Rdeči križ Slovenije povsod in za vsakogar

10.05.2016

Rdeči križ je imel v zadnjem času tudi veliko dela s pomočjo beguncem. Tudi pri tem so sledili svojemu poslanstvu: povsod in za vsakogar. (Foto: Reuters)

Smo v tednu Rdečega križa Slovenije. Njegov namen je promocija humanitarnosti, solidarnosti in strpnosti med ljudmi. S sloganom Povsod in za vsakogar – že 150 let želijo prikazati moč in doseg globalne mreže Rdečega križa ter njenih prostovoljcev. Dela je iz leta v leto več.

Več kot le premagovanje finančnih stisk
Skupni cilj Rdečega križa Slovenije pomagati najbolj ranljivim skupinam ljudi, predvsem na področju splošno humanitarnih programov. Pri tem jim pomaga skoraj osem tisoč prostovoljcev, po zadnjih dostopnih podatkih so leta 2014 razdelili več kot 3 tisoč ton hrane, 200 ton higienskih pripomočkov ter 500 ton oblačil. Tovrstna pomoč ter občasna finančna pomoč za posameznike in družine v stiski pa je le del poslanstva te največje humanitarne organizacije v Sloveniji. Prostovoljci pomagajo tudi lajšati stiske osamljenih in bolnih ljudi, o pomenu solidarnosti osveščajo in izobražujejo najmlajše, Rdeči križ prav tako socialno ogroženim otrokom in starejšim omogoča letovanja na morju, organizira tečaje prve pomoči, organizira krvodajalske akcije …  

Znamke in vozovnice za Rdeči križ
Letošnji teden Rdečega križa Slovenije mineva tudi ob praznovanju 150-letnice delovanja te organizacije. Jubileju bodo vse leto posvečali številne aktivnosti. V tem tednu pa na enotah Pošte Slovenije, Slovenskih železnic in na avtobusnih postajah prodajajo doplačilne znamke ter vozovnice. Za vsako je do 15. maja treba odšteti dodatnih 17 centov. Zbrani denar – lani se ga je nabralo za dobrih 400 tisoč evrov – bodo namenili izvajanju humanitarnih dejavnosti. Še več o tednu Rdečega križa Slovenije ter humanitarnih akcijah preberite TUKAJ.

Kljub boljši gospodarski sliki veliko stisk
V Rdečem križu Slovenije imajo kljub izboljšanju gospodarskih kazalcev še vedno veliko dela. Stiske se namreč iz leta v leto poglabljajo, pomoč potrebuje vse več ljudi. Kakšno je stanje v Obsotelju in na Kozjanskem, smo preverili pri sekretarki Območnega združenja Rdečega križa Šmarje pri Jelšah Milki Dobravc. Povedala je tudi, kaj vse so pripravili ob tednu Rdečega križa. Prisluhnite v spodnjih posnetkih. (PŽ)

Milka Dobravc o socialni stiski na Kozjanskem

Milka Dobravc o aktivnostih ob tednu RK
Štajerski val v sliki