Kaj skrbi obrtnike v Dravinjski dolini?

10.10.2016

Člani konjiške obrtno-podjetniške zbornice, župani in šolniki so prepričani, da bodo delodajalci v Dravinjski dolini že čez nekaj let laže prišli do potrebnega kadra. (Foto: Občina Slovenske Konjice)

Obrtniki v Dravinjski dolini se vse pogosteje sprašujejo, kdo bo nadaljeval njihov posel, saj med mladimi usiha zanimanje za obrtna znanja. Ponujajo jim štipendije in po končanem šolanju tudi zaposlitve, a odziv je slab. Kako ga izboljšati?

Obrtne delavnice v pričakovanju mladih
V Območni obrtno-podjetniški zbornici Slovenske Konjice, ki združuje obrtnike in podjetnike iz konjiške, zreške in vitanjske občine so zadnja leta zaskrbljeni. Med mladimi je še vedno veliko brezposelnih, obrtniki pa  imajo kljub temu težave pri zagotavljanju ustreznega kadra. Zato so si enotni, da mora šolstvo v večji meri slediti potrebam gospodarstva. Pozdravljajo sicer ponovno uvajanje vajeništva oziroma dualni sistem izobraževanja. "Pri obrtnih poklicih je pomembno, da imajo dijaki čim več možnosti za praktično usposabljanje, zato jim bomo z veseljem odpirali vrata tudi v naših delavnicah oziroma obratovalnicah. Samo, da bodo prišli. Za nekatere poklice namreč že dlje časa ni interesa," poudarja predsednik konjiške obrtno-podjetniške zbornice Marjan Borovnik. V Vitanju že vrsto let uspešno vodi podjetje, ki se ukvarja s krovstvom in kleparstvom:"V našem podjetju denimo že pet let razpisujemo dve štipendiji za krovca-kleparja, a se ni prijavil še nihče. Nekateri obrtniki v Dravinjski dolini zaman iščejo vodovodnega inštalaterja, premalo je tudi tesarjev, zidarjev, kovinarjev in gradbincev," še dodaja Borovnik.

Obrtni poklici - poklici prihodnosti
Da bo sčasoma bolje, so se v konjiški obrtno-podjetniški zbornici odločili, da bodo bolj dosledno skrbeli za promocijo obrtnih poklicev. V sodelovanju z občinami Slovenske Konjice, Zreče in Vitanje so organizirali prireditev "Obrtni poklici - poklici prihodnosti." Prišlo je 470 osmo in devetošolcev. Podrobneje so se seznanili z delom dimnikarja, kleparja-krovca, tiskarja, tesarja, varilca, mizarja, avtokleparja, avtoličarja, zidarja, kamnoseka, pa tudi natakarja, kuharja, slaščičarja, cvetličarja in urarja. Mlade so pozdravili predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh ter župani konjiške, zreške in vitanjske občine, Miran Gorinšek, Boris Podvršnik in Mirko Polutnik. V dogodek so organizatorji vpletli še zabavni program, ki ga je s komičnim nastopom popestril priljubljen Tilen Artač. Prireditev naj bi postala tradicionalna, saj so jo, kot boste slišali v spodnjem posnetku, mladi dobro sprejeli. (BF)

MLADI O POKLICIH
Vreme v naših krajih

Štajerski val v sliki