november 15, 2020

KORONAVIRUS: koliko novih okužb v naših krajih?

Kljub nekoliko boljši epidemiološki situaciji, se za 14 dni ustavljajo vse nenujne storitve in dejavnosti, tudi javni prevoz. Šolanje se nadaljuje na daljavo. Dovoljeno je le druženje v krogu družine ali istega gospodinjstva.

(Foto: Pixabay)

NEDELJA, 15. 11. 2020

SLOVENIJA - V Mariboru so včeraj potrdili 50 novih okužb, v Velenju 21, v Celju 16, v Šentjurju 15, v Šmarju pri Jelšah in Laškem po 12, v Rogaški Slatini deset, v Slovenski Bistrici in Slovenskih Konjicah po devet, v Vojniku šest, v Zrečah in Oplotnici po tri, v Štorah in Vitanju po dve, v Poljčanah in Rogatcu pa po eno.

VOJNIK - Novi koronavirus je prestopil tudi prag vojniške občine. "Obveščamo vas, da imamo od petka, 13. 11., v občinski upravi potrjeno okužbo s koronavirusom, zato do najmanj ponedeljka, 23. 11., strank na Občini Vojnik ne bomo sprejemali, ker želimo preprečiti morebitni prenos okužbe. Vsem strankam, ki ste bili na Občini Vojnik od 9. 11. priporočamo, da opazujete svoje zdravstveno stanje in se držite navodil NIJZ," so zapisali.

SLOVENSKE KONJICE - Ne le pouk v šolah, tudi pouk v glasbenih šolah poteka na daljavo. Tako ustvarjajo učenci Glasbene šole Slovenske Konjice.

SLOVENIJA - Včeraj so opravili 3563 testiranj na novi koronavirus in potrdili 920 novih okužb. V bolnišnicah je 1261 covid bolnikov, 201 potrebuje intenzivno nego. Včeraj je umrlo 32 oseb.

SOBOTA, 14. 11. 2020

SLOVENIJA - Včeraj so v naših krajih največ, 49 novih primerov okužbe s covidom-19 odkrili v Slovenski Bistrici, 29 so jih odkrili v Celju, 20 v Žalcu, 11 v Vojniku in 10 v Laškem. Po 9 novih primerov okužb beležijo v Slovenskih Konjicah in Šentjurju, 6 v Poljčanah, po 5 pa v Zrečah, Štorah in Rogaški Slatini. 4 nove primere so odkrili v Šmarju pri Jelšah, 3 v Vitanju, po enega pa še v Rogatcu in v Podčetrtku

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj ob 6675 testih potrdili 1731 okužb z novim koronavirusom. Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 1224 bolnikov s covidom-19, kar je 25 bolnikov več kot dan prej. V enotah intenzivne terapije so jih zdravili 206. Umrlo je 41 bolnikov s covidom-19, trije več kot v četrtek. Včeraj so v domačo oskrbo odpustili 95 oseb. Doslej so sicer v Sloveniji potrdili 54.109 okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 765 bolnikov.

CELJE -  Iz celjske bolnišnice so sporočili, da število hospitaliziranih bolnikov na intenzivni terapiji raste. Danes imajo na navadnih posteljah 116 bolnikov s covidom, 22 bolnikov pa je na intenzivni negi. Zabeležili so 2 smrtna primera covid bolnikov. Domov je lahko odšlo 12 bolnikov.

SLOVENIJA - Po podatkih, ki jih vsak dan sporoča vlada, je doslej umrlo 724 covidnih bolnikov. V drugem epidemičnem valu je število umrlih bistveno višje, a hkrati je stopnja smrtnosti nižja. Med umrlimi je največ starejših od 85 let, najstarejši umrli s covidom-19 je bil star 96, najmlajši pa 43 let. Stopnja smrtnosti je nižja tudi na enotah intenzivne terapije, kjer zdravijo najhuje bolne s covidom-19. Vodja oddelka za intenzivno terapijo na ljubljanski infekcijski kliniki Matjaž Jereb je za STA pojasnil, da bolniki s covidom-19 umrejo v osnovi zaradi odpovedi enega ali več organov. Največ jih umre zaradi zapletov po pljučni emboliji oziroma trombozi, nato zaradi odpovedi pljuč oziroma pljučnice.

PETEK, 13. 11. 2020

ZREČE - V OŠ Zreče je v času pouka na daljavo mogoče naročiti topli obrok za vse učence, tudi tiste, ki niso upravičeni do brezplačnega obroka. Cena obroka je takšna, kot velja tudi sicer, 2,1 evra od 1. do 5. razreda in 2,4 od 6. do 9. razreda, 0,18 evra bo treba odšteti za embalažo. Za učence, ki obroka ne morejo prevzeti sami, je organizirana tudi dostava (cena 0,6 evra). Prijavo na topli obrok je treba sporočiti do jutri, 14. novembra, do 12. ure na elektronski naslov: obrok.daljava@oszrece.si.

CELJE - Število okuženih s covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, še vedno narašča. V Splošni bolnišnici Celje imajo danes na navadnih Covid posteljah 118 covid bolnikov, 20 pa jih zdravijo na intenzivni negi. 5 bolnikov je za korona-virusno boleznijo umrlo.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Upravna enota Šmarje pri Jelšah z namenom zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-a 19 začasno zapira krajevne urade. Od ponedeljka, 16. novembra, bodo tako zaprti Krajevni uradi Bistrica ob Sotli, Kozje, Podčetrtek, Rogaška Slatina in Rogatec. Vse nujne storitve bodo uporabniki po predhodnem telefonskem ali elektronskem naročilu lahko opravili na sedežu upravnega organa v Šmarju pri Jelšah. Vsem uporabnikom njihovih storitev pa še vedno svetujejo, da kadar je upravno storitev mogoče izvesti brez osebne prisotnosti stranke pri organu, da vlogo oddajo po elektronski pošti ali z redno pošto na Upravno enoto Šmarje pri Jelšah.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji ob 5.762 testih odkrili 1.508 novih okužb s koronavirusom. V bolnišnični oskrbi je 1.199 bolnikov, od tega 200 na intenzivni negi. Iz bolnišnice je bilo včeraj odpuščenih 79 ljudi, umrlo je 38 bolnikov s Covid-19, je sporočila vlada.

ZREČE, ROGLA - Lansko smučarsko sezono je predčasno prekinila prva epidemija koronavirusa. Pred začetkom nove sezone je razglašena druga. Vseeno pa še do konca meseca poteka predprodaja smučarskih vozovnic za smučanje na Rogli – zlasti preko spleta. Dnevna vozovnica za odrasle zdaj stane 30, otroška 18, sezonska pa 439 evrov. Ob tem direktorica Uniturja Barbara Soršak pravi, da so že poskrbeli za vzdrževanje naprav, pa tudi za nekaj novosti – prenovili so bar Uniorček in nekaj namestitev ter kupili 25 snežnih topov. Je pa pred njimi drugačna sezona. Kaj pričakujejo, preberite TUKAJ.

ČETRTEK, 12. 11. 2020

Vlada zaostruje ukrepe in zaustavlja javno življenje. Novi ukrepi bodo veljali dva tedna.
Šolanje ostaja na daljavo, vrtci bodo nudili le nujno varstvo. Športne aktivnosti v zaprtih prostorih bodo na voljo le poklicnim športnikom.
Obstal bo javni promet, avtošole bodo prekinile delovanje, obratovale pa bodo taksi službe.
Upravne enote bodo opravljale najbolj nujna opravila. Obratovali bodo lahko vulkanizerji in dimnikarji.
Prav tako bosta še naprej delovala industrijska proizvodnja in gradbeništvo na nenaseljenih gradbiščih.
Vse nenujne trgovine se bodo zaprle - razen trgovin z živili, lekarn, bank in pošt. 
Ukrepi v gospodarstvu začnejo veljati od ponedeljka, nekateri ukrepi pa v veljavo stopajo že prej.

SLOVENIJA - Po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja je zaostritev nujna, da ne pridemo do točke, ko zdravstveni sistem ne bi mogel zdraviti obolelih. Da zmanjšamo število okuženih, pa je nujno omejiti stike. Ukrepi, ki veljajo, so namreč le delno uspešni, čeprav močno posegajo v naša življenja. Naraščanje števila okuženih smo z njimi le upočasnili, pravi Gantar. Zato je vlada sprejela nekatere nove ukrepe. Veljali bodo dva tedna. Kako bo s šolanjem, gospodarstvom, javnim prometom in trgovinami?

Sicer bodo ukrepi v gospodarstvu veljali od ponedeljka, nekateri ukrepi pa v veljavo stopajo že prej. Že od jutri je tako prepovedano vsakršno zbiranje, razen če gre za osebe iz istega gospodinjstva, je povedal notranji minister Aleš Hojs. Še naprej velja omejitev prehajanja med občinami. Izjeme so enake spomladanskim, pravi Hojs:

Izjeme pa veljajo le, če storitev nimate v svoji občini.

SLOVENIJA - V Celju so potrdili 35 novih okužb, v Slovenski Bistrici 27, v Žalcu 21, v Šentjurju 19, v Šmarju pri Jelšah 14, v Rogaški Slatini deset, v Slovenskih Konjicah in Laškem po devet, v Vojniku šest, v Podčetrtku štiri, v Zrečah in Štorah po tri, v Oplotnici, Makolah, Bistrici ob Sotli in Dobrni po dve, v Kozjem pa eno.

ROGAŠKA SLATINA -
Občina Rogaška Slatina opozarja starše in otroke, naj bodo previdni tudi na športnih in otroških igriščih. "
Vse starše, katerih otroci so uporabniki zunanjih športnih in otroških igrišč pozivamo, da zaradi nevarnosti širjenja koronavirusa, dosledno upoštevajo in spoštujejo preventivne ukrepe za preprečevanje virusa tudi pri uporabi igral in igrišč na prostem. Poskrbite za primerno medosebno razdaljo, ne družite se v skupinah z več kot 6 ljudmi in uporabljajte zaščitno masko. Ker je na igriščih več kontaktov z igrali in orodji, je pomembno, da si po uporabi temeljito umijete roke in tako zmanjšate možnost prenašanja povzročitelja okužbe nase ter na druge osebe in predmete, ki se jih dotikate. Z upoštevanjem vseh navedenih ukrepov bomo zmanjšali možnost za okužbo in s tem ščitili sebe in druge. Za pravilno izvajanje samozaščitnih ukrepov mora odgovornost prevzeti vsak posameznik," so zapisali na občini.

SLOVENIJA – Vlada je sporočila, da je bilo v sredo ob 6767 testiranjih potrjenih 1925 novih okužb s covidom-19. V bolnišnicah se zdravi 1210 bolnikov, od tega 200 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so včeraj odpustili 93 ljudi, je pa umrlo 41 bolnikov s covidom-19.



DOBRNA
- V občini Dobrna je po podatkih, ki jih je včeraj za torek sporočila vlada, 32 aktivno okuženih s covidom-19. Število novo okuženih zadnjih nekaj dni upada. Kraj, kjer veliko vlogo igra turizem – kot mnogi drugi – sameva. Tako utrip v kraju opisuje župan Martin Brecl:

Spremenjeno je tudi delo na občini – tedensko se menjujeta skupini zaposlenih, ki delata od doma in tistih, ki prihajajo na občino. Večina poslovanja poteka elektronsko ali po telefonu. Tudi v Dobrni pa je občanom, ki jo potrebujejo, na voljo pomoč. Ob tem Brecl pravi:

Ob tem pravi, da se vsi, ki v teh časih potrebujejo pomoč, lahko obrnejo na štab civilne zaščite na telefonski številki 03 780 10 50 ali pišejo na: obcina@dobrna.si

ŽALEC - V Domu Nine Pokorn Grmovje v Žalcu iščejo prostovoljce, ki so pripravljeni pomagati. Gre za socialno-varstveni zavod, ki v svoje programe vključuje osebe s težavami v duševnem razvoju in zdravju, tudi pri njih pa se zaradi okužb s covidom-19, tako med stanovalci kot zaposlenimi, borijo s kadrovsko stisko. K sodelovanju tako vabijo prostovoljce, ki bi stanovalcem ponudili družabništvo, z njimi preživljali prosti čas in se pogovarjali ter jih spremljali na sprehodih. Če bi radi pomagali, vas bodo veseli med tednom v popoldanskem času in med vikendi preko celega dne. Od prostovoljcev pričakujejo predvsem čut za sočloveka, fleksibilnost in dobre komunikacijske sposobnosti, saj je delo v njihovem zavodu specifično. Za več informacij se lahko obrnete na Hišo sadeži družbe Žalec, preko elektronske pošte: barbara.luzar@filantropija.org ali preko telefona: 051 669 714.

SREDA, 11. 11. 2020 

CELJE - Mestna občina Celje je v sodelovanju z vsemi celjskimi osnovnimi šolami poskrbela za tople obroke za osnovnošolce. "Vsaka šola pripravlja tople obroke v svoji kuhinji. Obroke v posebnih embalažah in vrečkah izročijo učencem ali pa njihovim staršem oziroma zakonitim zastopnikom. Vsaka šola je v skladu z navodili NIJZ sama določila mesto prevzema toplega obroka," sporočajo in dodajajo, da so v ponedeljek šole pripravile in razdelile več kot 500 toplih obrokov, med njimi je bilo več kot 400 brezplačnih, ostali so bili plačljivi. Število prijav tako na brezplačne kot plačljive tople obroke še narašča iz dneva v dan, še sporočajo. "Ker nekateri učenci oziroma njihovi starši nimajo možnosti, da bi po topel obrok prišli na šolo, smo organizirali dostavo. Z vrtčevskimi kombiji vozimo tople obroke na dogovorjene lokacije v posameznih šolskih okoliših. Vsak dan med 12. in 13. uro na tak način razdelimo nekaj več kot 20 toplih obrokov," ob tem razlagajo v celjski občini. 
Kako pa je z obroki za dijake? "Za dijake nam žal še ni uspelo vzpostaviti podobnega sistema zagotavljanja toplih obrokov, saj država ni postavila jasnih standardov in kriterijev kot pri osnovnošolcih, na podlagi katerih bi srednje šole lahko pripravile sezname dijakov, ki so upravičeni do brezplačnega toplega obroka. Pričakujemo, da bo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport še ta teden srednjim šolam posredovalo ustrezen dokument in da bodo tudi dijaki dobili tople obroke. Kuhinja v Dijaškem domu Celje, ki bo dijakom zagotavljala tople obroke, je namreč že pripravljena," pišejo ter dodajajo, da pa so poskrbeli za tiste dijake, katerih starši so vključeni v program javne kuhinje.

ŠMARJE PRI JELŠAH - OŠ Šmarje pri Jelšah sporoča, da bo prevzem brezplačnega toplega obroka za učence in dijake od jutri, četrtka, mogoč na naslednjih lokacijah in po naslednjem časovnem razporedu:
POŠ Mestinje ob 12.00
POŠ Šentvid ob 12.15
POŠ Sveti Štefan ob 12.30
POŠ Zibika ob 12.45
OŠ Šmarje pri Jelšah med 11.30 in 12.00 (prevzemno mesto bo pri kuhinji za šolo).
Prosijo, da hrano prevzemate v predpisanem času in ne zamujate, pri tem pa ne pozabite upoštevati vseh varnostnih ukrepov. Prijava na topel obrok bo za vsak naslednji dan do 10. ure

SLOVENIJA
- Vlada je predstavila nekaj podrobnosti predloga 6. protikoronskega paketa za pomoč ob koronakrizi, ki ga je sprejela na včerajšnji seji, o čemer smo poročali TUKAJ. Ključni ukrep je po besedah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška delno kritje fiksnih stroškov podjetij. Do pomoči bodo upravičene fizične in pravne osebe, ustanovljene pred letošnjim 1. septembrom, ki so jim prihodki zaradi epidemije upadli za vsaj 40 odstotkov. Ukrep bo veljal za tri mesece, od 1. oktobra do konca leta. Znesek, do katerega bodo upravičena podjetja, se bo izračunal na podlagi določenega odstotka od njihovih prihodkov od prodaje v letu 2019. P
odjetja bodo, kot pravi minister, s tem lahko poravnala stroške najemnin, nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč, zavarovanj ter energije.

SLOVENSKA BISTRICA
- V občini Slovenska Bistrica so na včerajšnji torek potrdili kar 71 novih okužb s covidom-19. Skupaj je v tej občini trenutno 364 aktivnih okužb, od začetka koronakrize pa je potrjeno obolelo 718 občanov. V zadnjem obdobju imajo precej težav z okužbami predvsem v slovenjebistriškem domu starejših, o čemer smo poročali TUKAJ.  


SLOVENIJA -
V Sloveniji je bilo včeraj ob okoli 7.515 testiranjih potrjenih 2.217 novih okužb s korona-virusom, delež pozitivnih je bil nekaj manj kot 30-odstoten, je sporočila vlada. V bolnišnični oskrbi je 1.192 oseb, od tega 202 na intenzivni negi. Iz bolnišnice je bilo včeraj odpuščenih 96 oseb, umrlo je 40 bolnikov s Covid-19.

CELJSKO - Iz Splošne bolnišnice Celje so sporočili, da so so imeli na včerajšnji torek skupno hospitaliziranih 141 covid bolnikov, 11 več kot dan prej, od tega jih je 19 potrebovalo intenzivno nego. "9 bolnikov nam je uspelo odpustiti, vendar smo kljub temu izgubili boj pri kar dveh," so še zapisali na Twitterju. 

ZREČE - 
V občini Zreče je trenutno 72 aktivno okuženih s koronavirusom. Vendar pa, kot na ravni države, beležijo padec okužb, pravi Štefan Posilovič iz občinskega štaba civilne zaščite:

Tudi gospodarstvo v danih razmerah deluje dokaj normalno. Koronavirus je zašel tudi v podjetja, a Posilovič dodaja:

Sicer pa tudi v Zrečah še vedno pomoč zagotavljajo ranljivim skupinam - občani lahko pokličejo na številko 070 405 020. Brezplačen topel obrok v času šolanja na daljavo prejema šest učencev in dijakov, v nujno varstvo pa je vpisanih 45 vrtčevskih otrok, kar je 10 odstotkov vseh otrok, vpisanih v vrtec. Civilna zaščita sicer opaža, da se ljudje večkrat podružijo pri krajih, kjer se delita hrana in pijača, zato so preprečili uporabo klopi. Vse pa pozivajo, naj dosledno upoštevajo ukrepe.

SLOVENSKA BISTRICA
- Tudi v Domu dr. Jožeta potrča Poljčane, v enoti v Slovenski Bistrici, se soočajo z okužbami z novim koronavirusom. Vedno več imajo obolelih, podrobnosti preverite TUKAJ


SLOVENIJA
- Vlada je sinoči sprejela predlog 6. protikoronskega svežnja pomoči, podrobneje ga bo še predstavila, kaj v grobem prinaša, pa lahko preverite TUKAJ.  


PODRAVSKA REGIJA
- Med občinami Podravske regije, je po zadnjih podatkih sledilnika za covid največ aktivnih okužb v Mariboru, 885. Sledi Slovenska Bistrica s 349 primeri, na tretjem mestu je Ptuj, kjer koronavirus trenutno preboleva 264 občanov. Splošna bolnišnica Ptuj je covid oddelek odprla 10. oktobra, sprva naj bi imela le navadni covid oddelek, a so zaradi potreb morali odpreti tudi oddelek za intenzivno nego. Vodja covid oddelka in zdravnik Primož Horvat.

Tudi v ptujski bolnišnici se soočajo s pomanjkanjem kadra. Trenutno je, kot pravi Horvat, okuženih 10 medicinskih sester in 1 zdravnica, 4 sestre pa so v karanteni zaradi tesnega stika s covid bolnikom. 17 njihovih sodelavcev je okužbo že uspešno prebolelo v blažji obliki in niso potrebovali hospitalizacije.


TOREK, 10. 11. 2020 


SLOVENIJA - Danes so prejeli nakazilo vsi samozaposleni, družbeniki in kmetje, ki ste do 31. oktobra vložili izjavo za mesečni temeljni dohodek ali za izgubljen dohodek zaradi karantene oz. obveznosti varstva otrok. Upravičencev za mesečni temeljni dohodek je po podatkih Finančne uprave RS skoraj 26 tisoč, za izgubljen dohodek pa je vlogo oddalo 120 upravičencev. Skupni znesek izplačil, ki jih je omogočil peti protikoronski sveženj ukrepov, znaša več kot 27 milijonov evrov.

MARIBOR
- Iz UKC Maribor sporočajo, da so imeli na včerajšnji ponedeljek pri njih hospitaliziranih 187 covid bolnikov, od tega 41 na intenzivnem zdravljenju. Število doslej umrlih v bolnišnici je naraslo na 48, število vseh do sedaj odpuščenih covid bolnikov iz bolnišnice pa je 246.


SAVINJSKA REGIJA
- Med včeraj potrjenimi okužbami jih je bilo v občinah Savinjske regije največ v občini Celje, 29. Sledijo Velenje in Šentjur s 20 novo okuženimi občani ter Žalec z 18 novimi okužbami. V občini Slovenske Konjice so jih našteli 15. Podatek za ostale občine najdete TUKAJ.


SLOVENSKE KONJICE -
P
ouk je ta teden tudi za osnovnošolce na daljavo, ob čemer je vlada odločila, naj občine priskrbijo topel obrok za učence in dijake, ki jim sicer pripada brezplačen obrok. Stroške zanj krije država. V Občini Slovenske Konjice se je za prejemanje obroka prijavilo 51 osnovnošolcev in 3 dijaki. Direktorica občinske uprave Slovenske Konjice Breda Obrez Preskar razlaga:

Prevzem poteka na šolah v dogovorjenem času. Za razvoz nimajo ne kadrovskih in časovnih resursov, pravi. Upa, da so se na poziv prijavili vsi, ki obroke potrebujejo. Sicer pa so podatki še vedno objavljeni na občinski spletni strani in spletnih straneh šol.

CELJSKO -
 
Število ljudi, okuženih z novim koronavirusom, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, se še naprej povečuje. Kakšne so številke v Splošni bolnišnici Celje? Strokovni direktor Franc Vindišar o stanju to dopoldne:

Številke še vedno naraščajo, tako so v celjski bolnišnici v minulih dneh odprli še četrti covid oddelek. Še naprej pa imajo težave s pomanjkanjem kadra. Dobili so že nekaj pomoči: 



SLOVENIJA
- Včeraj je bilo po podatkih Vlade v Sloveniji opravljeih 4457 testiranj na novi koronavirus, potrdili so 1084 okužb. Bolnišnično zdravljenje optrebuje 1171 okuženih, od tega 196 intenzivno nego. Umrlo je 27 okuženih. 

CELJE
V Domu svetega Jožefa v Celju se še vedno spopadajo z novim koronavirusom - sporočajo, da so doslej odkrili okužbo pri 44 stanovalcih in 18-ih zaposlenih. Ob tem se je 13 zaposlenih že vrnilo na delo, preostali so še v izolaciji. Od stanovalcev se jih je 16 že vrnilo v svoje sobe, šest se jih trenutno zdravi v bolnišnici, pet jih je umrlo. V rdeči coni je trenutno, kot so še sporočili, 16 okuženih stanovalcev.

SLOVENIJA - 
Društvo Humanitarček in socialno podjetje Simbioza sta med spomladanskim valom epidemije vzpostavila ČvekiFON. S projektom, ki še vedno deluje, omogočata starejšim, da po telefonu poklepetajo z ostalimi naključnimi starejšimi. Ana Pleško iz Simbioze razlaga:

Pleškova pri tem poudarja, da so klici brezplačni ter omogočeni tako s stacionarnih kot mobilnih telefonov. Številka klicatelja je skrita, tako da je tudi varnost zagotovljena. Na Čvekifon lahko pokličete vsak dan med 8. in 20. uro, na številko 080 38 07.

MAKOLE
- Tudi v OŠ Makole v času pouka na daljavo zagotavljajo topel obrok oziroma kosilo učencem. Kot so sporočili, pa se lahko na topel obrok naročijo tudi dijaki srednjih šol in ostali krajani. Prijave zbirajo v tajništvu OŠ Makole do srede do 10-ih. Še vedno pa velja, da brezplačni topli obrok pripada učencem in dijakom, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 382 evrov. Brezplačni topli obrok pripada tudi učencem in dijakom, ki so nameščeni v rejniško družino. Za vse ostale pa je kosilo plačljivo po veljavnem ceniku. Kakšen bo protokol prevzema hrane, bodo sporočili po zbranih prijavah.

ROGAŠKA SLATINA
- Občina Rogaška Slatina občanom, ki potrebujejo pomoč pri dobavi zdravil iz lekarne, nujni prevoz, dostavo zaščitne opreme ali najnujnejših prehranskih izdelkov, naj pokličejo na številko 041 372 298
Psihosocialna pomoč med epidemijo je zagotovljena na številkah 041 849 091 in 031 381 978. Vse potrebne informacije o pomoči v epidemiji je občina tudi poslala v vsa gospodinjstva.

SLOVENIJA
- Predstavniki vlade bodo sindikatom in delodajalcem danes predstavili osnutek šestega protikoronskega zakona, ki ga je v soboto sprejela vlada. Dokončno potrditev predloga zakona, težkega milijardo evrov, ki podaljšuje nekatere že veljavne ukrepe in uvaja tudi nove, je na vladi pričakovati že danes, zatem bo o njem razpravljal še Državni zbor. Med ključnimi ukrepi šestega protikoronskega svežnja so podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo ter skrajšanega delovnega časa, podaljšanje moratorijev za kredite, poenostavitve poroštvene likvidnostne sheme, spodbude podjetjem za investicije, odlog najemnin za poslovne prostore. Tudi delna nadomestitev fiksnih stroškov, ki naj bi olajšala poslovanje vsem tistim, ki se bodo soočili z upadom prometa za vsaj 35 odstotkov v primerjavi z lani.


PONEDELJEK, 9. 11. 2020
 

SLOVENIJA -Premier Janez Janša je prek Twitterja sporočil spodbudno novico, a še vedno poziva k spoštovanju vseh ukrepov. Takole je zapisal:


SLOVENIJA
- Od danes imajo pouk na daljavo tudi osnovnošolci. Vladni govorec ob epidemiji Jelko Kacin je na novinarski konferenci dejal, da bo o tem, ali v šolah tak ukrep za prihodnji teden ukiniti ali pa še podaljšati, sredi tega tedna odločala strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje. Se pa bo ministrica za izobraževanje, kot je dodal, po video konferenci pogovarjala z ravnatelji osnovnih šol in poskušala tekoče razreševati probleme pri izvajanju pouka na daljavo.


CELJE
- Koronakriza je izjemno prizadela tudi podjetja, ki se ukvarjajo z organizacijo sejmov. V Celjskem sejmu so se, da njihove hale ne bi samevale, odločili, da jih začasno ponudijo kot prostore, namenjene skladiščenju. »V Celju se tako odpirajo popolnoma novi prostori, na voljo za vse vrste skladiščenja,« sporočajo ter dodajajo, da na tržišču ponujajo 5 novih prostorov za skladiščenje. Skladišča so razporejena v dvoranah D, K, L, C in C1. Podrobnejše informacije o možnostih najema do aprila 2021 dobite TUKAJ


CELJSKO - 
V Splošni bolnišnici Celje imajo trenutno na navadnih posteljah 111 bolnikov, na intenzivnih 19. Ta vikend so odprli še 4. covid oddelek, na oddelku za ortopedijo in športne poškodbe. Tam lahko za zdaj hospitalizirajo 15 bolnikov. Ko bodo zagotovili dovolj kadra, bodo lahko na njem sprejeli 36 covid bolnikov. V celjski bolnišnici je namreč s koronavirusom okuženih že 174 zdravstvenih delavcev, od tega 38 zdravnikov, 68 diplomiranih medicinskih sester in prav toliko zdravstvenih tehnikov. Primanjkljaj rešujejo s prerazporejanjem zaposlenih z drugih bolnišničnih oddelkov, na pomoč so jim priskočili tudi nekateri zdravstveni domovi v regiji. Ob tem pa iz celjske bolnišnice znova pozivajo, da niso več vstopna točka za testiranje na novi koronavirus. Testirajo v zdravstvenih domovih, kamor vas napoti osebni zdravnik. V Urgentni center Celje, pa pojdite, kot pozivajo, le, če potrebujete nujno medicinsko pomoč. To zagotavljajo tako covid bolnikom kot vsem ostalim.

CELJE - "V skladu z najnovejšim vladnim odlokom, ki odslej dovoljuje ponovno poslovanje prodajalcem s tehničnim blagom, urarjem, zlatarjem ter specializiranim otroškim trgovinam, so se v Citycentru Celje ponovno odprle določene prodajalne," so sporočili iz CityCentra Celje. Podrobnosti najdete TUKAJ.

SLOVENIJA - Vlada je sporočila, da so včeraj opravili 2063 testiranj in potrdili 464 novih okužb. V naših krajih so včeraj v Mariboru potrdili 27 novih okužb, v Slovenski Bistrici, Slovenskih Konjicah in Laškem po 8, v Celju in Žalcu po sedem, v Velenju šest, v Šentjurju tri, v Zrečah, Kozjem in Štorah po dve, v Rogaški Slatini, Oplotnici in Vitanju pa po eno. V bolnišnicah se zdravi 1143 oseb, 190 jih potrebuje intenzivno nego. Iz bolnišnic so odpustili 53 oseb, umrlo je 24 bolnikov.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Šmarska knjižnica je svoje aktivnosti med epidemijo, tako kot že v prvem valu, preselila na splet. Tam si je mogoče ogledati številna predavanja, otroci lahko prisluhnejo pravljicam, tudi kuhate in telovadite lahko z njimi. Nocoj ob 18. uri bo predavanje patra dr. Karla Gržana "O sožitja z naravo". Prisluhnili mu boste lahko TUKAJ.     

SLOVENSKA BISTRICA
Z današnjim dnem osrednja knjižnica Josipa Vošnaka v Slovenski Bistrici ponovno odpira svoja vrata. Kot so sporočili iz knjižnice, je na voljo brezkontaktna izposoja gradiva. Preko Cobissa, elektronske pošte ali telefona je mogoče vnaprej naročiti gradivo, ki ga bodo knjižničarke ob določeni uri pripravile za prevzem pri centralnem pultu v pritličju knjižnice. Knjižno gradivo si je mogoče izposoditi tudi po pošti. Kot so navedli v knjižnici, znašajo stroški pošiljanja do 2 kg 2 evra in pol, od 2 kg do 5 kg pa 3 evre. Težjih paketov ne bodo pošiljali. Strošek poštnine bodo zabeležili na člansko kartoteko in ga bodo bralci poravnali ob vračilu knjig. Krajevne knjižnice Poljčane, Oplotnica, Pragersko, Makole, Kebelj in Tinje do nadaljnjega še ostajajo zaprte.

SLOVENIJA
– Kljub šolanju na daljavo bodo učenci in dijaki iz družin, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 382,82 evra, dobili brezplačen topel obrok. Organizacijo kuhanja in razvoza kosil in malic so prevzele občine, večina je učence, upravičene do obroka, že v petek pozvala k prijavi, same podrobnosti prevzema obrokov bo večina sporočila danes. Spremljajte spletno stran svoje občine ali šole.

SLOVENIJA – Za osnovnošolce se po podaljšanih dvotedenskih jesenskih počitnicah znova začenja šola. A zaradi epidemioloških razmer se bodo šolali na daljavo. Kaj pa jim je bolj všeč? Pouk v šoli ali doma?

Šolanje na daljavo še naprej ostaja tudi za dijake in študente, prav tako v glasbenih šolah.

SLOVENIJA - Delež pozitivnih testov je v soboto znašal 22,68 %, kar kaže, kot je na Twitterju zapisal vladni govorec ob epidemiji Jelko Kacin, da ukrepi učinkujejo. Število ljudi v bolnišnicah se je sicer še povzpelo, na 1125. 176 okuženih je po sobotnih podatkih potrebovalo intenzivno nego, kar je bilo 2 manj kot dan prej. Ker je epidemiološka slika še vedno slaba, tudi v nov teden vstopamo s številnimi ukrepi, kot so nošnja mask na prostem, prepoved prehajanja med občinami, šolanje na daljavo. Zaprte ostajajo tudi nekatere dejavnosti, pri ostalih so stroge omejitve. 

Kaj je najbolj zaznamovalo dogajanje PRETEKLI TEDEN, preverite TUKAJ.