april 25, 2021

KORONAVIRUS: Kakšne so zadnje številke?

V osmih regijah so se ta teden znova odprle terase gostinskih lokalov, kmalu se bodo tudi drugod. Vlada rahlja še nekaj ukrepov. Aktualno dogajanje spremljamo na tej novici in v etru Štajerskega vala.

Boj s koronavirusom še ni končan, čeprav se ukrepi rahljajo. (Foto: Pixabay)

NEDELJA, 25. 4. 2021

SLOVENIJA - Včeraj so v naših krajih največ okužb z novim koronavirusom potrdili v Slovenskih Konjicah, 13, v Celju in Velenju je bilo po 7 novih primerov, v Šentjurju 5, v Slovenski Bistrici, Rogaški Slatini in Laškem po 4, v Oplotnici 3, v Žalcu, Vojniku, Rogatcu in Šmarju pri Jelšah po 2, v Zrečah pa 1.

SLOVENIJA - Vlada je objavila zadnje podatke o okuženih na včerajšnji dan. Tako pravijo:

ŠENTJUR - Šentjurska mestna krajevna skupnost je po tem, ko je lani zaradi epidemija svečano akademijo odpovedala, letos prireditev posnela. Podelili so tudi nagrade. Več pa TUKAJ.

SLOVENIJA - Epidemija je zmanjšala tudi skupni bruto prihodki od iger na srečo pri nas. Te so po poročanju STA od konca gospodarske krize počasi, a vztrajno rasli, so se lani občutno zmanjšali. Zaradi ukrepov, ki jih je prinesla epidemija, so bile igralnice velik del leta zaprte, a so se zmanjšala tudi vplačila pri klasičnih igrah na srečo, kot je denimo Loto. Skupni znesek vseh vplačil, zmanjšan za izplačane dobičke, je bil 188 milijonov evrov. To je 42 odstotkov manj kot leta 2019. Obe loteriji, ki v Sloveniji prirejata klasične igre na srečo, Loterija Slovenije in Športna loterija, sta prihodke lani zmanjšali za desetino. V igralnicah in igralnih salonih je bil padec 50-odstoten.

SOBOTA, 24. 4. 2021

ŽALEC - Vikend je prinesel odprtje gostinskih teras tudi v Savinjski regiji. Svoje pipe danes dviga tudi Fontana piv Zeleno zlato v Žalcu, ki so jo običajno odprli že v marcu. Lani so na fontani prodali nekaj več kot 22 tisoč vrčkov piva, v letih pred koronavirusom pa krepko čez 100 tisoč. Direktor Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec Boštjan Štrajhar je pred kratkim za naš radio dejal:

Žalski turistični biser bo sicer od danes odprt vse dni v tednu od 11. do 19. ure.

SLOVENIJA - Z današnjim dnem se začenja svetovni teden cepljenja. Letos izpostavlja pomembnost cepljenja pri preprečevanju bolezni in zaščiti življenj. Ob tem je NIJZ postregel s svežimi podatki o cepljenju pri nas. En odmerek cepiva proti covidu je prejelo 405.850 ljudi, z dvema odmerkoma je bilo cepljenih 173.913 prebivalcev. Tako je prvi odmerek prejela že skoraj petina državljanov. Največ jih je doslej prejelo cepivo Pfizerja in BioNTecha. S prvim odmerkom je bilo cepljenih več kot 226.156 žensk in skoraj 179.700 moških. V prihodnjem tednu Slovenija pričakuje dobavo 64.350 odmerkov cepiva Pfizer in 9600 odmerkov cepiva Moderne. V državo naj bi prišla tudi pošiljka cepiv AstraZenece, količina še ni znana. Sicer pa ima NIJZ na zalogi 20.200 odmerkov cepiva AstraZeneca, ki jih bodo cepilnim centrom razdelili v prihodnjem tednu.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji opravili 5180 PCR testov in potrdili 831 novih okužb. Tako je bilo pozitivnih 16 odstotkov testov, poroča sledilnik za covid. V državi je trenutno aktivnih 10.597 okužb.

SLOVENIJA - Od danes so lahko po vsej državi spet odprte terase in vrtovi gostiln in lokalov. V pomurski, goriški in obalno kraški regiji, ki so v rumeni fazi, pa lahko goste postrežejo tudi v notranjosti lokalov, a le, če gostje predložijo negativen test oziroma dokazilo o prebolelosti ali o cepljenju. V gostinskem sektorju in sindikatu so vladnega rahljanja ukrepov veseli. Ostajajo pa kritični, zlasti do pogojev pri odpiranju notranjih prostorov gostinskih lokalov, zato so vlado pozvali, naj jih odpravi. Že ukrepi, ki veljajo za vrtove in terase, denimo trimetrska razdalja med mizami in razdalja metra in pol med ljudmi za isto mizo, so po njihovem nesmiselni in neživljenjski.

SLOVENIJA - V Sloveniji je v zadnjih dneh opazen trend upada epidemije covida, zato se postopoma rahljajo tudi ukrepi. Od včeraj je dovoljeno prehajanje med regijami in zbiranje do deset ljudi, od danes so odprte terase gostinskih lokalov po vsej državi, ponekod je dovoljena tudi strežba v notranjosti. V ponedeljek se obeta še odprtje namestitvenih obratov z do 30-imi sobami.
Pred vrati je tudi praznični in počitniški teden, zato Zdravniška zbornica Slovenije poziva, da ob sproščanju ukrepov še naprej upoštevamo ukrepe za preprečevanje širjenja okužb. Svetujejo premislek glede potovanj v tujino, predvsem na območja s slabšo epidemiološko sliko. Ljudje naj tja potujejo le, če je res nujno. Po povratku iz tujine pa priporočajo testiranje, če je možno za nekaj dni osamitev in nato ponovno testiranje pred vrnitvijo v delovna okolja. Tako bomo zaščitili bližnje in sodelavce ter poskrbeli, da tudi po praznikih epidemija ne bo v porastu, pravijo.

PETEK, 23. 4. 2021

SAVINJSKA REGIJA - V občinah savinjske regije je bilo včeraj največ novih okužb znova v Celju, 32. V Slovenskih Konjicah jih je bilo 14, v Šentjurju 13. Ostale številke preverite TUKAJ.

SLOVENIJA -
Vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter pred prihajajočimi počitnicami opozarja, da še vedno velja usmeritev odsvetovanja nenujnih potovanj. Tudi potovanja na Hrvaško odsvetuje, saj se tam epidemiološke razmere slabšajo. Če vseno greste na pot, pa svetuje, da temeljito preverite pogoje prehajanja meje in tudi razmere v posameznih državah. Omenja dve spletni strani:

Vsaka država ima namreč svoja pravila, ki se tudi nenehno spreminjajo. Ob tem Šter svari pred morebitnim prirejanjem ali ponarejanjem dokazil in potrdil o naprimer prebolevnosti ali cepljenju, to je namreč kaznivo dejanje.

CELJSKO
- V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 114 covid bolnikov, 21 jih potrebuje intenzivno terapijo, 13 so jih odpustili.


SLOVENIJA
- Včeraj je bilo v Sloveniji 900 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 16,8 % vseh PCR testov. Umrlo je 6 okuženih. Še več številk je razvidnih na spodnji grafiki. 


SLOVENIJA
- Od danes je po vladnem odloku dovoljeno prehajanje med vsemi statističnimi regijami. Dovoljeno je tudi zbiranje do deset ljudi, ki niso člani skupnega gospodinjstva, organizacija nekaterih kulturnih prireditev ter verouk.


CELJSKO, KOZJANSKO
- Tudi v naših krajih se danes začenja cepljenje maturantov proti covidu-19. V Zdravstvenem domu Celje so do ponedeljka do 13. ure prejeli 112 prijav maturantov, cepili jih bodo v cepilnem centru v dvorani Golovec na Celjskem sejmišču, od 9.30 naprej. Zdravstveni dom Slovenske Konjice je za cepljenje prejel prijavo 34 maturantov, Zdravstveni dom Laško pa 19, a, kot so nam sporočili, so trije med njimi zatem cepljenje odpovedali. Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah, ki bo cepljenje maturantov iz šestih občin šmarske upravne enote opravil jutri, ima 120 prijav. Podatkov iz ostalih domov na našem območju še nismo dobili.


SLOVENIJA - Po vsej državi bodo danes cepili maturante, ki jih je vlada uvrstila v prednostno skupino. Prav tako bodo cepili zaposlene, ki bodo neposredno sodelovali pri izvedbi mature. Cepljenje je prostovoljno, odziv pa je bil precej slab. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar o cepljenju sicer pravi:

Kdaj se po cepljenju vzpostavi zaščita, je odvisno od cepiva. Večino maturantov bodo cepili s cepivom AstraZenece:

Matura se namreč začne konec maja, izjema je esej, ki pa ga bodo maturanti splošne mature pisali že takoj po prvomajskih počitnicah. 

ČETRTEK, 22. 4. 2021

SLOVENIJA - Svetovalna skupina za cepljenje proti covidu-19, ki deluje v okviru NIJZ je odločila, da glede uporabe cepiva Johnson & Johnson sledi zapisom Evropske agencije za zdravila. Tako je cepivo primerno za starejše od 18 let. Uporabe cepiva torej niso omejili za kakšno starostno skupino, pač pa se sledi starostni omejitvi, ki je navedena v registraciji cepiva. Po besedah vodje skupine Bojane Beović imunost po cepljenju s tem cepivom glede na dokumentacijo Eme nastopi po 14-ih dneh. Spomnimo, potem ko so v ZDA zabeležili nekaj resnih zapletov po cepljenju, je Ema ponovno proučila varnost tega cepiva. V torek je sporočila, da je treba krvne strdke opredeliti kot zelo redke stranske učinke tega cepiva, a da so dobrobiti cepiva še vedno večje od tveganj.

SLOVENIJA - V devetih statističnih regijah, kjer sta tudi Savinjska in Podravska, bo od sobote spet dovoljeno opravljanje gostinskih storitev na terasah, saj so regije v oranžni fazi. V treh regijah bodo gostinci lahko goste postregli tudi v notranjosti. Od ponedeljka pa bodo po vsej državi goste lahko sprejeli tudi namestitveni obrati za do 30 sob. A za strežbo v notranjosti in bivanje v namestitvah morajo gostje predložiti potrdilo o prebolelosti ali cepljenju oziroma negativen PCR ali hitri test, ki ni starejši od 48 ur. Bo pa z odpiranjem nastanitvenih obratov spet mogoče koristiti turistične bone. Gostinci in hotelirji so ob tem kritični do pogojev, pod katerimi bodo lahko ponujali storitve gostom. Med hotelirji je veliko odprtih vprašanj glede samega testiranja gostov, to prinaša tudi dodatne stroške, gostinci opozarjajo na težko izvedljive pogoje in se sprašujejo, kako bo pravila mogoče nadzirati.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 105 covidnih bolnikov, 19 jih potrebuje intenzivno terapijo. Skupno je od začetka drugega vala v celjski bolnišnici umrlo 439 covidnih bolnikov.

SLOVENIJA - Že z jutrišnjim dnem se v državai obetajo določene sprostitve ukrepov glede gibanja po državi. Notranji minister Aleš Hojs je na današnji novinarski konferenci dejal:

Prav tako je od polnoči dovoljeno zbiranje do 10 oseb, v kar so vključeni shodi in prireditve ter denimo poroke. Pri tem bo treba vzdrževati medsebojno razdaljo, v notranjih prostorih bodo obvezne tudi maske.

ZREŠKO - V soboto se bodo po vsej državilahko odprli vrtovi in terase gostinskih lokalov, v ponedeljek pa bodo z določenimi omejitvami v vseh regijah začeli obratovati tudi nastanitveni obrati, ki ponujajo do 30 sob. Ta storitev se bo lahko opravljala le pod pogojem testiranja potrošnikov ali dokazila o prebolelosti ali dokazila o cepljenju. Kaj pravijo na zeleno luč vlade o odpiranju smo povprašali Katarino Fijavž iz Gostišča Smogavc z Gorenja pri Zrečah. Pravi, da jih je odločitev presenetila:


In kaj nameravajo?



Tako še niso prepričani, ali bodo s ponedeljekom odprli svoja vrata. Čaka jih še veliko dela, pravi Fijavževa. Med drugim morajo s čakanja na delo doma poklicati delavce in ob strogih zaščitnih ukrepih pripraviti gostišče, da bo varno tako za zaposlene kot goste.

SLOVENIJA - Po podatkih sledilnika za covid so včeraj pri nas opravili 4258 PCR testov. Med njimi je bilo 745 oziroma 17,5 odstotka pozitivnih. V bolnišnicah je 620 covidnih bolnikov, od tega 154 na intenzivni terapiji. Umrlo je 11 oseb. Po danes objavljenih podatkih NIJZ je sedemdnevno povprečje okužb 684, dan prej je bilo 706.

SLOVENIJA - Svetovalna skupina za cepljenje proti covidu-19 bo obravnavala cepivo Johnson & Johnson po tistem, ko je Evropska agencija za zdravila sporočila, da je treba krvne strdke opredeliti kot zelo redke stranske učinke tega cepiva, a da so dobrobiti cepiva še vedno večje od tveganj. Vodja svetovalne skupine Bojana Beović je pojasnila, da bo glede na to, da svetovalna skupina tudi pri cepivu AstraZenece, glede katerega je Ema dala enako mnenje, ni sprejela posebnih omejitev, tako tudi v primeru cepiva Johnson & Johnson.

SREDA, 21. 4. 2021

SLOVENIJA - Vlada je na današnji seji obravnavala nadaljnje ukrepe v boju prti virusu. Med drugim je odločila, da se v statističnih regijah Podravska, Koroška, Savinjska, Zasavska, Posavska, Jugovzhodna Slovenija, Osrednjeslovenska, Primorsko-notranjska in Gorenjska med drugim pod določenimi pogoji od sobote dovoljuje opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov ter od ponedeljka tudi ponujanje nastanitvenih storitev v nastanitvenih obratih do 30 sob, slednje le pod pogojem testiranja potrošnikov ali dokazila o prebolelosti ali dokazila o cepljenju. V statističnih regijah Pomurska, Goriška in Obalno-kraška pa se določa izjeme na način, kot je določeno za rumeno fazo sproščanja ukrepov. V teh statističnih regijah se tako pod določenimi pogoji sprošča tudi opravljanje gostinske dejavnosti znotraj gostinskih obratov in ponujanje nastanitvenih storitev do 30 sob v nastanitvenih obratih, ne glede na velikost. Opravljanje obeh dejavnosti je dovoljeno pod pogojem testiranja potrošnikov, dokazila o prebolelosti ali dokazila o cepljenju.

V skladu z načrtom sproščanja se prihodnji teden tudi odpirajo vrata vseh izobraževalnih ustanov. To pomeni, da bodo znova omogočena predavanja na fakultetah in višjih strokovnih šolah.

Dovoljeno bo tudi zbiranje do 10 ljudi.

Že od petka bo dovoljeno tudi prehajanje med vsemi statističnimi regijami.

SAVINJSKA REGIJA
- Med občinami Savinjske regije je bilo včeraj največ okužb v občini Celje, 32. V Slovenskih Konjicah jih je bilo 21, v Žalcu 17, v Velenju 13, Laškem 12 in Vojniku 11. Podatke za ostale občine najdete TUKAJ.


CELJSKO
- V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 110 covid bolnikov, 20 jih potrebuje intenzivno terapijo, 8 so jih odpustili.


SLOVENIJA
-
Pristojni so predstavili podrobnosti o izvedbi letošnje mature. Na poklicno in splošno maturo je prijavljenih nekaj več kot 17 tisoč dijakinj in dijakov. Šolska ministrica Simona Kustec je še enkrat dejala, da koledarja obeh matur ostaja nespremenjena:



Zaradi epidemioloških razmer pa je bilo treba ob tokratni maturi še posebej veliko pozornosti nameniti sami izvedbi ter varnemu okolju. Maturantom so dali možnost cepljenja, ki bo konec tega tedna, a zanj se jih ni odločilo veliko. Pri izpitih bo treba spoštovati vse veljavne osnovne ukrepe, ki že sicer veljajo v šolah. Ob tem državni sekretar na zdravstvenem ministrstvu Franc Vindišar pravi:

Tudi maturanti, za katere bo v času mature odrejena karantena, bodo maturo lahko opravljali, a ob predhodnem negativnem PCR testu, ob tem bodo v ločenih učilnicah. Okuženi bodo maturo opravljali jeseni, s priznavanjem za nazaj.

SLOVENIJA
- Včeraj so potrdili 1034 novih okužb s koronavirusom. Pozitivnih je bilo 21,5 % vseh opravljenih PCR testov. V bolnišnicah zdravijo 631 covid bolnikov, umrle so 4 okužene osebe. 

SLOVENJEBISTRIŠKO
- Na Slovenjebistriškem, kjer zdravstveno oskrbo zagotavlja Zdravstveni dom Slovenska Bistrica, so doslej proti novemu koronavirusu s prvim odmerkom največ občanov cepili v občini Poljčane – 16,7 odstotka. Le nekaj manj v občini Slovenska Bistrica. V Oplotnici je prvi odmerek cepiva po včerajšnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje prejelo slabih 15 odstotkov občanov, v Makolah pa nekaj manj kot 14 odstotkov. Z drugim odmerkom so v vseh štirih občinah cepili dobrih 5 odstotkov ljudi. V zdravstvenem domu še pozivajo k prijavam, ki jih sprejemajo osebni zdravniki. V tem mesecu sicer pospešeno cepijo starejše od 60 let, ta konec tedna pa bodo na vrsti tudi maturanti, ki jih je vlada določila za prednostno skupino.


TOREK, 20. 4. 2021

SLOVENIJA, EU - Evropska agencija za zdravila je včeraj obravnavala cepivo podjetja Johnson & Johnson - tudi pri njem so se pojavile morebitne povezave z nastankom krvnih strdkov. Ema je včeraj odločila, da je treba krvne strdke opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva. Strdki se lahko pojavijo v zelo redkih primerih v kombinaciji z nizko ravnijo krvnih ploščic v roku treh tednov po cepljenju. Primeri strdkov, ki so jih preučili, so bili zelo podobni primerom, ki so se pojavili po cepljenju z AstraZeneco. Ob tem Ema tudi pri cepivu Johnson & Johnson poudarja, da so dobrobiti cepiva še vedno večje od tveganj.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Do včeraj do 12. ure so se maturanti lahko prijavili na cepljenje proti novemu koronavirusu. Kot pravi Jasna Žerak, direktorica Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah, ki deluje v šestih občinah Obsotelja in Kozjanskega, so prejeli 120 prijav. Ocenjujejo, da je to okoli 30 odstotkov maturantov, ki imajo pri njih svoje zdravnike. Žerakova ob tem pravi:

Tako lahko še do petka maturanti prijavo oddajo po telefonu, preko spletnega obrazca ali pri svojem osebnem zdravniku.

SLOVENIJA - Po podatkih sledilnika za covid so včeraj v Sloveniji opravili 3537 PCR testov in potrdili 718 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 20,3 odstotka testov.

CELJE - V Zdravstvenem domu Celje se je na cepljenje prijavilo 112 maturantov. Cepili jih bodo v petek od 10. ure naprej v cepilnem centru v dvorani Golovec. 

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 109 covidnih bolnikov, med njimi jih 21 potrebuje intenzivno terapijo. Skupno število smrti bolnikov s covidom je od začetka jesenskega vala 435.

SLOVENIJA - Predstojnik centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel je izstopil iz strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje. "V svetovalni skupini pri ministrstvu za zdravje glas epidemiološkega kolegija, ki ga zastopam, še naprej ostaja v manjšini in predstavlja le en glas. Odločitve, ki se sprejemajo v okviru svetovalne skupinE, pa epidemiološko službo NIJZ vse pogosteje vodijo v kot, v katerem smo prisiljeni sprejemati drastične ukrepe. Sprejete odločitve, ki so pogosto v nasprotju z mnenjem epidemiološke službe in tudi z ustaljenimi protokoli in načinom dela epidemiologov, nas spravljajo v stisko in zato pri tem ne morem in ne žeim več sodelovati," je med drugim zapisal v pismu, naslovljenem na zdravstvenega ministra, ki je zaokrožilo po Twitterju.

CELJE
- Gostinska panoga še vedno skoraj povsem miruje, a piše tudi spodbudne zgodbe. Če bo vse po načrtih in bodo epidemiološke razmere to dopuščale, bo Šmartinsko jezero v Celju v kratkem dobilo popestritev. Že nekaj mesecev podobo ob jezeru v Runtulah dobiva nov gostinski objekt Panorama. Lastnik in idejni vodja projekta je Celjan David Vuzem. Povprašali smo ga, kaj je botrovalo odločitvi, da se v za gostinsko panogo zelo težkih časih loti tako velike naložbe. Odgovarja:

Pravi pa:

Ampak ostaja optimist. Kavarna in bar Panorama ob Šmartinskem jezeru ima kapaciteto okoli 200 oseb. V trenutnih epidemioloških razmerah in omejitvah bodo zagotovo lahko sprejeli precej manj gostov, a se veselijo odprtja. Računajo, da jih bodo prvič postregli v začetku maja.

PONEDELJEK, 19. 4. 2021

SLOVENIJA - Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so po podatkih STA prejeli naročilo za 2625 odmerkov cepiva proti covidu-19 za cepljenje maturantov in zaposlenih, ki neposredno sodelujejo pri izvedbi mature. Med njimi je 47 naročil za cepljenje mlajših od 18 let. Cepljenje napovedujejo za konec tega tedna. 

SLOVENIJA
- Od danes do nedelje je znova dovoljeno sklepanje zakonskih in partnerskih zvez, ob pogoju, da je navzočih največ deset oseb, ter ob upoštevanju priporočil  za preprečevanje širjenja okužbe. Tako je odločil minister za delo Janez Cigler Kralj in o tem že obvestil vse upravne enote.


SLOVENSKE KONJICE
- Zaradi gradbenih del v Zdravstvenem domu Slovenske Konjice je od prejšnjega tedna spremenjena lokacija testiranj. Covid ambulanta in vsa testiranja na covid-19, tako PCR kot testiranja s hitrimi testi, potekajo pri župnijskem domu.
Urnik in sistem dela, kot sporočajo, ostajata nespremenjena, testiranja so od torka do petka med 12.30 in 14. uro.

SLOVENIJA
- Na včerajšnjo nedeljo so odkrili 234 novih okužb. Pozitivnih je bilo 14,6 % vseh PCR testov. Umrlo je 8 covid bolnikov. 


CELJSKO
- V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 100 Covid bolnikov, 21 jih potrebuje intenzivno terapijo, 6 soo jih odpustili.


SLOVENIJA
- Z današnjim dnem je v Sloveniji ob upoštevanju epidemioloških ukrepov dovoljeno zbiranje do 100 ljudi na organiziranih shodih. Udeleženci bodo morali skrbeti za ustrezno medsebojno razdaljo, v notranjih prostorih pa bo obvezno nošenje maske. V zaprtih prostorih je število omejeno na eno osebo oz. gospodinjstvo na 30 kvadratnih metrov, na prostem pa na eno osebo oz. gospodinjstvo na 10 kvadratnih metrov. S tem je vlada sledila odločitvi ustavnih sodnikov, ki so zadržali izvajanje odloka o prepovedi zbiranja.


SLOVENIJA
– V tem tednu je pričakovati več podrobnosti o maturi. Glede časovnice sicer ni pričakovati sprememb. Ob tem imajo maturanti še danes do 12. ure čas, da se prijavijo na cepljenje proti koronavirusu. Potekalo bo v petek. Ta teden naj bi bilo tudi znano, kdaj se bo v srednjih šolah začelo prostovoljno samotestiranje na covid-19, ki bi moralo biti že v petek, a ga ni bilo zaradi zamud pri dobavi testov.

SLOVENIJA – V osmih statističnih regijah bodo lahko gostinci danes odprli terase in vrtove, in sicer v pomurski, podravski, koroški, zasavski, posavski, gorenjski, goriški in obalno-kraški regiji. Opravljanje dejavnosti bo dovoljeno od 7. do 19. ure. Strežba bo pod določenimi pogoji. Za mizo bodo lahko naprimer največ štiri osebe, med mizai bo moralo biti dovolj razmaka, osebje lokala se bo moralo enkrat tedensko testirati. V vsej državi pa lahko gostinci še naprej zagotavljajo osebni prevzem in dostavi hrane in pijače, ki nista časovno omejena.

SLOVENIJA – V nov teden vstopamo s sedemdnevnim povprečjem okužb, ki je pri številki 792. V bolnišnicah zdravijo 631 covid bolnikov. Največ trenutno aktivno okuženih je v največjih občinah – Ljubljana, Maribor in Celje. V Celju jih je 497. V Savinjski regiji sledita Žalec 199 aktivnimi okužbami in Velenje z 172.

Kaj je zaznamovalo dogajanje, povezano z novim koronavirusom, prejšnji teden, preverite TUKAJ.