.

Dogajanje, povezano z novim koronavirusom v prejšnjem tednu, smo spremljali TUKAJ